Jeśli uważacie to za swój obowiązek, to ok. Ja się nie znam, do dzisiaj nie znałem nawet znaczenia tego skrótu. Choć trąci to trochę wczesnym NRD.
Jeśli uważacie to za swój obowiązek, to ok. Ja się nie znam, do dzisiaj nie znałem nawet znaczenia tego skrótu. Choć trąci to trochę wczesnym NRD.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
To nawet nie o kasę chodzi, kupi "licencję" ktoś "życzliwy" powie gdzie trzeba i:
Art. 278. §1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
Kodeks karny - umyślne rozpowszechnianie programu komputerowego:
Art. 291. §1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Nieumyślne rozpowszechnianie programu komputerowego:
Art. 292. §1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
I choćby dla tego takie dziadostwo:
1- trzeba tępić
2- uczulać co robić jak się na takiego misia trafi.![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Saboor, ja wiem, że merytorycznie nie mam racji. Jednak w dziurze w której mieszkam "podpierdalanie" zawsze było niewybaczalnym grzechem i jakoś do dziś się tego nie nauczyłem.
A jeżeli ktoś kupuje kradziony telewizor, to zdaje sobie sprawę z tego, że będzie ukarany za paserstwo [o ile kradzież zostanie wykryta i udowodniona].
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Tak, wiem, rozumiem. Tak nas chowano i tego uczono 50 lat: jak nie kombinujesz cienko przędziesz, śmierć frajerom i precz z donosicielstwem.
To co robimy Bogdan, ja i wielu innych do prewencja i tego się trzymamy.
Po co? Ot choćby po to, żeby jakrek_gd nie poszedł siedzieć albo nie musiał płacić kilkudziesięciu tysięcy grzywny(tak tak Adobe nigdy nie odpuszcza) za posiadanie lewego softu, nabytego w nie wiedzy.
― Ted Grant
Gdyby się okazało, że jednak wszystko jest legalne (w co wątpię) to dajcie znać bo LR5 + SEP jest bardzo kuszące![]()
Na aledrogo jest wysyp LR5 i Elements, prawdopodobnie Canoniarze sprzedają. Ja bym się raczej zdecydował na wersję z Berlińskiego MM za 99€. To chyba najlepsza cena.
― Ted Grant