Strona 9 z 35 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 342

Wątek: Nowe obiektywy - zapowiedzi, plotki ;-)

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Nowe obiektywy - zapowiedzi, plotki ;-)

Oczywiście, że kupię. Od dawna czekam na szeroką stałkę. Mam m.zuiko 9-18 i z przyjemnością go zamienię na uszczelniany 9mm pro. Zwłaszcza, że rzadko używam zakresu powyżej 9mm. Podobnie sprawa ma się z 7-14. Powyżej 7-9mm zakresu mi nie potrzeba. Pojawił się Samyang 10mm, ale to jest ciężki kolos, więc liczę, że w końcu szeroka stałka powstanie. Zresztą po ankecie widać, że sporo osób by go kupiło.
    Martwe pozycje to np 15mm Leiki. Szerokiej stałki nie ma, a oni wypuszczają obiektywy co 1 mm
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Oczywiście, że kupię. Od dawna czekam na szeroką stałkę. Mam m.zuiko 9-18 i z przyjemnością go zamienię na uszczelniany 9mm pro. Zwłaszcza, że rzadko używam zakresu powyżej 9mm. Podobnie sprawa ma się z 7-14. Powyżej 7-9mm zakresu mi nie potrzeba. Pojawił się Samyang 10mm, ale to jest ciężki kolos, więc liczę, że w końcu szeroka stałka powstanie. Zresztą po ankecie widać, że sporo osób by go kupiło.
    Martwe pozycje to np 15mm Leiki. Szerokiej stałki nie ma, a oni wypuszczają obiektywy co 1 mm
    Ale czaisz, że stanowisz margines?

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

A ty co, wróż Tadełusz, że wiesz ile osób to kupi?

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Ale czaisz, że stanowisz margines?
    Masz jakieś statystyki na ten temat? Udostępnij innym, będą wdzięczni.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

erol - na ofertę Panasonica nie wypada narzekać bo to jest ta firma której chyba najwięcej zawdzięczamy w zakresie rozwoju optyki do m4/3. Pierwsze jasne obiektywy, kultowy naleśnik 20/1,7, pierwsze zoomy o stałym świetle, pierwsze makro... Dosyć powiedzieć, że do dziś, najjaśniejsze systemowe szkło właśnie od Panasonica pochodzi. Więc jeśli pewne pozycje się niejako dublują to jest to efekt uboczny, ale niespecjalnie szkodliwy.

Szerokokątna stałka - to byłby hit każdego foto-kolekcjonera. Ale jak dla mnie miałaby ona sens gdyby wyróżniała się w odniesieniu do zoomów światłem i jakością obrazu. Ot, takie 9/2,0 albo jeszcze lepiej 9/1,8 to już by było coś...

Ale z 2,8 to (powtórzę - jak dla mnie) szału nie będzie

---------- Post dodany o 13:17 ---------- Poprzedni post był o 13:15 ----------

romek1967 - widząc Twój wpis to sobie pomyślałem że Ciebie to takie coś by zainteresowało w kontekście latawców... na pewno parę gramów lżejsze od zooma no i nie będzie się wysuwał w niekontrolowany sposób...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    kupisz?

bo jeśli tak, to rozumiem, ale jeśli to ma być tylko kolejna "martwa" pozycja w ofercie to chyba bez sensu. Myślę tu np o przypadku 12/2,0. Świetny obiektyw który kiedyś cieszył się sporym zainteresowaniem ale chyba nie brylował w rankingach bestsellerów. Cena była trochę blokująca. Zaś obecnie, gdy na rynku są świetne dwa zoomy także dające taki sam kąt widzenia przy niewiele gorszym świetle, nawet na tym Forum pojawiały się głosy że zakup tego obiektywu będzie bezsensowny.

podobnie może być z 9/2,8. Cena pewnie będzie bardzo wysoka. Na tyle wysoka że pewnie taniej wyjdzie kupić mZD9-18 albo z niewielką dopłatą P7-14. Oba przy ogniskowej 9 mm będą tylko działkę ciemniejsze a będą oferować uniwersalność zooma. Pod względem wymiarów pewnie też nie będzie jakiejś przepaści.

