Goodrama nie polecam. Po kilku użyciach rozleciał się w podobny sposób jak Sandisk Karola. U mnie natomiast Sandiski które mam działają bez problemów.
Goodrama nie polecam. Po kilku użyciach rozleciał się w podobny sposób jak Sandisk Karola. U mnie natomiast Sandiski które mam działają bez problemów.
Ja rozwaliłem już dwa SanDisk-i.
Jednak teraz uważam, że winna nie jest karta tylko sposób wyciągania jej z oryginalnego pudełka. Zauważyłem, że otwieram pudełko lekko go wyginając.
Sprawcie dokładnie jak dobieracie się do karty SD.
Mam/mialem kilkanascie sandiskow i odpukac zadnych problemow.
Z innymi kartami bywalo roznie.
Swoja droga to niezle zmasakrowana ta karciocha @Karola: mam wrazenie ze tam cos z gniazdem nie tak w aparacie, ze porysana jest niesamowicie.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Zdjęcie zrobione kiedyś, karta posypała się ponad rok temu i od tego czasu używam jej w takim tanim chińskim czytniku jako pendrive'a - stąd porysowania. Jak wspomniałem wyżej - tej karty użyłem nowej zaledwie kilka razy w E-PL1 i się posypała. Co do slotu w aparacie to w Penach (nie wiem jak w innych) z boku jest taki hmmm chwytaczek i to on uszkadza Sandiski - na jakimś zagranicznym forum widziałem podobny wątek, ktoś nawet analizował dlaczego tak się dzieje. Ten element sygnalizuje aparatowi, że karta jest włożona bo po uszkodzeniu takim jak u mnie aparat karty nie widzi. Można napisać, że to wina aparatu, ale te karty są tak delikatne, że chcą się rozsypać w dłoni.
Moja karta uszkodziła się dokładnie tak samo jak karta @Karola. Używana była z NEX-6, więc to nie tylko przypadłość Penów..
Co do oryginalności.. Kupiłem ją w jednym z największych w Polsce sklepów fotograficznych ale gdzieś czytałem, ze większość kart na naszym rynku to jednak podróby..
No i jest dylemat![]()
Ostatnio edytowane przez Ar2 ; 4.03.14 o 20:51
@Ar2 - w Sieci gdzieś były obrazki pokazujące różnice miedzy kartami Sandiska i ich podróbkami. Moja karta oraz jej opakowanie wykazywały cechy oryginału. Prędkość zapis/odczyt była OK (z nawiązką), żadnych błędów, dobry serial do RescurePRO. Sądzę, że te karty tak po prostu mają bo pewnie mają mieć. Biznes to biznes.
Mnie pierwsze padały wszystkie tańsze (Pretec, Philips - tak, robi karty) i to w sposób taki, że rozklejała się obudowa i miałem 3 części (2 obudowy i kartę).
Sandiski trzymają się dobrze, ale po przeszło roku ostrego używania Extreme 45MB/s 16GB ukruszył się na rogu. Mniej niż tutaj na zdjęciu i działa, ale odłożony jest jako ostateczność.
Mam dużo SanDisków Extreme/Ultra i, pomimo ostrego używania, rzadko się coś dzieje. Głównie ich używam, więc rzadko mam wady w innych... Do zestawu dodać mogę 2x Sony 4GB 30MB/2 (od poprzednich targów w Lodzi) i nic im nie jest. Tak samo mam Samunga 4GB Class6, ale on jest rzadko w aparacie. Od jakichś 2 lat nic mu nie jest (1% zdjęć na nim robię).
Teraz testuję karty Panasonica 90MB/s i Lexara 400x z Amazon UK. Ciekawostką jest, że Panas włożony do G5 opróżnia bufor szybciej niż SanDisk Extreme Pro 95MB/s (i to jakieś 2x szybciej).
Jak dla mnie poniżej SanDisk/Kingston nie ma sensu, ale przy aktualnej cenie najlepiej zapomnieć w ogóle o czymś poniżej tej linii, więc: Lexar/SanDisk/Panasonic/Sony/Samsung.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
GoodRam miał dobrą serię która była zbrandowaną Toshibą (białe karty SD Class 10)
Na szczęście do tej pory żadna mi się nie rozwaliła, tylko odpadła część tych jakby ząbków przy SanDisku.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
czy taka karta będzie dobrym wyborem
Kingston 16GB SDHC UHS-I Ultimate Class10, odczyt do 90MB/s, zapis do 45MB/s
czy warto dołożyć do karty szybszej, np.
Kingston SDHC 16GB Class10 UHS-I U3 Card 90/80 MB/s?
Dodam tylko, że karta nie będzie przeznaczona do filmowania (przynajmniej nie na wysokim bitrate). Opłaca się kupić szybszą, odczuję gdzieś tą różnicę?
Mam SanDisk ExtreamPro .... 90MB/s zapisu.
Jak zapełnie cały bufor w E-M1 (dużo tego) to czuje różnicę w prędkości zapisu w porównaniu do wolniejszych kart.
W Wypadki 1-2 klatek nie ma żadnej odczuwalnej różnicy. Tak więc jeśli nie filmujesz to możesz spokojnie zaoszczędzić.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?