Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Pytania do Olympus Europa

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Pytania do Olympus Europa

Z powodu pewnych nowości wchodzących na rynek muszę zameldować się w centrali Olka w poniedziałek, 15.10. Jest to okazja do zadania pytań dotyczących lustrzanek i ewentualnie uzyskania odpowiedzi, tak więc przyjmuję pytania, które zawiozę do Hamburga. Ponieważ nie mam już czasu na tłumaczenie (jestem w rozjazdach szkoleniowych) i opracowanie pytań zadanych w postach w tym wątku, pytania przyjmuję wyłącznie w językach zagranicznych (angielski, niemiecki) do piątku 12.10 do 16:00 na mój służbowy email, albo PW. Po powrocie opublikuję wszystkie zadane pytania i otrzymane odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Jack

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kali pisać, ale ktoś musi być pierwszy...

- When ZD14-35@2.0 will be available on the market?
    - Does OLYMPUS consider making standard focusing screen with lines which equals 3:2 aspect?
    - Why consumer models don't have AF illuminator diode as standard? 200$ compact cameras have it...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    - Does OLYMPUS consider making standard focusing screen with lines which equals 3:2 aspect?
    Matówka xx-x z podziałem kadru na sekcje w układzie 4 x 6 - może to będzie proporcja 3:2?
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja mogę pomóc jeżeli któryś z klubowiczów chciałby zadać pytanie, a nie zna obcego języka. Postaram się przetłumaczyć na Niemiecki, ale w razie dużych komplikacji będzie po angielsku

Tylko jeżeli ktoś chciałby skorzystać to zapraszam na: yxasor@pl.olympusclub.org i niestety do czw. do godz 15 bo później nie będę mógł się tym zająć.

pozdrawiam
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Is there any chance for low cost, wide angle zoom e.g. 8-16/4-5.6?
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Is there a chance to have a focusing (AF) confirmation in Oly dSLR bodies for manual lenses (eg. old OM lenses) ?

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    - czy będą kiedykolwiek małe stałki pasujące do serii E4xx?
    - czy jest jakiś nowy roadmap dla systemu 4/3?
    - czy cena E3 będzie wyraźnie konkurencyjna dla mocnego D300, i przyszłościowego 7D za 1899$
    - czy sprzęt 4/3 Olka będzie bardziej kompatybilne z 4/3 Panasonica (pierścień przysłoń w szkłach Leica a body Olka, IS Olka i OIS Panasa...)
    - czy będzie firmware starych body (E1, E300, E330, E400, E500) z updatem o nowe szkła do 4/3 (Leica, nowe Zuiko z SWD)?
    - czy będzie możliwość zdalnego sterowania (kabel, radio, radiowe przystawki) nowych body z LiveView przez komputer (aparat na statywie przed norką płochliwego zwierzaczka, fotograf 20m dalej kadruje z laptopa i pstryka wciskając ENTER czy SPACJA) - LiveView jest do tego stworzone (kwestia firmare, softu do kompa i ew. jakiś przystawek)
    - czy są jakieś plany co do następców E410, E510, E3?
    - czy będą jakieś szkiełka powyżej 300mm (stałki f/4 lub f/5.6)? W końcu x2 to zaleta 4/3, a body mają już IS.
    - co z ogniskowymi poniżej 14mm?
    - czy Oly będzie miał coś w stylu Canonca G5/G6/G7 czy Nikona P5000 (drugie body, z sankami do FL-36, na karty CF, z ogniskową ekw. 28-85 lub ekw. 35-105 lub jak Ricoh 24-70)? Metalowe, najlepiej uszczelniane, co mieści się w kieszeni?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602
    - czy będą kiedykolwiek małe stałki pasujące do serii E4xx?
    - czy jest jakiś nowy roadmap dla systemu 4/3?
    - czy cena E3 będzie wyraźnie konkurencyjna dla mocnego D300, i przyszłościowego 7D za 1899$
    - czy sprzęt 4/3 Olka będzie bardziej kompatybilne z 4/3 Panasonica (pierścień przysłoń w szkłach Leica a body Olka, IS Olka i OIS Panasa...)
    - czy będzie firmware starych body (E1, E300, E330, E400, E500) z updatem o nowe szkła do 4/3 (Leica, nowe Zuiko z SWD)?
    - czy będzie możliwość zdalnego sterowania (kabel, radio, radiowe przystawki) nowych body z LiveView przez komputer (aparat na statywie przed norką płochliwego zwierzaczka, fotograf 20m dalej kadruje z laptopa i pstryka wciskając ENTER czy SPACJA) - LiveView jest do tego stworzone (kwestia firmare, softu do kompa i ew. jakiś przystawek)
    - czy są jakieś plany co do następców E410, E510, E3?
    - czy będą jakieś szkiełka powyżej 300mm (stałki f/4 lub f/5.6)? W końcu x2 to zaleta 4/3, a body mają już IS.
    - co z ogniskowymi poniżej 14mm?
    - czy Oly będzie miał coś w stylu Canonca G5/G6/G7 czy Nikona P5000 (drugie body, z sankami do FL-36, na karty CF, z ogniskową ekw. 28-85 lub ekw. 35-105 lub jak Ricoh 24-70)? Metalowe, najlepiej uszczelniane, co mieści się w kieszeni?
    deutsch lub english
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Will be any small solid lens for Exx series?

Is there any new roadmap for 4/3 system? Lenses, bodies, flashes?

Taking into account Nikon D300 abilities, and announced FF Canon 7D for 1899$, will be E3'price visibly lower than 1899$?

New Leica/Panasonic lenses aren't fully compatible with Olympus bodies (aperture ring), and Zuiko lens arent't fully compatible with Panasonic bodies (AF in LiveView). Moreover IS and OIS doesn't work together. OIS in Leica is more efficient, therefore will be nice if Olympus bodies will use OIS then IS with Leica lens.

Will be updated firmware in old bodies (E1, E300, E330, E400, E4500) for new lenses (SWD, Leica)?

Will be any possibility to control E410/E510/E3 via computer (remote control by radio or by wire)? LiveView seems dedicated for this. There is mainly firmware/software issue.

Will be announced any plans for E410/E510 and E3 successors?

Will be any Zuiko lenses >300mm and f>=4 (not expensive)? Will be greater offer of lenses <14mm?

wIll be any Olympus camera similar to Canon G5/G6/G7 and Nikon P5000? Or RICOH Caplio GX100? Small camera, with bright lens 14-45mm or 12-35mm or 18-50mm, with connection for FL-36, metal body. It could be 4/3 sensor, non-interchangeable lens.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602
    WiOIS in Leica is more efficient, therefore will be nice if Olympus bodies will use OIS then IS with Leica lens.
    nie stawiaj w pytaniu tezy, ktora nie jest prawdziwa.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb