G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.05.16 o 15:05
apz
ale o co chodzi? gietrzy wstawił zdjęcie rzekomo zrobione zapowiadanym szkłem. Zdjęcie w żaden sposób nie zachęca do kupna szkła, bo faktycznie jest na rynku mnóstwo obiektywów, którymi można wykonać takie zdjęcie - wystarczy zajrzeć w odpowiedni wątek tu na forum.
andtor2 odniósł się do wstawionego zdjęcia, a nie do obiektywu czy jego ceny - i tu w 100% podzielam jego zdanie.
Powiększenie 1.25X (2.5X w 35mm)
7 soczewek w 6 grupach
Minimalna odległość ostrzenia 1 cm
Kąt widzenia 40 stopni
Zakres przysłony f/3.5-22
Rozmiar 5.6 x 6.1 x 5.6 cm
Waga 136g
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 25.05.16 o 16:13
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Idąc tym tokiem rozumowania, to pewnie jakieś 95% zdjęć zrobionych 12-40 PRO można zrobić szkłem za 100zł. Resztę dopłaca się za brakujące 5%Ja bym nawet zaryzykował tezę, że 90% wszystkich zdjęć da się zrobić kompaktem, a ze 2/3 nawet telefonem. I co z tego? Każdym samochodem da się pojechać do pracy i do supermarketu na zakupy...
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
To jest Twoja teza, ja jej nie potwierdzam.
To akurat prawda (byle był sprawny, a klimatyzacja np. /czy tam stabilizacja/ nie jest potrzebna, aby dojechać do celu) i nie mam zamiaru się tu sprzeczać
Chyba, że Ty masz taki zamiar, ale to już nie za mną...
Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.05.16 o 17:28
Czego nie rozumiesz?
Mały obrazek na podstawie którego można co najwyżej oceniać gładkość bokehu, jeżeli prawdziwe zdjęcie ,to zdobyte nielegalnie, więc nie może być exifów. Poczekajmy z ocenami jakości do pierwszych jpegów i rawów testowych.
Inną sprawą jest czy takie szkło będzie komuś potrzebne... Nie moją jest rzeczą to oceniać.
PS. Nie róbcie tu nowego wątka zegarkowego proszę.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro