|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
peterq, aż Ci plusa dam.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Właśnie na takie rady liczyłem i jeśli chodzi o przysłonę, jak i niepotrzebnie ujęte rzeczy na zdjęciu to biorę sobie to do serca
Jak porobię inne zdjęcia to wrzucę, na razie aparat mam niespełna 2 miesiące i mogę fotografować tylko w weekendy, bo jak wracam z pracy to jest już ciemno, a statywu póki co brak.
Jak też napisałem interesuje mnie głównie krajobraz, więc jak tylko zniknie błoto to ruszam w Beskidy, a nie wykluczam że nie zabiorę go też na jakieś koncerty czy festiwale![]()
Skoro mało konkretnie wszyscy w poprzednich postach to jedziemy:
1. Fajny kawałek kwiatka. Fotka na tapetę jak znalazł, można by trochę podrasować, ale nic poza tym.
2. Rzeczywiście, tu ładnie tło rozmyte. Szkoda, że pierwszy plan też rozmyty.
3. Blat stołu czy szafki w dolnej części pogrzebał tę fotkę.
4. Tu podobnie jak z numerem 2, rozmyte tło i pierwszy plan. Poza tym, prawdopodobnie listek na środku miał być elementem pierwszoplanowym, tylko wzroku nie przyciąga.
5. Co chciałeś tu pokazać? Okładkę płyty? Kontrast czarno-białej okładki z ciemnym tłem? Czy to, że jest przekrzywiona w prawo miało coś oznaczać?
6. Tu, no powiedzmy, tylko brak czegoś co by przykuło wzrok. Jest murek z kamieni, jakieś paprochy i tyle.
7. Antena. Coś symbolizuje? Może, tylko po co po prawej kawałek ściany i z dołu też. Budynek po lewej też jakoś za bardzo rzuca się w oczy.
8. Nie wiem co powiedzieć, bo to zdjęcie nic nie prezentuje. Po lewej jakaś zasłona pewnie, po prawej kawałek roślinki. Czego szukamy?
9. Brakuje jakiegoś mocnego elementu, który przykułby wzrok. Trochę szkoda, bo tak mamy tylko gałązki.
10. Czemu żaba w środku? Czemu nieostry pierwszy plan? Może pokombinować jak świeci wieczorem? Bokeh fajny, żeby nie było.
11. O kwiatku już ktoś pisał. Pewnie kwiatek miał być głównym elementem zdjęcia. Dlaczego jest taki mikroskopijny, że ginie w kadrze? Oprócz tego wrzuciłeś go w środek. No i znów główny element nieostry.
Też mam Heliosa i wiem, że z ostrością nie łatwo idealnie trafić, ale to nie jest główny problem w tych zdjęciach. Tak jak inni pisali, brakuje w nich czegoś, co przykuje wzrok widza. Pomijam już efekt "wow", który można zobaczyć na niektórych zdjęciach, ale brak czegoś co spowoduje, że zatrzymamy na nich wzrok.
I nie odbieraj tego co słyszysz pod kątem swoich zdjęć, jako złośliwość. Chyba każdy z nas to przeszedł, bo nikt nie urodził się od razu alfą i omegą. Jeśli przy tych zdjęciach usłyszałbyś same "och", "ach" i "wow", czy poczułbyś się lepiej? Pewnie tak, ale czy miałbyś motywację, żeby próbować robić lepsze zdjęcia? Wątpię.
Czekam na kolejną wrzutkę.
The question is, who cares?
Myślę, że o to chodziło. Dzięki![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Poprawiłeś kontrast czy coś jeszcze?
W zeszłym roku gdy robiłem zdjęcia z górskich wypraw to też poprawiałem kontrast i chyba tutaj też jednak trzebaAle do tego mam darmowego IrfanView
![]()
Jak już pisałem wcześniej aparat zakupiony z myślą o krajobrazie, na razie musi wystarczyć obiektyw kitowy, ale w porównaniu do wczesniejszego sprzętu to i tak jest przepaśćZainwestowałem jedynie w filtr polaryzacyjny i próbuję wyciągać z niego co się da, ale ma jedną wadę, na szerokim kącie daje cień w prawym górnym rogu
No i próbowałem też robić jakieś pierwsze panoramy, nie za każdym razem niestety wychodzą bo czasem niebo ma różny odcień, jakiś patent na to, da się w PL3 "zamrozić" pomiar światła?
12.
13.
14.
15.
Da się zamrozić.
Ale może inaczej - robisz panoramę...Masz trzy foty - złóż panoramę
- Ustaw aparat na A
- Wyceluj mniej więcej w miejsce gdzie ma być środek panoramy
- zapamiętaj jakie parametry czasu i przesłony podał Ci aparat.
- przestaw kółkiem na M
- ustaw to co zapamiętałeś
- zrób trzy foty - na lewo od tego "środka", w środku i na prawo
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA