Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Z dużym komfortem mogę się wypowiedzieć (nie zgłaszałem żadnych zdjęć i nie brałem udziału w wyborze, więc nie można mi zarzucić, że mam jakieś osobiste "porachunki")
Moim zdaniem przy temacie "Przyroda Polski" rzeczywiście należy spodziewać się spojrzenia przez pryzmat zmieniających się pór roku - zgadzam się z Eddim w 100%.
Różnię się tym, że patrząc na wybrane zdjęcia, ja osobiście te pory roku widzę. Widzę i zimę i wiosnę, lato, jesień, a nawet przedwiośnie.
Nie jestem zwolennikiem, żeby jeszcze przy zdjęciu w kalendarzu wydrukowaćramkę z danymi z EXIFa potwierdzającymi, że zdjęcie powstało w danym miesiącu
@Eddie: Szkoda tylko, że mając know-how, będąc foto edytorem nie zaproponowałeś grupie wybierającej zdjęcia swojego wsparcie (chyba, że było inaczej, ale nic o tym nie wiemy). Nie myślę nawet o aktywnym udziale w selekcji, ale choćby o komentarzu eksperckim co warto wziąć pod uwagę, a czego powinni unikać.
Pozdr
Dlatego właśnie napisałem wyżej, że w razie potrzeby przy kolejnych akcjach można do mnie uderzać. Raz na forum jestem, często mnie nie ma, nie zawsze i nie wszystko wiem, jeszcze mniej jestem w stanie śledzić na bieżąco. Stąd taka moja propozycja, żeby mnie gonić poza forum.
Hades, jasne, wal śmiało.
Natomiast, dopóki jeszcze materiał nie poszedł do druku, można go trochę przewalić. Tam naprawdę potrzeba światła. Ja podałem swoje propozycje, z których można wybrać. Coś innego pewnie też jeszcze dało by się dobrać. Wierzcie lub nie, ale w wydawnictwach nawet na godzinę przed drukiem potrafią cały materiał do góry nogami poprzewracać![]()
Ostatnio edytowane przez Eddie ; 14.11.14 o 11:30
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Wiesz, każdy ma szanse uczestniczyć w inicjatywie, ale musi się to odbywać na wcześniej podanych zasadach. A te były jasne. Zgłoszenie się do udziału w projekcie. Nie wyciągam za uszy, nie jesteśmy w firmie tylko w klubie.
Selekcja materiału, zwłaszcza nieswojego, przy uwzględnieniu wielu parametrów to nie taki prosty temat. Każdy z nas ją ćwiczy z różnym skutkiem na swoim materiale, i mimo to trafia na problem, co wybrać. Taki projekt jak kalendarz klubowy to dobry sposób na podniesienie kwalifikacji.
Kryje się w tym wszystkim błąd metodyczny. Fotografowie mogą pomóc komuś ZROBIĆ zdjęcie.
Natomiast wyborem, a w szczególności wyborem wielozdjęciowym, który jeszcze w dodatku ma być spójny jako całość powinny zajmować się osoby, które mają jakieś doświadczenie nie w fotografowaniu, lecz w FOTOEDYCJI.
To tak na przyszłość. Dla jasności - zdania w sprawie kalendarza nie mam![]()
Podsumowując - wszystkim forumowiczom którzy wzięli udział w projekcie kalendarza na 2015 rok, poświęcili swój czas, przesłali i wybrali finalne fotki należą się gratulacje i podziękowania. Odwaliliście kawał dobrej roboty.
Osobom które TERAZ wiedzą jak wybrać fotki, bo te zostały wybrane zupełnie źle, dziękujemy serdecznie. Był na to czas. Nikt nikomu nie bronił wstąpić do jury. Szczególnie dziękujemy osobom które należało poprosić o udział w życiu forum.
The question is: What is a Mahna Mahna?