Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Nie 233 g, bo nikt o zdrowych zmysłach nie będzie brał E-M1, jeśli zależy mu na mobilności, tylko np. E-M10. Szybko okaże się, że to nie 233 g, tylko 500 g, a jak doliczyć inne szkła i np. statyw, to może i ze 2 kg. Nie chodzi o to, że nie da się tego udźwignąć, tylko po co, w imię czego?
Prosty przykład: bezlusterkowiec z czterema szkłami zajmuje połowę mojej torby, którą codziennie mam ze sobą i zasuwam z nią do pracy na rowerze. Drugą połowę zajmuje śniadanie, jakiś rowerowy niezbędnik, jakiś ciuch, bidon i u-lock. Mam też alternatywny zestaw lustrzankowy, który jednak leży w domu, bo puszka i cztery szkła zajmuje dokładnie całą torbę. I po cholerę to nosić?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Prawie sie udusilem
PS
Zestaw E-M10 z 50mm 1.8 bedzie lzejszy "az" o 215 gramow.... czyli jeszcze mniejsza roznica.....
Zaloze sie, ze chlopaki pija wodke przez slomke, bo kieliszek ciezko podniesc ze stolu![]()
Ostatnio edytowane przez k@czy ; 23.02.14 o 21:45
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Bla bla bla. Odpowiednikiem Olympusowego 45mm jest 85mm w FF i nie pisz już bzdur, że różnica znikoma.
Ile gram i wielkości różnicy, to niech Ci powie to porównanie:
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
Zgadza sie: Bla, bla, bla.
Rozmawialismy o wadze, a teraz juz gadamy o wielkosci. Za chwile bedziemy oceniac ksztalty i zapach.
Za producentem - OM-D waga - 497 gram, waga 50mm 1.8 - 170 gram - razem daje to 667gram, wiec zaczynam watpic w jakosc twojej wagi.
Ale reasumujac - nawet z 85mm na Canonie roznica w wadze, w okolicach malej butelki wody musi byc znaczna i bolesnie odczuwalna dla nie lada osilka
To jest mniej niz wazy para spodni na tobie - sporo mniej. O solidnych butach nie wspomne.
Dziwie sie, ze nie porownales na przyklad Canona z Sigma 12-24 z samym body Olympusa - wszak porywnywalnego w systemie nie ma nic, to i waga bedzie znacznie korzystniejsza![]()
Bla bla bla. Polecam mocną kawę. Za producentem: OM-D E-M1 (497 g) + 45mm 1,8 (116g) = 613 g tj. prawie 2x mniej od 6d z 85mm
Różnica się robi jeszcze większa przy większej ilości szkiełek i podpięciu jakiegokolwiek innego niż em1 body Olympusa m43.
Do tego zwracam uwagę, że w miejsce IBIS do bieda-FF 6D przydałby się się jeszcze czasem statyw lub RIG itd. EOT
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.02.14 o 01:25
Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8
Do czego ma byc ten statyw? I dlaczego Olek go nie potrzebuje?
To moze ja tez zwroce uwage, ze zeby zrobic podobna ilosc zdjec co 6d na jednej baterii, musisz targac dodatkowe jakies 4 baterie do Olka? Jesli tyle co na dwoch, to dodatkowe 8, itd...?
Przypominam, ze rozmawiamy o roznicach w wadze - zgadzam sie, ze zestaw Canona bedzie zawsze ciezszy, ale nie staraj sie mnie na sile przekonac, ze roznica jest tak wielka, ze wrecz nie do udzwignieciaNo nie rozsmieszaj mnie, prosze
![]()
Ostatnio edytowane przez k@czy ; 24.02.14 o 04:01
Jak nie wiesz dlaczego IBIS w wideo przydaje się, jak fajnie jest zrobić zdjęcie na 1/5 sekundy z ręki to ta dyskusja jest jałowa.
Przy jednej portretówce różnica jest w gramach ale dla zestawu np. E-m1 + 12-35 2,8 + 35-100 2,8 + 45mm 1,8 do ich ekw. z 6d już w kg.
Jak chcesz to baw się z beznadziejnymi prawie wszystkimi "aż" 10ma punkatmi AF w bieda-FF 6D, lub weź jeszcze cięższy 5d3.
Kilka kg równicy jest do udźwignięcia, tylko że nie każdy czuje potrzebę, by nosić więcej kg w torbie i to jeszcze dla bieda FF.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 24.02.14 o 11:14