Zastanawiam się nad poniższymi aparatami:
- Olympus SP-560 UZ
- Fuji FinePix S8000
- Panasonic Lumix DMC-FZ18
Aparaty dość podobne i w zbliżonych cenach.
Ciekaw jestem waszych opinii.
Pozdrawiam, Dogmax
Zastanawiam się nad poniższymi aparatami:
- Olympus SP-560 UZ
- Fuji FinePix S8000
- Panasonic Lumix DMC-FZ18
Aparaty dość podobne i w zbliżonych cenach.
Ciekaw jestem waszych opinii.
Pozdrawiam, Dogmax
Dołaczam sie do tematu ponieważ stoję przed takim samym wyborem czyli zakupem.
W zasadzie ja bym jednak tego Fuji odrzucił, ponieważ poczytałem trochę na forum Fuji i niezbyt łagodnie go potraktowali właściciele Fuji'ków
W sumie nie mogę zdecydować sie czy Olek SP 560UZ czy Panas DMC FZ18, są to całkiem świeże produkty i jak narazie nigdzie nie ma konkretnych testów w sieci. Jedynym pocieszeniem jest zamieszczona wzmianka na stronie Digital Camera Resource o nadchodzącym teście Panasonica DMC FZ18 jeszcze w tym miesiącu, o SP560UZ narazie cisza w sieci.
Dogmax i Tomdoe to macie problem. Kompakty o super zakresie zooma to coś intrygującego, ale na razie super jakością obrazu nie grzeszą , choć znam wielu/Canon S5 IS, Fujii 9500, Panasonic FZ7/ dla których jakość fotek jest cool. Stara zasada mówi,że jak decyzja jest problemem to wziąć i pomacać. Osobiście wybrałbym Olka-jest chyba najlepiej wykonany i w końcu to "moja" firma. JakieS tam opisy i zdjęcia testowe znajdziecie na stronach: www.FotoAparat.cz www.Fotovilag.hu to FZ18 zaś Fujii to www.PhotographyBLOG.com Pozdrawiam.
Wybierałbym między Olkiem a Fuji...i chyba zdecydowałbym się na Fuji ale brakuje mu chyba zapisu w RAW.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
lessie wg danych z www.dpreview.com to ta fujka zapisuje w formacie niesprasowanym/nieskompresowanym/, czyli w RAWach, w tabelce pisze: Uncompressed format-RAW Ten aparat z całej tej trójki jakoś najgorzej prezentuje sie wizualnie, ale mogę zmienić zdanie po wymacaniu, czego z uwagi na jeszcze niedostępność jego w moim zasięgu nie poczyniłem.Pozdrawiam.
No ja już wybrałem
Po przeczytaniu wielu postów i różnych recenzji jednak kupię całkiem inny model niż te z początku tematu a będzie nim Fuji FinePix S6500fd.
Przekonało mnie do tego zakupu wiele czynników ale najbardziej to chyba cena. Z uwagi na to ze mieszkam w Szkocji (Glasgow) to tu właśnie ceny są naprawdę śmiesznie niskie. W PC World Computer w Glasgow S6500fd kosztuje na dzień dzisiejszy 140 funtówW sklepach wysyłkowych (internetowych) cena jest o 5 funtów droższa.
Także dziś wybieram sie po ten osławiony aparat i myślę że będzie to bardzo dobry zakup.
pozdrawiam
Gratuluję wyboru koledze tomdoe. FujiiS6500fd to prawie jak lustrzanka, z tym, że prawie. Przykład? Proszę bardzo. Wczoraj zgrałem do kompa fotki z mojego E400 i tak sie złożyło,że odwiedził mnie kuzyn i zaproponował abym też wgrał fotki z jego Fujii S9500 celem porównania. Ponieważ w niedzielę byliśmy razem w górach na Rachowcu/ Beskid żywiecki/ ze swoimi aparatami to porównanie fotek robionych w tych samych warunkach i tych samych motywów ma sens. Po przeglądnięciu zdjęć kuzyn stwierdził: wiesz co, ty masz jednak lepsze,ostrzejsze zdjęcia, kurczę,że ja też wtedy nie kupiłem sobie prawdziwego lustra". Przedtem twierdził, że żaden tam Olek nie pokona jego Fuji. Przyznam, też szczerze, że póki sie nie przekonałem, też wydawało mi się że like - dslry dorównują obrazowaniem lustrzankom /w końcu fotki z nich są niezłe/. Pozdrawiam.