Strona 5 z 35 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 342

Wątek: Nowe obiektywy - zapowiedzi, plotki ;-)

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Nowe obiektywy - zapowiedzi, plotki ;-)

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Za producentem - OM-D waga - 497 gram, waga 50mm 1.8 - 170 gram - razem daje to 667gram, wiec zaczynam watpic w jakosc twojej wagi.
    Waga jest moja i rzeczywiście można mieć wątpliwości co do jej jakości Niemniej różnice w wadze pomiędzy tymi dwoma zestawami pokazuje prawidłowo, sprawdzałem kilka razy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Waga jest moja i rzeczywiście można mieć wątpliwości co do jej jakości Niemniej różnice w wadze pomiędzy tymi dwoma zestawami pokazuje prawidłowo, sprawdzałem kilka razy
    Nie przejmuj się wagą większy problem widzę w zestawie sprzętu do porównań. Fotografujesz po to, żeby się podniecać ekspozycją, czy Twoim celem są zdjęcia? Jeśli ekspozycją, to ok, ale wtedy i tak sensowniejsze byłoby zestawienie bieda mikrusa M10 z C 100D i szkłami 50/1,8. Jeśli celem jest jednak robienie zdjęć, to porównywane zestawy powinny umożliwiać robienie takich samych zdjęć. Obawiam się, że zdjęcia na pełnych dziurach z zaproponowanych zestawów będą się dość widocznie różniły. Cudów w technice niestety nie ma, podobny obrazek dają portretówki o podobnej ilości szkła (P 42/1,2, F 56/1,2, C/N 85/1,8 , a wtedy po dorzuceniu do Olka dodatkowych akumulatorków różnica wagi robi się pomijalna, a i w wielkości specjalnego szoku nie ma. Bezlustra mają pewną przewagę tylko przy szerokim kącie bo odpada retrofokus.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Nie przejmuj się wagą
    Muszę, nie mam wyjścia. Mój lekarz tym razem sam mnie zabije jak nie schudnę...

większy problem widzę w zestawie sprzętu do porównań.
    Kiedy wraz z Iwo zastanawialiśmy się jaką lustrzankę i z jakim obiektywem porównać do E-M1 z 45 1.8 uznaliśmy, że tak czy inaczej pojawią się wątpliwości. Użyjemy tych samych ogniskowych -źle, bo i tak kąt będzie inny. Różnych ogniskowych dających podobny/prawie identyczny kadr -źle, bo inne ogniskowe. Ta sama jasność obiektywu -źle bo GO inna. Przymkniemy -źle, bo co z tego, że GO taka sama, ale światło inne.

Dlatego uznałem, że najlepiej będzie porównać dwa najbardziej typowe zestawy. 6D + 85 1.8 jest bardzo typowy. E-M1 + 45 1.8 to także bardzo wdzięczny zestaw i co ważne, da bardzo podobny kadr, tak więc łatwość/trudność fotografowania nim ze względu na miejsce, w którym fotografujemy jest podobna.
    Oczywiście, że obraz będzie się różnić, bo będziemy mieć różną GO, ale tak to jest kiedy używa się typowych dla danego systemu (i celu, w tym przypadku głównie zdjęć portretowych) obiektywów.

Fotografujesz po to, żeby się podniecać ekspozycją, czy Twoim celem są zdjęcia?
    Szeroko pojęta przyjemność. Potem zdjęcia. Potem podnieta z ekspozycji, szumu, histogramu, hot pixeli, bandingu i innych takich, które uwielbiam wzmacniać za pomocą krzywych itd

Jeśli ekspozycją, to ok, ale wtedy i tak sensowniejsze byłoby zestawienie bieda mikrusa M10 z C 100D i szkłami 50/1,8.
    No, ale to był test Olympusa E-M1 a nie E-M10

Jeśli celem jest jednak robienie zdjęć, to porównywane zestawy powinny umożliwiać robienie takich samych zdjęć.
    Jak pisałem przyjęliśmy inne założenie -porównać coś najbardziej typowego, coś co najprawdopodobniej będzie mieć typowy posiadacz danego systemu. Nic na siłę.

Obawiam się, że zdjęcia na pełnych dziurach z zaproponowanych zestawów będą się dość widocznie różniły.
    No i te, które pokazałem w teście (porównanie) różnią się -i bardzo dobrze, bo oglądający je od razu wie czego się spodziewać. Dla przykładu zdjęcie twarzy mojej żony (to z światełkami w tle). Dało by się zrobić z prawie identycznym rozmyciem tła jak w przypadku wersji z Canona (użyłbym O75 1.8 ), ale niestety musiał bym się znaleźć poniżej poziomu chodnika (typowa ściana za plecami).

