Strona 27 z 28 PierwszyPierwszy ... 1725262728 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 280

Wątek: Adapter m42 -> 4/3 z potwierdzeniem AF i stabilizacją

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak zacząłem się rozglądać za czymś takim,kto się orientuje czemu wyglądają tak różnie?:
    http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...m=300310014895
    http://cgi.ebay.co.uk/AF-Chips-Mount...3%3A1|294%3A50
    pzdr

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pietro77 Zobacz posta
    Tak zacząłem się rozglądać za czymś takim,kto się orientuje czemu wyglądają tak różnie?:
    pzdr
    Rózne wykonanie - zasada działania taka sama.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

bierz z tego pierwszego linka
    układ nowocześniejszy prostszy - nic nie wystaje i sprawdzony przeze mnie działa poprawnie i nie miałem z nimi żadnych problemów
    PS napisz skąd jesteś

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki.
    Kraków (przez jakiś czas co jakiś czas)
    pzdr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białowieskie klimaty
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pietro77 Zobacz posta
    pzdr
    Tu masz taki sam jak pierwszy i tańszy http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...m=110315558077
    D7K, T17-50/2,8VC,OM50/1.4, 58/2, 135/3,5, 61L/Z, DCR-250 (E-510 + 14-42 i 40-150 czasami)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam na forum! Przejrzalem caly temat i nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, wiec je zadam. Czy trzeba programowac dandelionowi ogniskowa i przyslone, czy mozna to ominac? Co za tym idzie, czy trzeba to robic przy kazdej zmianie obiektywu? Podejrzewam, ze jak mu sie poda ogniskowa, to skorzysta z niej aparat przy opcji IS, jedkan sprawa komplikuje sie, kiedy z adapterem bedziemy uzywac kilku obiektywow. O wiele latwiej bylo by przestawic ogniskowa w body w opcjach aparatu, niz w dandelionie. Ponadto w jakim celu mialo by sie programowac przyslone? Czy jesli zaprogramuje np. 2.8, a w obiektywie ustawie 4, to oszukam aparat, ktory bedzie myslal, ze obiektyw jest na 2.8 i taka wartosc poda w exif? Bo przeciez pomiar swiatla aparatu i tak poprawnie naswietli zdjecie bez wzgledu na to jaka wartosc z dandeliona odczyta. Czy to bedzie 2.8, czy 16, to do korpusu i tak wpadnie taka sama ilosc swiatla. Mam racje, czy sie myle, że wartosc przyslony w dandelionie programuje sie tylko po to, by byla wyswietlana na aparacie i w exif i nie ma to znaczenia przy naswietlaniu zdjecia?
    Ostatnio edytowane przez kipero ; 18.05.09 o 21:42

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kipero Zobacz posta
    Witam na forum! Przejrzalem caly temat i nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie, wiec je zadam. Czy trzeba programowac dandelionowi ogniskowa i przyslone, czy mozna to ominac? Co za tym idzie, czy trzeba to robic przy kazdej zmianie obiektywu? Podejrzewam, ze jak mu sie poda ogniskowa, to skorzysta z niej aparat przy opcji IS, jedkan sprawa komplikuje sie, kiedy z adapterem bedziemy uzywac kilku obiektywow. O wiele latwiej bylo by przestawic ogniskowa w body w opcjach aparatu, niz w dandelionie.
    Możesz zaprogramowac, ale nie musisz. Wówczas podajesz w body dla IS ogniskową obiektywu (rzeczywistą - np. 50)
    W Exif nie bedziesz miał info o ogniskowej.

Ponadto w jakim celu mialo by sie programowac przyslone? Czy jesli zaprogramuje np. 2.8, a w obiektywie ustawie 4, to oszukam aparat, ktory bedzie myslal, ze obiektyw jest na 2.8 i taka wartosc poda w exif? Bo przeciez pomiar swiatla aparatu i tak poprawnie naswietli zdjecie bez wzgledu na to jaka wartosc z dandeliona odczyta. Czy to bedzie 2.8, czy 16, to do korpusu i tak wpadnie taka sama ilosc swiatla. Mam racje, czy sie myle, że wartosc przyslony w dandelionie programuje sie tylko po to, by byla wyswietlana na aparacie i w exif i nie ma to znaczenia przy naswietlaniu zdjecia?
    Programujesz by był ładny Exif. Przesłona poniżej 2.0 jest brana przez body pod uwagę przy pomiarze światła. Ustawiona na 2.0 lub wiecej nie zmienia nic poza Exif. Oczywiscie informacja o przesłonie jest stała i niezaleznie jak krecisz przesłoną na obiektywie w Exif masz 2.0 czy co tam wpiszesz.
    Bez programowania dandeliona działa potwierdzenie ostrości. Wiec programowanie mozesz miec pod ładny Exif i nic wiecej.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    Możesz zaprogramowac, ale nie musisz. Wówczas podajesz w body dla IS ogniskową obiektywu (rzeczywistą - np. 50)
    W Exif nie bedziesz miał info o ogniskowej.
    Dziekuje za szybka i konkretna odpowiedz. Tylko teraz nasuwa mi sie kolejne pytanie. Podobno dandeliony sa fabrycznie zaprogramowane na wartosc 50mm. Przeczytalem instrukcje programowania i nie znalalzlem w niej nic na temat tego jak zlikwidowac dlugosc ogniskowej z dandeliona. "Możliwe do wprowadzenia są wartości ogniskowych z zakresu 00001mm do 65535mm". W takim razie co zrobic jesli dostane dandeliona z zaprogramowana dlugoscia ogniskowej? Jak w nim wtedy ustawic aby nie podawal korpusowi zadnej wartosci? Bo dopiero jak obiekyw nie podaje wartosci korpusowi, dziala funkcja recznego wyboru ogniskowej dla IS.

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kipero Zobacz posta
    Dziekuje za szybka i konkretna odpowiedz. Tylko teraz nasuwa mi sie kolejne pytanie. Podobno dandeliony sa fabrycznie zaprogramowane na wartosc 50mm. Przeczytalem instrukcje programowania i nie znalalzlem w niej nic na temat tego jak zlikwidowac dlugosc ogniskowej z dandeliona. "Możliwe do wprowadzenia są wartości ogniskowych z zakresu 00001mm do 65535mm". W takim razie co zrobic jesli dostane dandeliona z zaprogramowana dlugoscia ogniskowej? Jak w nim wtedy ustawic aby nie podawal korpusowi zadnej wartosci? Bo dopiero jak obiekyw nie podaje wartosci korpusowi, dziala funkcja recznego wyboru ogniskowej dla IS.
    u mnie była akurat ogniskowa 65535mm. Nic nie zrobisz by dandelion nie podsuwał swojej zaprogramowanej. Zawsze cos podstawi. Mozesz jedynie w opcjach IS ustawić swoją własciwą ogniskową. Jak masz 50 zaprogramowane to czy zapniesz 135 czy 300 czy 50 to tylko kilka obrotów kółkiem nastawy.
    Mimo ze dandelion podsuwa body info o IS, Ty i tak mozesz to zmienić wciskając przycisk +/- (ekspozycja) i krecic kólkiem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    u mnie była akurat ogniskowa 65535mm. Nic nie zrobisz by dandelion nie podsuwał swojej zaprogramowanej. Zawsze cos podstawi. Mozesz jedynie w opcjach IS ustawić swoją własciwą ogniskową. Jak masz 50 zaprogramowane to czy zapniesz 135 czy 300 czy 50 to tylko kilka obrotów kółkiem nastawy.
    Mimo ze dandelion podsuwa body info o IS, Ty i tak mozesz to zmienić wciskając przycisk +/- (ekspozycja) i krecic kólkiem.
    Wlasnie sprawdzilem z body. Mam ten sam aparat co ty, bo 510 i nie wiem jak to jest w przypadku wartosci 65535 z dandeliona, ale jesli podpinam kitowy obiektyw, to nie moge wybrac recznie wartosci ogniskowej. Co prawda jak przytrzymam +/-, to wartosc sie zmienia, ale i tak stabilizuje dla wartosci z obiektywu. To bardzo ladnie widac jak sie wejdzie w menu IS i przycisnie przycisk zwalniania obiektywu. Wtedy wartosc ustawiona recznie z koloru szarego zmienia sie na biala i stabilizacja dziala wedlug ogniskowej podanej recznie. Latwo to zobaczyc przekrecajac o kilka mm obiektyw, tak aby odciac kontakt z elektronika obiektywu, i robiac 2 zdjecia. Jedno na recznie ustawionej wartosci zgodnej ze stanem faktyznym, a drugie z ogniskowa ustawiona na 1000mm, bo wtedy matryca glupieje najbardziej i zdjecie jest rozmyte. A jak to wyglada u Ciebie? Czy wchodzac w menu IS wartosc ogniskowej jest na bialo, czy szaro?
    Ostatnio edytowane przez kipero ; 18.05.09 o 22:55