Ale, nie wieszajcie tak psów od razuMoże to ja ułomny jestem, niech ktoś jeszcze z rosyjskim dandelionem potwierdzi moje obserwacje (lub nie potwierdzi
).
Ale, nie wieszajcie tak psów od razuMoże to ja ułomny jestem, niech ktoś jeszcze z rosyjskim dandelionem potwierdzi moje obserwacje (lub nie potwierdzi
).
Sebastian_T
Śledzę wątek, ale z coraz mniejszym entuzjazmem. Coraz lepiej idzie mi ostrzenie ręczne, jeśli pominąć fakt, że zniszczyłem swojego Jupitera (przypadkowo).
kiedyś dałem zdjęcie gołębia na bruku robione zestawem E-300 + oduwanczyk* + Tessar 50/2.8 i komentatorzy stwierdzili, że gołąb nieostry, za to kamienie na bruku tak. wg mnie wina albo chipa w przelotce albo aparatu. skłaniałbym się w stronę aparatu, bo to de facto on określa na swoich czujnikach czy obiekt jest maksymalnie ostry, czy jeszcze nie. chip tylko puszcza ściemę, że do korpusu podpięte jest jakieś super duper szkło w systemie 4/3
* oduwanczyk - ang. dandelion, pol. mlecz)
Czytam co piszecie na temat tych wynalazków. Coś mi się wydaje, że lepiej będzie nabyć matówkę z klinem niż elektronikę. W grę wchodzą jeszcze uporczywe ćwiczenia oczu na polance z muchami na kwiatkach i odległymi pagórkami. Kiedyś nie było tych dandelionów, AF i człowiek jakoś żył.
No to jestem po etapie przyklejania... Nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać. Potrzebny był dobry mocny klej, także udałem się do kolegi, który się nieco modelarstwem oprócz foto interesuje. Przykleiliśmy chip do przelotki od m42, która schnie (zostało 10h do całkowitego zaschnięcia). Zdecydowaliśmy użyć "konkretnego" klejuTakże z testami trzeba poczekać do późnej nocy. Do przelotki om będzie kleił jutro bo czasu brakło nam... Tylko zauważyłem mały problem przy przelotce om-4/3, po wklejeniu chipa (zwykłą kropelka-nie polecam) i próbie założenia obiektywu zuiko 50mm 1.8 pojawił się problem, mianowicie z tylniej części obiektywu wystają jakieś dwa "listki" metalowe, które haczą o chip i nie da sie przykręcić obiektywu do przelotki. Nie wiem czy można te listki spiłować, może ktoś mi poradzi.
Za chwile wkleję parę zdjęć.
E-500, ZD 14-45 i 40-150, zuiko50/1.8, pentacon135/2.8, mieszek makro