Strona 18 z 28 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 280

Wątek: Adapter m42 -> 4/3 z potwierdzeniem AF i stabilizacją

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ale, nie wieszajcie tak psów od razu Może to ja ułomny jestem, niech ktoś jeszcze z rosyjskim dandelionem potwierdzi moje obserwacje (lub nie potwierdzi ).
    Sebastian_T

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Śledzę wątek, ale z coraz mniejszym entuzjazmem. Coraz lepiej idzie mi ostrzenie ręczne, jeśli pominąć fakt, że zniszczyłem swojego Jupitera (przypadkowo).

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol Zobacz posta
    Śledzę wątek, ale z coraz mniejszym entuzjazmem. Coraz lepiej idzie mi ostrzenie ręczne, jeśli pominąć fakt, że zniszczyłem swojego Jupitera (przypadkowo).
    Zrobiłeś mu kuku?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sebastian_T Zobacz posta
    Ale, nie wieszajcie tak psów od razu Może to ja ułomny jestem, niech ktoś jeszcze z rosyjskim dandelionem potwierdzi moje obserwacje (lub nie potwierdzi ).
    kiedyś dałem zdjęcie gołębia na bruku robione zestawem E-300 + oduwanczyk* + Tessar 50/2.8 i komentatorzy stwierdzili, że gołąb nieostry, za to kamienie na bruku tak. wg mnie wina albo chipa w przelotce albo aparatu. skłaniałbym się w stronę aparatu, bo to de facto on określa na swoich czujnikach czy obiekt jest maksymalnie ostry, czy jeszcze nie. chip tylko puszcza ściemę, że do korpusu podpięte jest jakieś super duper szkło w systemie 4/3

* oduwanczyk - ang. dandelion, pol. mlecz)

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Czytam co piszecie na temat tych wynalazków. Coś mi się wydaje, że lepiej będzie nabyć matówkę z klinem niż elektronikę. W grę wchodzą jeszcze uporczywe ćwiczenia oczu na polance z muchami na kwiatkach i odległymi pagórkami. Kiedyś nie było tych dandelionów, AF i człowiek jakoś żył.

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez osiołek Zobacz posta
    kiedyś dałem zdjęcie gołębia na bruku robione zestawem E-300 + oduwanczyk* + Tessar 50/2.8 i komentatorzy stwierdzili, że gołąb nieostry, za to kamienie na bruku tak. wg mnie wina albo chipa w przelotce albo aparatu. skłaniałbym się w stronę aparatu, bo to de facto on określa na swoich czujnikach czy obiekt jest maksymalnie ostry, czy jeszcze nie. chip tylko puszcza ściemę, że do korpusu podpięte jest jakieś super duper szkło w systemie 4/3
    Się mnie też tak wydaje (że to raczej aparat, na kitach też czasem mam zastrzeżenia do ostrości, chociaż rzadziej)... Dobra, to druknę jeszcze tablice ostrości i spróbuję, tylko muszę jakoś bez statywu stałą pozycję dla aparatu ustalić
    Sebastian_T

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Kiedyś nie było tych dandelionów, AF i człowiek jakoś żył.
    Ale wizjery w aparatach były większe. Dziwne, bo u chłopaków od Canona te dandeliony działają spoko.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Ale wizjery w aparatach były większe. Dziwne, bo u chłopaków od Canona te dandeliony działają spoko.
    Rafał, ja się nie znam na technice, ale czy te dandeliony i te "nasze" są identyczne? Czy jakoś się je koduje pod dany system? Jestem ciekawa po prostu skąd się takie zjawisko bierze.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik Zobacz posta
    Rafał, ja się nie znam na technice, ale czy te dandeliony i te "nasze" są identyczne? Czy jakoś się je koduje pod dany system? Jestem ciekawa po prostu skąd się takie zjawisko bierze.
    Ja też nie jestem specem od rakiet. Bardzo liczę na ten dandelion, bo mam sporo analogowych szkiełek. Ale rzadko je zakładam do E-Olka właśnie z uwagi na problemu z ustawianiem ostrością.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No to jestem po etapie przyklejania... Nie jest to takie proste jakby się mogło wydawać. Potrzebny był dobry mocny klej, także udałem się do kolegi, który się nieco modelarstwem oprócz foto interesuje. Przykleiliśmy chip do przelotki od m42, która schnie (zostało 10h do całkowitego zaschnięcia). Zdecydowaliśmy użyć "konkretnego" kleju Także z testami trzeba poczekać do późnej nocy. Do przelotki om będzie kleił jutro bo czasu brakło nam... Tylko zauważyłem mały problem przy przelotce om-4/3, po wklejeniu chipa (zwykłą kropelka-nie polecam) i próbie założenia obiektywu zuiko 50mm 1.8 pojawił się problem, mianowicie z tylniej części obiektywu wystają jakieś dwa "listki" metalowe, które haczą o chip i nie da sie przykręcić obiektywu do przelotki. Nie wiem czy można te listki spiłować, może ktoś mi poradzi.
    Za chwile wkleję parę zdjęć.
    E-500, ZD 14-45 i 40-150, zuiko50/1.8, pentacon135/2.8, mieszek makro