Strona 24 z 28 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 280

Wątek: Adapter m42 -> 4/3 z potwierdzeniem AF i stabilizacją

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gurden Zobacz posta
    Czy wystarczy raz zaprogramować chip i będzie działał z różnymi obiektywami?
    chip jest standardowo zaprogramowany i nie musisz poza klejeniem do adaptera lub tylko zakręceniem na bagnet i ustawieniu programu nic programować jest jak dobrze pamiętam ustawiony 1,4/50mm

chyba ze zobaczysz że ustawienie ostrości ma Front czy Back Focus to wtedy zaczynasz przestawiać inny punkt ostrzenia - programowo

lub jak chcesz mieć w exifie nazwę obiektywu którym fotografujesz

itd.

| OlyJedi Awatar gurden
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    to czekam na ustalenie ceny i sie będę pisał na takowy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    chip jest standardowo zaprogramowany i nie musisz poza klejeniem do adaptera lub tylko zakręceniem na bagnet i ustawieniu programu nic programować jest jak dobrze pamiętam ustawiony 1,4/50mm
    W takim razie pojawia się problem z IS z obiektywami o innej ogniskowej niż 50 mm. Puszka myśli, że ma przyczepiony obiektyw 50 mm i dla takiej ogniskowej ustawia parametry stabilizacji obrazu (wydaje mi się, że ręcznie wprowadzona ogniskowa jest brana pod uwagę tylko wtedy, kiedy puszka nie widzi nic). Jeżeli tak jest - to uzyskujesz potwierdzenie ostrości kosztem utraty stabilizacji.
    Znowu trzeba wybierać mniejsze zło

zonkinho
    Gość
    No to jak masz szkło 85 to ustawiasz w adapterze, że jest 85 i puszka też widzi 85. Proste. Jedynie zoomy odpadają, ale kto używa zoomów manuali.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    No to jak masz szkło 85 to ustawiasz w adapterze, że jest 85 i puszka też widzi 85. Proste. Jedynie zoomy odpadają, ale kto używa zoomów manuali.
    Masz rację (przeczytałem opis programowania chipa, który znalazłem w linku z posta entera).
    Sposób programowania chipa (nie chciałbym tego robić przy każdej zmianie obiektywu) skłaniałby do zastosowania rozwiązania: jeden obiektyw - jedna przejściówka - jeden dandelion.
    Apel do entera i producentów przejściówek: tnijcie koszty

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    [...]niestety adapter do samodzielnego montażu mieć nie będę ale szablon z poprawnym wymierzeniem kątów i odległości, przynajmniej na razie.
    powinno być
    Plastikowego wzornika ułatwiającego montaż mieć nie będę tylko dokładny opis i szablon, który każdy może sobie druknąć tak aby zachować poprawne kąty ustawienia adaptera

Cytat Zamieszczone przez hijacintus Zobacz posta
    [...] skłaniałby do zastosowania rozwiązania: jeden obiektyw - jedna przejściówka - jeden dandelion.
    Apel do entera i producentów przejściówek: tnijcie koszty
    albo programowanie za każdym razem........
    ja w canonie aktualnie używam 3 adapterów z chipami bo nie chce mi się wykręcać szkieł wolę je zapinać bagnetowo [a chipy jeszcze nie sa programowane]

co do kosztów na przykładzie adapterów
    kupując 10 adapterów mam rabat tak wysoki że pokrywa mi koszty wysyłki więc [a zakup 100 jest wysoce ryzykowny] sprzedaż chipów zamontowanych na adapterze to ukłon jak to Ania napisała dla tych co nie uważali na ZPT

zonkinho
    Gość
    I kiedy będą te adaptery? Bo nie wiem czy zamawiać u ruskich, czy czekać tutaj, czy może sprzedać Zuiko? Bo mam 50/1.8 i mi się marnuje...

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    jak skończę instrukcje montażu - wcześniej nie puszczę oferty,
    max 2-3 dni

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    w ciągu 2 dni jeszcze pouzupełniam ofertę o większe dokładniejsze fotografie
    instrukcja będzie czytelniejsza.

na większość pytań znajdziecie odpowiedź tutaj
    http://greenshadow.wordpress.com/2008/07/31/chip-43/
    opis, specyfikację, przygotowanie aparatu, ew. programowanie,
    jeśli gdzieś jest coś niedopisane zapraszam do zadawania pytań

zonkinho
    Gość
    A da się to zamontować na adapterze 4/3 | OM ? Bo takie coś mnie interesuje i czy byłaby możliwość gotowego zamówić?