Strona 7 z 35 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 342

Wątek: Nowe obiektywy - zapowiedzi, plotki ;-)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Nowe obiektywy - zapowiedzi, plotki ;-)

Gadać o tym, że 1 kg jest lżejsze od 2 kg? Mam ciekawsze rzeczy do roboty, mówiąc szczerze.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Gadać o tym, że 1 kg jest lżejsze od 2 kg? Mam ciekawsze rzeczy do roboty, mówiąc szczerze.
    Odpowiem cytatem:

Niczego takiego tu nie zauważyłem.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

A tak naprawdę, każdy z nas chce uniknąć dysonansu pozakupowego i na 1001 sposobów przekonuje siebie i przy okazji innych, że dobrze wydał swoje ciężko zarobione pieniądze.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    i na 1001 sposobów przekonuje siebie i przy okazji innych, że dobrze wydał swoje ciężko zarobione pieniądze.
    Ciezko zarobione na lekki obiektyw.Lub na lzejszy niz kolega z forum.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

O wadze i gabarytach sprzętu to powiem nieco inaczej przewrotnie.
    jeżeli już wybieramy sie gdzieś, gdzie przez kilka/nascie godzin będziemy targać sprzęt na własnym grzbiecie -to zwykle mamy
    a) określoną torbę czy plecak
    b) inne rzeczy do zabrania -kurtkę? mapę? przewodnik? lornetkę? picie/jedzenie etc. Pomijam dłuższe wyprawy (namiot, spiwór rzeczy na zmianę) bo to zupęłnie inna bajka.
    c) trasę do pokonania
    każdy z nas ma też indywidualna maksymalna wagę bagażu, która będzie dla niego komfortowa. Zależna od osoby, ukształtowania terenu, pogody itd.

Zmierzam do tego, że to czy nasz sprzet foto waży 1kg czy 1,5 a może dwa- nie ma aż takiego znaczenia.
    Ale w połączeniu z wagą innych posiadanych rzeczy oraz gabarytów posiadanej torby- już jak najbardziej tak. Byc może będę mógł zabrać cos więcej, a byc może będę musiał z czegos zrezygnować?

Koleżanki i Koledzy globtroterzy pewnie maja zdanie na ten temat.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Ciezko zarobione na lekki obiektyw...
    Ale co w tym dziwnego - w wielu dziedzinach tak jest.
    Np. rower - czym lżejszy tym droższy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Ale pod warunkiem, że oba mają podobne możliwości Jeśli Olek zrobi 45/0,9 o wielkości i wadze 45/1,8 to czapki z głów i niech sobie kosztuje, ale w małym 45/1,8 kryjącym 4/3 nie ma niczego dziwnego .
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

O wadze i gabarytach sprzętu to powiem nieco inaczej przewrotnie.
    jeżeli już wybieramy sie gdzieś, gdzie przez kilka/nascie godzin będziemy targać sprzęt na własnym grzbiecie -to zwykle mamy
    a) określoną torbę czy plecak
    b) inne rzeczy do zabrania -kurtkę? mapę? przewodnik? lornetkę? picie/jedzenie etc. Pomijam dłuższe wyprawy (namiot, spiwór rzeczy na zmianę) bo to zupęłnie inna bajka.
    c) trasę do pokonania
    każdy z nas ma też indywidualna maksymalna wagę bagażu, która będzie dla niego komfortowa. Zależna od osoby, ukształtowania terenu, pogody itd.

Zmierzam do tego, że to czy nasz sprzet foto waży 1kg czy 1,5 a może dwa- nie ma aż takiego znaczenia.
    Ale w połączeniu z wagą innych posiadanych rzeczy oraz gabarytów posiadanej torby- już jak najbardziej tak. Byc może będę mógł zabrać cos więcej, a byc może będę musiał z czegos zrezygnować?

Koleżanki i Koledzy globtroterzy pewnie maja zdanie na ten temat.
    Piszemy o dwoch roznach sytuacjach.Ty opisujesz typowo amatorskie sytuacje gdzie ktos w biegu robi sitasne fotki i wystawia na forach.Ja mysllem o sytuacji gdzie majac odpowiednie zlecenie wykonuje sie prace razem z zespolem i kilogramami sprzetu wraz z zapleczem ludzi.
    Dlaczego nikt z fotografujacych imprezy sportowe typu F1 lub mecze pilki noznej nie uzywa mikrusow tylko siedza z ciezkim sprzetem i kilogramowymi lufami.Cos musi w tym byc.Albo my myslac,ze mozna malym poprzerastalismy ich albo oni sa cofnieci w rozwoju i nie sa na biezaco ze sprzetem.Nie biore pod uwage roznych madrych wpisow ,ze trzeba malym i lekkim bo inaczej placimy za bagaz.Az tak durny nie jestem.

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Tak.W wielu.Jednak optyka ma to do siebie ze bazuje na szkle a nie na plastiku.Szklo wazy.A dobre szklo do soczewek z rdzenia wazy wiecej niz to z brzegu.Taka natura szkla.Metal ktory ma takie same parametry w danych temperaturach tez jest ciezszy od obudowy plastikowej i tez kosztuje.Tego jeszcze nie przeskoczono.
    Chcialbys by dobry lekki obiektyw mial taka relacje ceny jak dobry rower w stosunku do dawnego ciezkiego roweru??Ja nie.Osobiscie bym nie kupil roweru w cenie sredniej klasy samochodu.A moze nie o takich rowerach myslimy.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Mirku, cieżarem i gabarytami sprzętu, którego tak czy siak nie bede nosił, w ogóle bym się nie przejmował.
    I w ogóle nie mówmy o fotografii za pieniądze (celowo nie używam słowa profesjonalnej) bo wtedy każdy ma miskę za którą szczeka a jak trzeba to nosi sprzęt.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Mirku, cieżarem i gabarytami sprzętu, którego tak czy siak nie bede nosił, w ogóle bym się nie przejmował.
    I w ogóle nie mówmy o fotografii za pieniądze (celowo nie używam słowa profesjonalnej) bo wtedy każdy ma miskę za którą szczeka a jak trzeba to nosi sprzęt.
    Ale przyznasz,ze w podtekstach wyczytac mozemy ze malym i lekkim mozna tak samo a moze i lepiej.Ja bynajmniej to tak czytam.
    Tak to wyczytuje,ze mozemy tak samo jak "oni"i chcemy tak rowniez,ale za mniejsze pieniadze za mniejsza wage i nie takimi nakladami.Nawet co niektorzy przykladami swieca ni z gruszki ni z pietruszki.
    A przecie wystarczy jasno napisac.Jade tam i tam,biore jak najmniej i moze cos uda mi sie sfocic i pozniej sprzedac.A nie krzyczec jak mi sie udalo ze mozna i ze ciezki sprzet do lamusa oddac.Bo to tylko male male szczescie a nie zasada.To tak odnosnie miski i szczekania