Strona 17 z 28 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 280

Wątek: Adapter m42 -> 4/3 z potwierdzeniem AF i stabilizacją

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez crux Zobacz posta
    Jak działa taki Dendalion? Po podłączeniu starego obiektywu np. 50mm 1.8 dalej trzeba ostrzyć ręcznie, ale otrzymujemy potwierdzenie optymalnej ostrości? Czytałem gdzieś, że ostatnia wersja potwierdza dźwiękiem, ale czy tak właśnie to działa jak napisałem? O co chodzi z zakodowaną ogniskową?
    Pipczy i zapala się zielone w celowniku, jak złapie ostrość. Ale - albo ja ślepy jestem, albo pipczy tak z "dokładnością do..." - bo mam wrażenie, że w momencie pipcznięcia jest nieostro, więc ciut poprawiam i wtedy wychodzi nieostro Jak nie poprawiam, też nie zawsze złapię ostrość gdzie trzeba... (ale to już kładę na karb mojej ułomności w postaci -5 w obu okach)
    Co do ogniskowej, na ile zrozumiałem, chodzi tu o stabilizację. Kodujesz ogniskową (standardowo jest ustawiona jakaś tam wybrana, można przestawiać sobie) i wtedy aparat dla tej ogniskowej ustawia stabilizację. Tzn. ja to prosty człowiek jestem, humanista, więc jak ten chłop na miedzy kombinuję, poprawcie mnie, jeśli źle
    Sebastian_T

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Sebastian, czyli to ustrojstwo to popelina? Bo to, że masz słaby wzrok nie powinno mieć wpływu. Bo i tak mierzy automat. I co? Źle mierzy?

Napisz jeszcze gdzie kupiłeś swój dendalion.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zamówiłem stąd http://cgi.ebay.com/AF-Confirm-IS-Em...QQcmdZViewItem
    Do tego dostałem link do instrukcji obsługi http://www.tagotech.com/pic/chip_prg.html
    W kolekcji mam np. zuiko 50mm 1.8, także na pewno na nim będę testował ten chip, również na pentaconie 135mm 2.8

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Sebastian, czyli to ustrojstwo to popelina? Bo to, że masz słaby wzrok nie powinno mieć wpływu. Bo i tak mierzy automat. I co? Źle mierzy?

Napisz jeszcze gdzie kupiłeś swój dendalion.
    Robert, no właśnie nie wiem... A mam samych niekumatych w foto w domu i okolicach (w sensie, że małpką to zrobią, lustrzanką na automacie też, ale ręcznie to już nie), więc muszę sam testować... Siądę sobie w weekend przy ładnym słoneczku, wcześniej dam oczom odpocząć, i raz jeszcze porządnie posprawdzam...
    Nie twierdzę, że jest źle. Ale ja osobiście mam wrażenie, że nie jest tak, jak ja widzę, chociaż właśnie może ja źle widzę (praca po kilkanaście godzin przy komputerze robi swoje, więc jak potem się powyściubiam w celownik, to wiadomo, że oczy siadają szybciutko...) i potem poprawiam po dandelionie ciutkę (bo wydaje mi się, że źle pokazuje)... No i potem na ekranie widzę, że i tak jest źle z ostrością...

Kupowałem na stronie kolegów z Białorusi, ale nie mogę jej teraz namierzyć w swoich archiwach po reinstalce kompa...
    Sebastian_T

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Sebastian, właśnie o to chodzi, żebyś nie poprawiał po dendalionie. Bo jak trzeba poprawiać to kicha. Mam podobny problem z oczami.

Zrób jakieś proste testy, np. bateryjki, jakieś gałązki. Ostrze według wskazań automatu, a potem sprawdź na kompie, czy się wstrzelił.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Będę testował dandeliona z shanghaju jutro
    E-500, ZD 14-45 i 40-150, zuiko50/1.8, pentacon135/2.8, mieszek makro

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kuba1984 Zobacz posta
    Będę testował dandeliona z shanghaju jutro
    Czekam z niecierpliwością. Sam cheap czy z przelotką?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Zrób jakieś proste testy, np. bateryjki, jakieś gałązki. Ostrze według wskazań automatu, a potem sprawdź na kompie, czy się wstrzelił.
    Tak na szybko, teraz ustawiłem słonika gumowego na biurku, światło zastane (okno od północy).
    Zdjęcia robione Pentaconem 1:1.8, 50 mm, ustawienie ISO 100, czas na auto, przesłona 2.2. Nie mam statywu, ale starałem się nie ruszać za bardzo
    Pierwsza fotka (75 w nazwie) jest na czasie 1/100, dandelionem nie ruszałem (pstryknięte w momencie piknięcia). Druga fotka (76 w nazwie) na czasie 1/80 - przekręciłem pierścień o ułamek milimetra po tym, jak pipnął ("przekręciłem" to za dużo powiedziane - to było drgnięcie ręki minimalne), bo wydawało mi się, że tak będzie lepiej.

Daję kropy 100%. Ostrzenie na lewe oko (znaczy, słonika prawe, ale na fotce lewe ). Światło z mojej lewej (słonika prawej ).
    Na pierwszej fotce jakby złapał ostrość na trąbie (mimo ustawienia punktu na oko). Jutro przyniosę sobie bateryjki, bo nie mam akurat w domu i jeszcze popstrykam za lepszego światła (coś tu u mnie na Pradze się chmurzy trochę)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5063075crop.jpg
Wyświetleń:	276
Rozmiar:	258,7 KB
ID:	4088   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5063076crop.jpg
Wyświetleń:	283
Rozmiar:	266,6 KB
ID:	4089  
    Sebastian_T

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Rafał same chipy przelotki mam. Ciekawe jak wklejanie wyjdzie Jutro będzie fotorelacja
    E-500, ZD 14-45 i 40-150, zuiko50/1.8, pentacon135/2.8, mieszek makro

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Ciekawa jestem tych efektów, bo jeśli ma się poprawiać po tym, to niestety lekka kiszka.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.