Trzeba też pamiętać że gdzieś w zapowiedziach jest też mZD7-14/2,8 więc stałka 9 mm będzie miała bardzo poważnych konkurentów.
    W pełni się zgodzę z kolegą. Czy przeznaczeniem tego szkła nie byłaby jednak w większości przypadków fotografia krajobrazu,gdzie i tak się domyka obiektyw ? Rozumiem,że można go zastosować również w reporterce,na koncertach i etc. ale czy tam też ten 1ev to już tak wiele aby go kupić zamiast np. właśnie 9-18?

ps. 12-tka rzeczywiście mogłaby dużo potanieć bo w obecnej sytuacji chyba zdecydowana większość wolałaby kupić sobie jednak 12-40 lub 12-35
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    romek1967 - widząc Twój wpis to sobie pomyślałem że Ciebie to takie coś by zainteresowało w kontekście latawców... na pewno parę gramów lżejsze od zooma no i nie będzie się wysuwał w niekontrolowany sposób...
    Do KAP używam Panasa 14/2.5, w lekkości mało co go pobije, ogniskowa dokładnie w sam raz a i światełko całkiem wporzo 9mm to trochę za szeroko na mój gust.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

m.zuiko 9-18 nie jest niestety demonem jakości jeśli chodzi zarówno o jakość obrazka jak i wykonanie. Oczywiście ma swoje zalety, jest malutki, ale często musiałem go zdejmować podczas wędrówek. Wystarczyła mgła czy rosa na liściach i wędrował do pokrowca. Taki uszczelniony 9mm wraz z lepszymi soczewkami byłby wybawieniem. I wcale nie musi być 2.8. Może być nawet stałe F 4.
    A jakie jest przeznaczenie 15mm? Ani to szerokie ani wąskie. Zwłaszcza, że obiektywów 14mm jest od zatrzęsienia. Wg mnie większy sens ma szeroka stałka niż takie 15mm

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

erol - skoro tak piszesz to pewnie 9tka dobrze się wpisuje w Twoje preferencje fotograficzne. Ja tylko wyrażam wątpliwość czy będzie to przebój na miarę 20/1,7 czy 45/1,8. Zobaczymy...

Co do "nijakości" zapowiadanej 15stki... pamiętam narzekania przy debiucie 20/1,7 że taka nijaka, że ani to 35 ani 50... a potem się okazało że to jeden z najbardziej lubianych obiektywów. Więc myślę że i 15stka jeśli będzie dobrej jakości i w miarę rozsądna cenowo, to będzie hitem...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    A ty co, wróż Tadełusz, że wiesz ile osób to kupi?
    Niewiele.
    W porównaniu do spacerzoomowych ogniskowych i "portretowych" stałek.
    No nie oszukujmy się ale ogniskowe ekstremalnie szerokie nie są popularne i nie trzeba do tego ani statystyk, ani doktoratu. Wystarczy logicznie pomyśleć.. ewentualnie poobserwowć jakie foty ludzie robią, np. na portalach pokroju 500px.
    Albo choć do naszej klubowej galerii.
    Dwóch moich znajomych parających się zawodowo fotografia (jeden repo ślubne głównie, drugi.. co popadnie) kiedyś zrobiło sobie zestawienie ogniskowych (po EXIFach) najczęściej używanych. 75% całości kadrów mieściło się w zakresie 24-100mm.

Sam już przypadek z Twój pokazuje, że te obiektywy trafiają do "specjalizowanej" (raczej wąskiej grupy fotografujących) - cytat: " Powyżej 7-9mm zakresu mi nie potrzeba" - ergo jesteś wyjątkiem i uprawiasz dość wąską dziedzinę fotografii jeśli tylko do takich ogniskowych się ograniczasz.

A to ile osób kliknęło w ankiecie, że by kupiło to wiesz... można sobie..
    Choć w sumie.. nie spoko. Kupić może i kupi dość osób. Kto bogatemu zabroni? Pytanie czy będzie to im tak potrzebne.
    Fakt.. z punktu widzenia Olympusa to jeden diabeł - ważne, że kupili i są posiadaczami.

Sam posiadam 2 obiektywy, które może użyłem kilka razy i teraz leżą i się kurzą tylko.

T.

---------- Post dodany o 14:20 ---------- Poprzedni post był o 14:17 ----------

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    W pełni się zgodzę z kolegą. Czy przeznaczeniem tego szkła nie byłaby jednak w większości przypadków fotografia krajobrazu,gdzie i tak się domyka obiektyw ? Rozumiem,że można go zastosować również w reporterce,na koncertach i etc. ale czy tam też ten 1ev to już tak wiele aby go kupić zamiast np. właśnie 9-18?

ps. 12-tka rzeczywiście mogłaby dużo potanieć bo w obecnej sytuacji chyba zdecydowana większość wolałaby kupić sobie jednak 12-40 lub 12-35
    W reporterce to, tak na chłopski rozumek, lepszy jest zoom. Takie 12-40. No chyba, że ktoś ma 2 puszki (co przy rozmiarach E-M1 jest jak najbardziej wporzo i całkiem znośne, ale to inna sprawa) i do jednej ma zapięty szeeeeroki kąt, a do drugiej jakiś sensowny zoom.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.