Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Co kupić? XZ-2, PEN E-PL1, a może coś innego?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Co kupić? XZ-2, PEN E-PL1, a może coś innego?

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Do fotografii podróżniczej brałbym raczej xz-2 zwłaszcza dlatego, że nie chcesz wydać więcej.
    Nie chcę wydać więcej, bo na moim etapie to nie ma sensu. Dopiero będę się uczył prawidłowego kadrowania, ustawiania oświetlenia itp. Na razie czytam różne poradniki foto i chcę zacząć pstrykać. A sprzęt...? "Z wielką mocą wiąże się wielką odpowiedzialność". Sprzęt przyjdzie z czasem
    A czytając wypowiedzi ze wskazanych wątków widać, że nawet bardziej zaawansowani lubią i wybierają ten aparat. Tak więc pewnie i ja będę zadowolony.

Raz jeszcze dziękuję za pomoc Wysłałem już raport do moda z prośbą o połączenie tematów.

Pozdrawiam

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tikat Zobacz posta
    Nie chcę wydać więcej, bo na moim etapie to nie ma sensu. Dopiero będę się uczył prawidłowego kadrowania, ustawiania oświetlenia itp. Na razie czytam różne poradniki foto i chcę zacząć pstrykać.
    Pozdrawiam
    Pewnie, jest to w pełni zrozumiałe podejście.
    Sam zaczynałem od kompaktów.
    Przy tym XZ-2 jest na tyle zaawansowany, że można się sporo nauczyć. W dodatku masz możliwość podpięcia do niego zewnętrznej lampy błyskowej, a tym samym zabawy sztucznym światłem.
    Warto dokupić automatyczny dekielek i pewnie jakiś pokrowiec.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Warto dokupić automatyczny dekielek i pewnie jakiś pokrowiec.
    Dzięki za radę. Dzisiaj go pewnie kupię, więc niedługo powstaną pierwsze foty

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

I ja przymierzam się do kupna XZ-2. A raczej wymiany z XZ-1 na młodszego brata, myślałam też o kupnie taniego EPL-2 ale wtedy zostanę z ciemnym kitem, więc suma sumarum raczej XZ-2 będzie najoptymalniejszy. I tutaj mam dylemat - używam mojego Olka w podróżach, więc dla mnie jest bardzo ważne, by był poręczny i wygodny. XZ-1 spełnia te wymagania, jednak jakościowo czasem mogłoby być lepiej, stąd myśli o wymianie modelu na nowszy. Kolejna sprawa - wilgoć i woda. Obiecałam sobie, że muszę coś sprawić, by focić zdjęcia pod wodą czy generalnie na wodach (z łodzi itp) + w dżungli, gdzie wilgotność jest naprawdę wysoka.

I tutaj zastanawiam się nad obudową podwodną do XZ-2 albo GoPro. Budżet - 1000 zł. Olek zrobi lepsze zdjęcia, jednak z video nie mam takiej pewności (choć to sporadycznie raczej, filmów dłuższych nie zamierzam montować, zatem głównie na zdjęcia nastawiam się. W XZ-1 strasznie mnie denerwuje ciągła zmiana ostrości). Wariant nad którym zastanawiam się to: pozostanie przy XZ-1 i kupno GoPro (choć za 1 k to mogę zapomnieć o Black) albo wymiana na XZ-2 i dokupienie do niego obudowy podwodnej. Chyba bardziej schylam się ku drugiej opcji ale chciałabym najpierw poznać Wasze zdanie.
    Ostatnio edytowane przez Aisha ; 2.03.14 o 16:15

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

A moze CI sie zachce nurkowac? Obudowa droga nie jest. W zeszlym sezonie nawet kupilem blacka ale suma sumarum oddalem i zostalem z kreceniem video z XZ-2. Moze szalu nie robi ale jest zdecydowanie lepiej niz w XZ-1.

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Właśnie szukam sprzętu prostego m.in. do nurkowania, tak do 15-20 m, obudowa i gopro oferują takie zakresy. Żadnych dodatkowych oświetleń itp, po prostu zamierzam 'pstrykać' na partyzanta, przynajmniej na początku. XZ-2 lepiej sobie poradził z kreceniem niż GoPro skoro oddałeś? Jakościowo na YT wychodzi podobnie, może Olek ciut lepiej ale chyba kręcili z dodatkowym sprzętem, którego nie będę mieć. Z drugiej strony GoPro niby poręczniejsze i wytrzymalsze, dlatego nadal wątpliwości mam co wybrać.

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

To dwie rozne kamery. Mysle, ze do krecenia bedzie lepsze gopro.
    Jednak XZ-2 daje rade i masz jeden sprzet do wszystkiego, do nurkowania i nad wode wolalbym nie miec wielu gadzetow, Olympus oferuje bdb system z mozliwoscia doskonalej rozbudowy za stosunkowo nieduze pieniadze, tym bardziej, ze jestes w Dzedaju, to w ogole nie ma tematu.

pozdroofka

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Co do XZ-2 to ma ktoś sample video z nurkowań czy generalnie z ujęć pod wodą? Na YT jest tylko XZ-1 i jakość tych filmów jest słaba w porównaniu do GoPro 3 Black. I ile czasu na baterii wytrzyma Olek? GoPro ma słabą ale ponoć można dokupić (kolejny wydatek) i doczepić dodatkową do kamerki ale nie wiem czy to zmieści się w obudowę podwodną...
    Ostatnio edytowane przez Aisha ; 3.03.14 o 01:10

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Co do baterki, to 200-300 fotek, glownie robie z blyskiem, ta liczba jest zalezna od sposobu uzywania.
    Sampelek podwodny moge udostepnic w wersji surowej, pod warunkiem, ze nie bedziesz rozpowszechnial to juz na PW.

pozdroofka

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jurekg Zobacz posta
    Można trafić body epm-2 z roczną gwarancją za 600 zł
    podepne się do wątku, gdzie można kupić body w tej cenie, to wezmę od ręki
    E-510+ZD 14-42, ZD 40-150 (stara wersja) i plany na kolejne zakupy