Tak zacząłem się rozglądać za czymś takim,kto się orientuje czemu wyglądają tak różnie?:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...m=300310014895
http://cgi.ebay.co.uk/AF-Chips-Mount...3%3A1|294%3A50
pzdr
Tak zacząłem się rozglądać za czymś takim,kto się orientuje czemu wyglądają tak różnie?:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...m=300310014895
http://cgi.ebay.co.uk/AF-Chips-Mount...3%3A1|294%3A50
pzdr
Dzięki.
Kraków (przez jakiś czas co jakiś czas)
pzdr
Tu masz taki sam jak pierwszy i tańszy http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...m=110315558077
D7K, T17-50/2,8VC,OM50/1.4, 58/2, 135/3,5, 61L/Z, DCR-250 (E-510 + 14-42 i 40-150 czasami)
Witam na forum! Przejrzalem caly temat i nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, wiec je zadam. Czy trzeba programowac dandelionowi ogniskowa i przyslone, czy mozna to ominac? Co za tym idzie, czy trzeba to robic przy kazdej zmianie obiektywu? Podejrzewam, ze jak mu sie poda ogniskowa, to skorzysta z niej aparat przy opcji IS, jedkan sprawa komplikuje sie, kiedy z adapterem bedziemy uzywac kilku obiektywow. O wiele latwiej bylo by przestawic ogniskowa w body w opcjach aparatu, niz w dandelionie. Ponadto w jakim celu mialo by sie programowac przyslone? Czy jesli zaprogramuje np. 2.8, a w obiektywie ustawie 4, to oszukam aparat, ktory bedzie myslal, ze obiektyw jest na 2.8 i taka wartosc poda w exif? Bo przeciez pomiar swiatla aparatu i tak poprawnie naswietli zdjecie bez wzgledu na to jaka wartosc z dandeliona odczyta. Czy to bedzie 2.8, czy 16, to do korpusu i tak wpadnie taka sama ilosc swiatla. Mam racje, czy sie myle, że wartosc przyslony w dandelionie programuje sie tylko po to, by byla wyswietlana na aparacie i w exif i nie ma to znaczenia przy naswietlaniu zdjecia?
Ostatnio edytowane przez kipero ; 18.05.09 o 21:42
Możesz zaprogramowac, ale nie musisz. Wówczas podajesz w body dla IS ogniskową obiektywu (rzeczywistą - np. 50)
W Exif nie bedziesz miał info o ogniskowej.
Programujesz by był ładny Exif. Przesłona poniżej 2.0 jest brana przez body pod uwagę przy pomiarze światła. Ustawiona na 2.0 lub wiecej nie zmienia nic poza Exif. Oczywiscie informacja o przesłonie jest stała i niezaleznie jak krecisz przesłoną na obiektywie w Exif masz 2.0 czy co tam wpiszesz.Ponadto w jakim celu mialo by sie programowac przyslone? Czy jesli zaprogramuje np. 2.8, a w obiektywie ustawie 4, to oszukam aparat, ktory bedzie myslal, ze obiektyw jest na 2.8 i taka wartosc poda w exif? Bo przeciez pomiar swiatla aparatu i tak poprawnie naswietli zdjecie bez wzgledu na to jaka wartosc z dandeliona odczyta. Czy to bedzie 2.8, czy 16, to do korpusu i tak wpadnie taka sama ilosc swiatla. Mam racje, czy sie myle, że wartosc przyslony w dandelionie programuje sie tylko po to, by byla wyswietlana na aparacie i w exif i nie ma to znaczenia przy naswietlaniu zdjecia?
Bez programowania dandeliona działa potwierdzenie ostrości. Wiec programowanie mozesz miec pod ładny Exif i nic wiecej.
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Dziekuje za szybka i konkretna odpowiedz. Tylko teraz nasuwa mi sie kolejne pytanie. Podobno dandeliony sa fabrycznie zaprogramowane na wartosc 50mm. Przeczytalem instrukcje programowania i nie znalalzlem w niej nic na temat tego jak zlikwidowac dlugosc ogniskowej z dandeliona. "Możliwe do wprowadzenia są wartości ogniskowych z zakresu 00001mm do 65535mm". W takim razie co zrobic jesli dostane dandeliona z zaprogramowana dlugoscia ogniskowej? Jak w nim wtedy ustawic aby nie podawal korpusowi zadnej wartosci? Bo dopiero jak obiekyw nie podaje wartosci korpusowi, dziala funkcja recznego wyboru ogniskowej dla IS.
u mnie była akurat ogniskowa 65535mm. Nic nie zrobisz by dandelion nie podsuwał swojej zaprogramowanej. Zawsze cos podstawi. Mozesz jedynie w opcjach IS ustawić swoją własciwą ogniskową. Jak masz 50 zaprogramowane to czy zapniesz 135 czy 300 czy 50 to tylko kilka obrotów kółkiem nastawy.
Mimo ze dandelion podsuwa body info o IS, Ty i tak mozesz to zmienić wciskając przycisk +/- (ekspozycja) i krecic kólkiem.
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Wlasnie sprawdzilem z body. Mam ten sam aparat co ty, bo 510 i nie wiem jak to jest w przypadku wartosci 65535 z dandeliona, ale jesli podpinam kitowy obiektyw, to nie moge wybrac recznie wartosci ogniskowej. Co prawda jak przytrzymam +/-, to wartosc sie zmienia, ale i tak stabilizuje dla wartosci z obiektywu. To bardzo ladnie widac jak sie wejdzie w menu IS i przycisnie przycisk zwalniania obiektywu. Wtedy wartosc ustawiona recznie z koloru szarego zmienia sie na biala i stabilizacja dziala wedlug ogniskowej podanej recznie. Latwo to zobaczyc przekrecajac o kilka mm obiektyw, tak aby odciac kontakt z elektronika obiektywu, i robiac 2 zdjecia. Jedno na recznie ustawionej wartosci zgodnej ze stanem faktyznym, a drugie z ogniskowa ustawiona na 1000mm, bo wtedy matryca glupieje najbardziej i zdjecie jest rozmyte. A jak to wyglada u Ciebie? Czy wchodzac w menu IS wartosc ogniskowej jest na bialo, czy szaro?
Ostatnio edytowane przez kipero ; 18.05.09 o 22:55