Ciemnawo? Raczej nastrojowo, dla mnie ok![]()
Ciemnawo? Raczej nastrojowo, dla mnie ok![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Mała Fatra potrafi być niebezpieczna w zimie, ale ja należę raczej do ludzi ostrożnych i staram się minimalizować ryzyko... Dlatego też jak narazie nie czuję się na siłach, żeby w zimie wybierać się w wyższe góry (np. Tatry). No a poza tym po prostu nie usiedzę w domu za długo, potrzebuję od czasu do czasu gór jak powietrza
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Doskonale to rozumiem, jedni wolą góry, drudzy morze, inni samochody itd. itp. Dzięki temu na świecie jest bardziej interesująco, ale by były nudy (np. na forum Optycznych) jakby wszyscy chwalili Olympusa
He he, zdziwyłbyś sięPrzez pewien czas szedłem z jakimiś węgierskimi turystami i z grupy kilku osób nikt nie miał raków. Jeden z kolesi na trawersie dość stromego grzbietu pośliznął się i zjechał około 150 metrów w dół (śnieg miał postać zlodowaciałego betonu). Miałem przy sobie zapasowe "raczki" więc zszedłem po niego i pomogłem mu wyjść z powrotem. Miał trochę szczęścia, że stok w pewnym momencie zmieniał się w prawie płaską rampę, bo jak nie to, to by pojechał wprost do lasu (kolejne 200 metrów niżej).
Swoją drogą, mimo, że miałem raki i czekan nie chciałbym być w awaryjnej sytuacji... ćwiczyłem hamowanie, ale kto wie jak to wygląda "w praktyce".
Zabawne za to było to, że jakieś pół godziny później w podobnym miejscu wyśliznął mi się kijek trekkingowy z ręki i pojeeeeeeeeechał w dół. Byłem już tak zmęczony, że machnąłęm na niego ręką. Za to dzień później wracałem tą samą drogą i wtedy poszedłem po niego bo tak smutno i samotnie wyglądał![]()
Pozdrawiam, Tomasz
http://www.tomaszworek.com/
183 bardzo przyjemne. Już nie mogę się doczekać swojego wyjazdu, choć jak znam życie to wszystko się skomplikuje
Może skoczę też na Małą Fatrę. Szlak nie jest zamknięty o tej porze roku?
Szlak na Rozsutec Wlk. jest zamykany 1 marca (chyba do 15 czerwca). Poza tym zamknięty jest w zimie trawers Stoha (szlak żółty, schodzą tamtędy lawiny) i wyjście na grań z Chaty Chleb (też chyba szlak żółty, lawiny i nawisy śnieżne na samej grani). Wyjście ze schroniska na grań możliwe tyczkowanym szlakiem zimowym. Poza tym wydaje mi się, żadnych innych ograniczeń nie ma.
Zdjęcia się podobają, nawet bardzo
Nie byłbym jednak sobą gdybym nie pomarudził o technicznych aspektach. Zdjęcia są rozmiaru 1920 x 1080 pix i jak tu tak szybko najprościej przeglądać je w pełnym rozmiarze...
Druga sprawa przy tak dużych zdjęciach waga 300 KB to zdecydowanie za mało, tracą na jakości wskutek kompresji.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Współczuję... nawet z okolic Kraka to jest 3 godziny jazdy, a co dopiero z Wawy. To tak naprawdę jedyna wada tych gór
No rzeczywiście nie ma łatwego sposobu na przeglądanie w pełnej rozdzielczości. Na stronie zaimplementowałem pewien rodzaj dynamicznego cache, który w zależności od wielkości okna przeglądarki pokazuje oryginał lub wyświetla jedną z mniejszych wersji (jak miniatury nie ma to ją generuje na poczekaniu). Powinno to przyspieszyć ściąganie obrazkó, szczególnie na tabletach i telefonach.
Właściwie to nie wiem jak powinna wyglądać kompresja obrazków na stronę (szczególnie biorąc pod uwagę, że strona powinna działać na różnych urządzeniach).
Pozdrawiam, Tomasz
http://www.tomaszworek.com/
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||