Jak dla mnie wszystkie tematy podane wyżej są OK. Pozostaje dopasować zdjęcia.![]()
"Zobaczmy co mamy, a reszta wyjdzie w praniu"? To co napiszę dalej to moje "głośno myślę". Pozwoliłem sobie rozwinąć pomysł. Było by to nieszablonowe podejście. Zbieramy zdjęcia od autorów. Załóżmy, że wysyłamy do puli nasze najlepsze zdjęcia z 2013 roku. Opisujemy je kategoriami zaczerpniętymi z Galerii Publicznej, tak by na pierwszy rzut oka było widać ile mamy zdjęć tematycznych. Załóżmy, że uzbiera się ich kilkaset. Pytanie brzmi czy 9-10 osób jest w stanie dojść do porozumienia, zdefiniować temat przewodni i wybrać 13 zdjęć do kalendarza z tak dużej puli? Pytanie można by zadać ekipie wybierającej, ale na razie są w niej dwie osoby.
Na razie trzymamy się scenariusza ze zdefiniowanym tematem, który zostanie wybrany w ankiecie.
---------- Post dodany o 19:54 ---------- Poprzedni post był o 19:17 ----------
Sawa postanowił spisać listę:
Ja tą listę przetworzyłem i nieco uporządkowałem (np. fauna = zwierzęta). Dodałem interpretacje tematów by nie było większych zgrzytów (które i tak się pojawią). Oto lista tematów do wyboru w ankiecie:
Więcej propozycji nie widziałem. Ale jeśli coś przeoczyłem lub coś nasunęło się Wam w ostatniej chwili to dajcie znać. Jestem elastyczny i mogę coś dodać jeszcze dziś lub jutro rano.
- Od Bałtyku aż po Tatry - przyroda Polski - to polski krajobraz, fauna i flora w swym bardziej szerokoogniskowym kontekście, ale zdjęcia z teleobiektywów też będą przyjmowane.
- Świat makro - chyba nie trzeba wyjaśniać.
- Portret miasta - temat bez ograniczeń terytorialnych, ale ograniczający się do przestrzeni i architektury.
- Fauna - zwierzęta te dzikie jak i w niewoli lub udomowione.
- Świat w obiektywie - dokładnie mówiąc cały świat, bez podziału na wąskie tematy. Proponowany temat "Miasta świata" zamieniłem na bardziej ogólne pojęcie. Poza tym "Portret miasta" i "Miasta Świata" nieco zachodzą na siebie.
- Fotografia uliczna - street photo.
- Pejzaż - moim zdaniem jest lepiej zrozumiały niż "Widoki". Oddaje sens tego co chcemy w tym temacie pokazać.
- ART - najogólniej mówiąc sztuka, choć to zbyt ogólne i nieco spłycające określenie tego co autor tematu chciałby tu zobaczyć. Jednakże chodzi o zdjęcia kreatywne, nowatorskie, skłaniają do poszukiwania przesłania.
Można oddawać głos na więcej niż jedną propozycje. Ankieta otwarta.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Mz sliski temat do kalendarza Fotografia uliczna - street photo
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Ja to bym wziął kilka zdjęć Farensbach, kilka ptasiarzy, kilka łosi albo coś (wydry) z Biebrzy i kalendarz jak malowanie z Polską przyrodą. Ooo mi się przypomniał jeszcze Polski bociek żarłoczny
Taki kalendarz to kupię albo trzy nawet.
A jak będą uliczne albo portretowe to ja podziękuję i od Pentaksiarzy sobie kupię.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Robimy kalendarz klubowy, gdzie każdy powinien mieć możliwość zgłoszenia swoich zdjęć, a nie kalendarz marzeń każdego z nas. Chociaż...
Na tym etapie jeszcze mogę to napisać. Może po prostu zbierzmy zdjęcia. Do każdego niech będzie podpięta zgoda na wykorzystanie w obrębie kalendarza i każdy sobie wydrukuje swój własnoręcznie opracowany kalendarz. Będzie przez 12 miesięcy oglądał dokładnie to co chce. Genialne!
Ciekawe tylko czy ktoś zgodzi się udostępnić zdjęcia na takich zasadach. Sprawdzę z ciekawości druk indywidualny (tu nawet o niskim nakładzie nie można mówić) w formacie A3.
Jestem nieobliczalny z rana. Właśnie podsunąłem wam pomysł, który zabije to nasze wybieranie tematu
.
---
Mirku, wiem, że fotografia uliczna to śliski temat, ale został zgłoszony. Pozwoliłem mu zaistnieć z niewielkim przekonaniem, że zwycięży. Ale gdyby jednak jakimś cudem udało mu się zaistnieć, będziemy walczyć z formalnościami.
Biorąc pod uwagę rozrzut tematyczny (i JAKOŚĆ) fotek zgłaszanych do FM, nie mogę się z Tobą zgodzić. Nie żebym zwierzaków nie lubił, ale może się okazać, że jakaś martwa natura lub inna architektura biją zwierza na głowę. Patrząc na ilość zdjęć przyrodniczych jaka się pojawia na forum w stosunku do pozostałych, to nikt poza autorami zdjęć przyrodniczych nie powinien się znaleźć w kalendarzu.
Chyba lepiej będzie poczekać aż się pojawią propozycje i wtedy zrobić przesiew. Może się okaże, że rzeczywiście zostanie tylko przyroda![]()
The question is, who cares?
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA