A jak?
A jak?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
No nie wiem, będę miał go na dniachAle byłem przekonany, że można do każdego. :P
Ok już go mam... może jakby przykleić kropelką i jakąś podstawkę podłożyć
http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=242
Np tak jak jest tutaj pokazane?
Witam, ja moze troche odbiegne od watku glównego, mam E510 od tygodnia, wczesniej Zenis i małpka, i sluchajcie, dzisiaj przyszla do mnie przejsciowka M42, z lublina , ta za 45 zeta....i co...pobawilem sie w testy szklami, mam heliosa 44M-4, 58mm, jasnosc 2.0, Jupiter-9 MC jasnosc 2.0, i nasze kitowe-olkowe, zrobilem po kilka RAW kazdym obiektywem i sie troche zdziwilem, myslalem ze Jupiter zdeklasuje wszystkie szkla, jednak nie, daje piekne miekkie swiatlo i ladne kolory, jednak cos z ostroscia nie tak, olkowe szkla byly by dobre...gdyby nie...Helios..., ten rosyjski obiektyw pod kazdym wzgledem lepszy, jakos nie moglem w to uwierzyc, powtorzylem caly test fotografujac morek ze zwirkiem na tle ulicy i trawy, jestem w lekkim szoku...helios nie daje szans reszcie, pod kazdym wzgledem lepszy, ostrosc, kolory, ....czy ktos maze ma opdobne wrazenie testujac stara poczciwą optyke z zenita??? jestem troche zaskoczony bo myslalem ze 40-150 bedzie lepszy od Heliosa...ale bez szans...
Stałka zawsze będzie ostrzejsza od zooma.
Ale przetestuj sobie tego Heliosa pod światło, to się zdziwisz.
Fuji S5 Pro
Witam.
Znalazlem chipa w innym miejscu, mysle ze troche ciekawszy bo wykonamy znacznie lepiej oraz ma potwierdzenie ostrosci dzwiekiem. Wlasnie zamowilem poczekam pare dni i dam znac jak to cudo pracuje.
http://cgi.ebay.co.uk/AF-Confirm-IS-...QQcmdZViewItem
"The AF confirm indicator in the viewfinder lights up when something gets into focus. When the AF confirm indicator blinks, it means the focus point is too close or beyond range. At all AF modes except "M" mode (i.e. "S-AF", "C-AF", "S-AF + M", "C-AF + M" mode), AF confirm indicator will light up with a "beep" sound (only on the first time it gets focus). You need to 'half press' and hold the shutter release button while performing the focusing.
"
Ale ten radziecki chip też pika jak się ustawi ostrość.Tylko trzeba w aparacie przełączyć na S-AF zamiast MF.
Zresztą przyuważ sobie jak podepniesz systemowe szkło i ustawisz MF. Aparat nie piknie ani razu, tylko będzie się zaświecała kropka potwierdzająca ostrość.![]()
Qrcze już się pogubiłem. Przeczytałem ten wątek i ten
https://forum.olympusclub.pl/topics2...vt6471,792.htm
i nie wiem którą przejściówkę mam wybrać? Pierwszą czy drugą?
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
ja biorę pierwszą - produkt w kolejnej już wersji, przetestowany - mam większe zaufanie
Pozdrawiam
Doczytałem.Druga służy do odwrotnego mocowania obiektywu - zdjęcia makro.
Zastanawia mnie tylko konieczność podania przy zamówieniu ogniskowej obietywu. Czyli należy rozumieć że jak zamówię z ogniskową 50 to prz innych np. 80 nie będzie potwierdzenia ostrościCzy ktoś to już sprawdził
![]()
![]()
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
Wartość ogniskowej potrzebna jest do prawidłowej pracy stabilizacji. Do potwierdzenia ostrości to nie jest potrzebne. Ale niech się wypowiedzą ci co to już przetrenowali.Zamieszczone przez sikor
E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.