Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: Just Me - czyli co mnie kręci

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Just Me - czyli co mnie kręci

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    martinh, po pierwsze: ochłoń. Koleżanki i Koledzy zapunktowali Cię, że ho, ho! Więc nie przesadzaj. Po drugie: powiedź sobie - ja tym ch... pokażę! Po trzecie: zaciśnij zęby i słuchaj, rób zdjęcia "pod dyktando". Po czwarte: po roku, dwóch a może wcześniej - cofnij się do obecnie prezentowanych zdjęć...

Każdy z nas, nowych, przechodził taki etap buntu. Jak wystarczy Ci determinacji to rozwiniesz swoje umiejętności. I to za darmo! Nikt nigdzie nie da Ci takiej drugiej szansy! Ale wszystko zależy od Ciebie.
    Prawda, za taką szkołę albo ciężki pieniądz płacisz, albo wyjeżdżasz do Iraku a i tak tyle się nie nauczysz.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

peterq, aż Ci plusa dam .
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Awatar martinh
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Sympatycznie zaczynasz przygodę z forum , "Ja wiem, że przede mną jeszcze długa droga, ale póki co w większości zamiast rad słyszę tylko pitu, pitu.". W każdym bądź razie dzięki za szczerość odnośnie tresci mojego posta na temat zdjęć przez Ciebie zamieszczonych.
    pzdr.

ps. post w innym wątku.

Właśnie na takie rady liczyłem i jeśli chodzi o przysłonę, jak i niepotrzebnie ujęte rzeczy na zdjęciu to biorę sobie to do serca
    Jak porobię inne zdjęcia to wrzucę, na razie aparat mam niespełna 2 miesiące i mogę fotografować tylko w weekendy, bo jak wracam z pracy to jest już ciemno, a statywu póki co brak.
    Jak też napisałem interesuje mnie głównie krajobraz, więc jak tylko zniknie błoto to ruszam w Beskidy, a nie wykluczam że nie zabiorę go też na jakieś koncerty czy festiwale

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Skoro mało konkretnie wszyscy w poprzednich postach to jedziemy:

1. Fajny kawałek kwiatka. Fotka na tapetę jak znalazł, można by trochę podrasować, ale nic poza tym.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12465450864_6a96f6db96_b_ah.jpg
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	108,4 KB
ID:	110817

2. Rzeczywiście, tu ładnie tło rozmyte. Szkoda, że pierwszy plan też rozmyty.
    3. Blat stołu czy szafki w dolnej części pogrzebał tę fotkę.
    4. Tu podobnie jak z numerem 2, rozmyte tło i pierwszy plan. Poza tym, prawdopodobnie listek na środku miał być elementem pierwszoplanowym, tylko wzroku nie przyciąga.
    5. Co chciałeś tu pokazać? Okładkę płyty? Kontrast czarno-białej okładki z ciemnym tłem? Czy to, że jest przekrzywiona w prawo miało coś oznaczać?
    6. Tu, no powiedzmy, tylko brak czegoś co by przykuło wzrok. Jest murek z kamieni, jakieś paprochy i tyle.
    7. Antena. Coś symbolizuje? Może, tylko po co po prawej kawałek ściany i z dołu też. Budynek po lewej też jakoś za bardzo rzuca się w oczy.
    8. Nie wiem co powiedzieć, bo to zdjęcie nic nie prezentuje. Po lewej jakaś zasłona pewnie, po prawej kawałek roślinki. Czego szukamy?
    9. Brakuje jakiegoś mocnego elementu, który przykułby wzrok. Trochę szkoda, bo tak mamy tylko gałązki.
    10. Czemu żaba w środku? Czemu nieostry pierwszy plan? Może pokombinować jak świeci wieczorem? Bokeh fajny, żeby nie było.
    11. O kwiatku już ktoś pisał. Pewnie kwiatek miał być głównym elementem zdjęcia. Dlaczego jest taki mikroskopijny, że ginie w kadrze? Oprócz tego wrzuciłeś go w środek. No i znów główny element nieostry.

Też mam Heliosa i wiem, że z ostrością nie łatwo idealnie trafić, ale to nie jest główny problem w tych zdjęciach. Tak jak inni pisali, brakuje w nich czegoś, co przykuje wzrok widza. Pomijam już efekt "wow", który można zobaczyć na niektórych zdjęciach, ale brak czegoś co spowoduje, że zatrzymamy na nich wzrok.

I nie odbieraj tego co słyszysz pod kątem swoich zdjęć, jako złośliwość. Chyba każdy z nas to przeszedł, bo nikt nie urodził się od razu alfą i omegą. Jeśli przy tych zdjęciach usłyszałbyś same "och", "ach" i "wow", czy poczułbyś się lepiej? Pewnie tak, ale czy miałbyś motywację, żeby próbować robić lepsze zdjęcia? Wątpię.

Czekam na kolejną wrzutkę.
    The question is, who cares?

Awatar martinh
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Myślę, że o to chodziło. Dzięki

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Jak to widzisz ?

Twoje Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12444241023_9b17bccf58_b.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	139,2 KB
ID:	110822 grzebnięte Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12444241023_9b17bccf58_b-kop.jpg
Wyświetleń:	87
Rozmiar:	301,3 KB
ID:	110824
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar martinh
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Poprawiłeś kontrast czy coś jeszcze?
    W zeszłym roku gdy robiłem zdjęcia z górskich wypraw to też poprawiałem kontrast i chyba tutaj też jednak trzeba Ale do tego mam darmowego IrfanView

Awatar martinh
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Jak już pisałem wcześniej aparat zakupiony z myślą o krajobrazie, na razie musi wystarczyć obiektyw kitowy, ale w porównaniu do wczesniejszego sprzętu to i tak jest przepaść Zainwestowałem jedynie w filtr polaryzacyjny i próbuję wyciągać z niego co się da, ale ma jedną wadę, na szerokim kącie daje cień w prawym górnym rogu

No i próbowałem też robić jakieś pierwsze panoramy, nie za każdym razem niestety wychodzą bo czasem niebo ma różny odcień, jakiś patent na to, da się w PL3 "zamrozić" pomiar światła?

12.

13.

14.

15.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Da się zamrozić.
    Ale może inaczej - robisz panoramę...
    1. Ustaw aparat na A
    2. Wyceluj mniej więcej w miejsce gdzie ma być środek panoramy
    3. zapamiętaj jakie parametry czasu i przesłony podał Ci aparat.
    4. przestaw kółkiem na M
    5. ustaw to co zapamiętałeś
    6. zrób trzy foty - na lewo od tego "środka", w środku i na prawo
    Masz trzy foty - złóż panoramę
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez martinh Zobacz posta
    No i próbowałem też robić jakieś pierwsze panoramy, nie za każdym razem niestety wychodzą bo czasem niebo ma różny odcień ...
    W jakim programie sklejasz panoramy? Próbowałeś w ICE?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA