Nie przejmuj się wagąwiększy problem widzę w zestawie sprzętu do porównań. Fotografujesz po to, żeby się podniecać ekspozycją, czy Twoim celem są zdjęcia? Jeśli ekspozycją, to ok, ale wtedy i tak sensowniejsze byłoby zestawienie bieda mikrusa M10 z C 100D i szkłami 50/1,8. Jeśli celem jest jednak robienie zdjęć, to porównywane zestawy powinny umożliwiać robienie takich samych zdjęć. Obawiam się, że zdjęcia na pełnych dziurach z zaproponowanych zestawów będą się dość widocznie różniły. Cudów w technice niestety nie ma, podobny obrazek dają portretówki o podobnej ilości szkła (P 42/1,2, F 56/1,2, C/N 85/1,8 , a wtedy po dorzuceniu do Olka dodatkowych akumulatorków różnica wagi robi się pomijalna, a i w wielkości specjalnego szoku nie ma. Bezlustra mają pewną przewagę tylko przy szerokim kącie bo odpada retrofokus.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Muszę, nie mam wyjścia. Mój lekarz tym razem sam mnie zabije jak nie schudnę...
Kiedy wraz z Iwo zastanawialiśmy się jaką lustrzankę i z jakim obiektywem porównać do E-M1 z 45 1.8 uznaliśmy, że tak czy inaczej pojawią się wątpliwości. Użyjemy tych samych ogniskowych -źle, bo i tak kąt będzie inny. Różnych ogniskowych dających podobny/prawie identyczny kadr -źle, bo inne ogniskowe. Ta sama jasność obiektywu -źle bo GO inna. Przymkniemy -źle, bo co z tego, że GO taka sama, ale światło inne.większy problem widzę w zestawie sprzętu do porównań.
Dlatego uznałem, że najlepiej będzie porównać dwa najbardziej typowe zestawy. 6D + 85 1.8 jest bardzo typowy. E-M1 + 45 1.8 to także bardzo wdzięczny zestaw i co ważne, da bardzo podobny kadr, tak więc łatwość/trudność fotografowania nim ze względu na miejsce, w którym fotografujemy jest podobna.
Oczywiście, że obraz będzie się różnić, bo będziemy mieć różną GO, ale tak to jest kiedy używa się typowych dla danego systemu (i celu, w tym przypadku głównie zdjęć portretowych) obiektywów.
Szeroko pojęta przyjemność. Potem zdjęcia. Potem podnieta z ekspozycji, szumu, histogramu, hot pixeli, bandingu i innych takich, które uwielbiam wzmacniać za pomocą krzywych itdFotografujesz po to, żeby się podniecać ekspozycją, czy Twoim celem są zdjęcia?
No, ale to był test Olympusa E-M1 a nie E-M10Jeśli ekspozycją, to ok, ale wtedy i tak sensowniejsze byłoby zestawienie bieda mikrusa M10 z C 100D i szkłami 50/1,8.
Jak pisałem przyjęliśmy inne założenie -porównać coś najbardziej typowego, coś co najprawdopodobniej będzie mieć typowy posiadacz danego systemu. Nic na siłę.Jeśli celem jest jednak robienie zdjęć, to porównywane zestawy powinny umożliwiać robienie takich samych zdjęć.
No i te, które pokazałem w teście (porównanie) różnią się -i bardzo dobrze, bo oglądający je od razu wie czego się spodziewać. Dla przykładu zdjęcie twarzy mojej żony (to z światełkami w tle). Dało by się zrobić z prawie identycznym rozmyciem tła jak w przypadku wersji z Canona (użyłbym O75 1.8 ), ale niestety musiał bym się znaleźć poniżej poziomu chodnika (typowa ściana za plecami).Obawiam się, że zdjęcia na pełnych dziurach z zaproponowanych zestawów będą się dość widocznie różniły.
Co do wagi -pokazana różnica dotyczyła ponownie typowego zestawu. Wątpię, żeby typowy trochę ambitny Kowalski, posiadacz O lub C bawił się w dodatkowe akumulatory. To oczywiście jest możliwe, ale warto jeszcze zwrócić uwagę na jedno. Akumulatory i dodatkowe szkła nosimy w plecaku lub torbie. Nie w rękach. Podobnie jest ze spodniami -mamy je na tyłku, nie odczuwamy ich wagi tak dotkliwie, gdybyśmy musieli nieść je w rękach przed sobą
Dla mnie większa waga nie jest problemem -ale do czasu. Nie ma twardziela, który w pewnym momencie nie wymięknie i tyle. Poza tym uważam, że życie należy sobie ułatwiać a nie utrudniać. Jeśli dla kogoś ważniejsza jest mała waga i przedkłada ją nad GO lub ISO, to taki jego wybór.
No, ale to wątek o nowych obiektywach. Przepraszam za OT.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
A ja coś takiego sugerowałem ?Czy piszesz po prostu ogólnie na temat takiego podejścia wśród fanów małej wagi sprzętu ?
Dla mnie problemem tak naprawdę nie jest sama waga a wymiary. Być może w skrajnym przypadku te 200-300g nie zrobią różnicy - ale ja widzę różnicę miedzy E-M5 a posiadanym wcześniej Nikonie D90 - nawet uwzględniając go z 50 vs (25mm Olka). A dyskusje dot. GO są tak naprawdę zależne od tego co chcemy osiągnąć - ja jednak częściej korzystam z możliwości uzyskania krótszych czasów niż z papierowej GO - naprawdę - większa GO przy przesłonie np 1.8 to często zaleta.
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Nie wiem co to IBIS, nie robie zdjec na 1/5 s, ale za to poznalem, co to znaczy miec mozliwosc zrobic naprawde szerokie zdjecie, okazalo sie, ze mozna robic zdjecia prawie po ciemku, tam gdzie olek nawet nie beknal z AF, okazalo sie tez, ze mozna kupic za pol darmo zwykle szklo 50mm 1.8.
Komentarz dotyczacy punktow AF potraktuje jaka zwykla zazdroscAle nie martw sie -taka jest ludzka natura - jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma
Na koniec zapytam tylko - skoro 6d tak pieszczotliwie nazywasz "bieda FF", to jak nazwiesz E-PL1 - "Super Bieda Mikro 4/3", czy jakos inaczej?
Nic nie mam do twojej wagi - kolega po prostu zapomnial dopisac, ze na body ma zalozony inny obiektyw, niz ten, o ktorym ja wspomnialem
Jako podsumowanie dodam, ze Canon powinien sprytnie wykorzystac takie dyskusje na roznych forach i rozpoczac promocje swojego sprzetu pod tytulem "Nie dla wątłych"![]()
Ostatnio edytowane przez k@czy ; 24.02.14 o 19:38
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Najlepsza stabilizacja jaką widziałem w aparacie. To jest coś niesamowitego, serio. Podczas filmowania bardzo pomaga i spisuje się lepiej od rozwiązań konkurencji.
No tylko żartowałem sam z siebieNic nie mam do twojej wagi(no częściowo, bo jak nie schudnę w końcu, to lekarz nie będzie mnie musiał zabijać
).
Jako podsumowanie dodam, ze Canon powinien sprytnie wykorzystac takie dyskusje na roznych forach i rozpoczac promocje swojego sprzetu pod tytulem "Nie tylko dla wątłych"![]()
![]()
![]()
![]()
Poprawilem blad![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++