Co do wagi -pokazana różnica dotyczyła ponownie typowego zestawu. Wątpię, żeby typowy trochę ambitny Kowalski, posiadacz O lub C bawił się w dodatkowe akumulatory. To oczywiście jest możliwe, ale warto jeszcze zwrócić uwagę na jedno. Akumulatory i dodatkowe szkła nosimy w plecaku lub torbie. Nie w rękach. Podobnie jest ze spodniami -mamy je na tyłku, nie odczuwamy ich wagi tak dotkliwie, gdybyśmy musieli nieść je w rękach przed sobą

Dla mnie większa waga nie jest problemem -ale do czasu. Nie ma twardziela, który w pewnym momencie nie wymięknie i tyle. Poza tym uważam, że życie należy sobie ułatwiać a nie utrudniać. Jeśli dla kogoś ważniejsza jest mała waga i przedkłada ją nad GO lub ISO, to taki jego wybór.

No, ale to wątek o nowych obiektywach. Przepraszam za OT.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

... Jeśli dla kogoś ważniejsza jest mała waga i przedkłada ją nad GO lub ISO, to taki jego wybór.

...
    I dokładnie o to chodzi, zgadzam się z Tobą w 100%, natomiast sugerowanie, że dostajemy mniejsza wagę i niczym za to nie płacimy jest nieco nieuczciwe.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

A ja coś takiego sugerowałem ? Czy piszesz po prostu ogólnie na temat takiego podejścia wśród fanów małej wagi sprzętu ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

A ja coś takiego sugerowałem ? Czy piszesz po prostu ogólnie na temat takiego podejścia wśród fanów małej wagi sprzętu ?
    Od "natomiast" już nie dotyczyło Ciebie

| OlyJedi Awatar POLM
    Mieszka w
    Okolice Wrocławia
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Dla mnie problemem tak naprawdę nie jest sama waga a wymiary. Być może w skrajnym przypadku te 200-300g nie zrobią różnicy - ale ja widzę różnicę miedzy E-M5 a posiadanym wcześniej Nikonie D90 - nawet uwzględniając go z 50 vs (25mm Olka). A dyskusje dot. GO są tak naprawdę zależne od tego co chcemy osiągnąć - ja jednak częściej korzystam z możliwości uzyskania krótszych czasów niż z papierowej GO - naprawdę - większa GO przy przesłonie np 1.8 to często zaleta.
    OM-D E-M5 (Black) + parę stałek

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Jak nie wiesz dlaczego IBIS w wideo przydaje się, jak fajnie jest zrobić zdjęcie na 1/5 sekundy z ręki to ta dyskusja jest jałowa.

Przy jednej portretówce różnica jest w gramach ale dla zestawu np. E-m1 + 12-35 2,8 + 35-100 2,8 + 45mm 1,8 do ich ekw. z 6d już w kg.
    Jak chcesz to baw się z beznadziejnymi prawie wszystkimi "aż" 10ma punkatmi AF w bieda-FF 6D, lub weź jeszcze cięższy 5d3.
    Kilka kg równicy jest do udźwignięcia, tylko że nie każdy czuje potrzebę, by nosić więcej kg w torbie i to jeszcze dla bieda FF.
    Nie wiem co to IBIS, nie robie zdjec na 1/5 s, ale za to poznalem, co to znaczy miec mozliwosc zrobic naprawde szerokie zdjecie, okazalo sie, ze mozna robic zdjecia prawie po ciemku, tam gdzie olek nawet nie beknal z AF, okazalo sie tez, ze mozna kupic za pol darmo zwykle szklo 50mm 1.8.
    Komentarz dotyczacy punktow AF potraktuje jaka zwykla zazdrosc Ale nie martw sie -taka jest ludzka natura - jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma
    Na koniec zapytam tylko - skoro 6d tak pieszczotliwie nazywasz "bieda FF", to jak nazwiesz E-PL1 - "Super Bieda Mikro 4/3", czy jakos inaczej?

Nic nie mam do twojej wagi - kolega po prostu zapomnial dopisac, ze na body ma zalozony inny obiektyw, niz ten, o ktorym ja wspomnialem

Jako podsumowanie dodam, ze Canon powinien sprytnie wykorzystac takie dyskusje na roznych forach i rozpoczac promocje swojego sprzetu pod tytulem "Nie dla wątłych"
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 24.02.14 o 19:38
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Nie wiem co to IBIS
    Najlepsza stabilizacja jaką widziałem w aparacie. To jest coś niesamowitego, serio. Podczas filmowania bardzo pomaga i spisuje się lepiej od rozwiązań konkurencji.

Nic nie mam do twojej wagi
    No tylko żartowałem sam z siebie (no częściowo, bo jak nie schudnę w końcu, to lekarz nie będzie mnie musiał zabijać ).

Jako podsumowanie dodam, ze Canon powinien sprytnie wykorzystac takie dyskusje na roznych forach i rozpoczac promocje swojego sprzetu pod tytulem "Nie tylko dla wątłych"

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Poprawilem blad
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++