Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Jaki aparat do zdjęć w pomieszczeniach ?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Odp: Jaki aparat do zdjęć w pomieszczeniach ?

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Klient i tak będzie chciał zobaczyć mieszkanie/pomieszczenie na własne oczy.
    helmuth

żeby klient chciał zobaczyć mieszkanie na własne oczy, to najpierw musi się nim zainteresować. A żeby to zrobił trzeba mu pokazać ładne zdjęcia.
    Gdyby zdjęcia miały być częścią mojej pracy to bym raczej nie bawił się w półśrodki tylko wziął aparat z obiektywem o bardzo krótkiej ogniskowej. W przypadku Olympusa byłby to 9-18 mm, do tego dodatkowa lampa. Chyba najtańszą opcją byłby duży E-system, bo używany 9-18 kosztuje ok. 1300 zł, a i korpus można też niedrogo kupić.

Drugą rzeczą, którą bym zrobił to przygotowanie pomieszczeń do zrobienia zdjęć. Znajomy niedawno kupował mieszkanie i przesyłał mi różne oferty. To co się działo na tych zdjęciach wołało o pomstę do nieba. Bałagan, zagracone pokoje, ciemnica itp. Do tego zdjęcia na ogniskowych 28 mm i więcej, a więc wycinki pomieszczeń, brak przestrzeni, ciasnota. A wystarczyło by powynosić kilka zbędnych rzeczy, poprzesuwać meble, odsłonić okna i wpuścić nieco światła i użyć szerokokątnego obiektywu - od razu z mieszkania 50m2 w bloku robi się przestronny, nowoczesny i stylowy apartament w centrum dla młodych, dynamicznych i kreatywnych :P

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

masz rację, ale chcąc kupić mieszkanie to po takim zdjęciu nawet bym go chyba nie oglądał
    http://img20.allegroimg.pl/photos/or...4/3990618435_4
    wielosystemowy

Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Koledzy macie rację ,chyba jednak dozbieram i zacznę się uczyć fotografować, prosił bym o podanie 2 - 3 zestawów z nazwami pełnymi żebym mógł poczytać o tym.

i dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

pierwsze lepsze ogłoszenie
    http://otodom.pl/trzypokojowe-mieszk...d23238670.html

jak takimi zdjęciami zachęcić kogokolwiek do obejrzenia mieszkania?

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ... żeby klient chciał zobaczyć mieszkanie na własne oczy, to najpierw musi się nim zainteresować. A żeby to zrobił trzeba mu pokazać ładne zdjęcia.
    Pytanie: czy to klient szuka mieszkania czy ja szukam kupca na mieszkanie?
    Wystarczy zrobić zdjęcia tak, żeby klienta zainteresować na tyle aby chciał obejrzeć mieszkanie.
    Bałagan, zagracone pokoje, ciemnica itp. Do tego zdjęcia na ogniskowych 28 mm i więcej, a więc wycinki pomieszczeń, brak przestrzeni, ciasnota.
    No tu już nawet najlepszy sprzęt nie pomoże
    Gdyby zdjęcia miały być częścią mojej pracy to bym raczej nie bawił się w półśrodki tylko wziął aparat z obiektywem o bardzo krótkiej ogniskowej. W przypadku Olympusa byłby to 9-18 mm, do tego dodatkowa lampa. Chyba najtańszą opcją byłby duży E-system, bo używany 9-18 kosztuje ok. 1300 zł, a i korpus można też niedrogo kupić.
    O właśnie! Patrzysz jak fotograf. Patrz jak makler

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    masz rację, ale chcąc kupić mieszkanie to po takim zdjęciu nawet bym go chyba nie oglądał
    http://img20.allegroimg.pl/photos/or...4/3990618435_4
    Można się czepiać wszystkiego w tym zdjęciu. Wystarczy jednak użyć innego obiektywu, inaczej skadrować i potencjalnemu klientowi pokazać to co go zainteresuje, jeżeli zobaczy fotkę pięknego mieszkania zrobione "fiszem", to na pewno nie będzie zachwycony tym mieszkaniem.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

odwrotnie - zacznij od nauki, a gdy już choć trochę liźniesz podstaw, to sam już będziesz wiedział co ci potrzeba , każdym aparatem można zrobić w miarę przyzwoite fotki, pod warunkiem, że zna się podstawy fotografii i świadomie do własnych potrzeb kupiło aparat, prowadziłem kursy foto dla dzieciaków, z założenia więc pod kontem kompaktów, po 4 - 5 lekcjach zaskakiwali swoich rodziców z "wypasionymi" lustrzankami, że takimi małymi gów....., można osiągnąć bardzo fajne efekty, a przecież oni wydali na swoje cacka po kilka tysięcy (w jednym przypadku kilkanaście i dopiero TEN aparat na zielonym programie ROBIŁ dobre fotki , tak około 3000 z dwu dniowego wyjazdu, więc wydatek był uzasadniony )
    wielosystemowy

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    ... każdym aparatem można zrobić w miarę przyzwoite fotki, pod warunkiem, że zna się podstawy fotografii i świadomie do własnych potrzeb kupiło aparat ...
    Własne potrzeby w tym przypadku, to pokazanie tego, co zainteresuje klienta.
    Trzeba spojrzeć na fotki i zadać sobie pytanie: czy gdybym był klientem, te zdjęcia skłoniły by mnie do obejrzenia tego mieszkania.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    jeżeli zobaczy fotkę pięknego mieszkania zrobione "fiszem", to na pewno nie będzie zachwycony tym mieszkaniem.
    chyba, że jest zakręcony

zestaw nr 2: jakiś-siakiś używany PEN do wyrwania poniżej 500 złociszy za body, do tego m.ZD 12-50 mm też za 500 zł. Można też dokupić jakąś lampkę z odchylanym palnikiem, żeby doświetlić zdjęcie odbijając światło od sufitu lub ściany.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

aparat za 200zł, statyw za 30zł, program ICE plus PICASSA (niestety ostatnie poruszyłem - czas wykonania zdjęć ok 1 minuty, czas obróbki ok 3 minut - zrobione teraz, bez jakichkolwiek przygotowań, każdym penem efekt będzie lepszy
    wielosystemowy

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Takie cos rozwiaze twoje problemy w 15 sekund - 230 stopni kat widzenia, zadnych ustawien, przyzwoita rozdzielczosc do zdjec w sieci, zlacze HDMI, zapisuje zdejcia na karcie SD, kosztuje ponizej 500PLN.

Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++