Strona 8 z 34 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 331

Wątek: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    och epicure - gdy spekulowało się o cenach przed debiutem E-M5, E-M1, E-P5 (nie chce mi się wymieniać dalej) też "wszyscy" uważali że to nie możliwe żeby aparat TYLE kosztował. A jednak kosztował, i podobno się nawet sprzedaje.
    E-P5 chyba się nie za bardzo sprzedaje. Mam wrażenie, że jego następcy już nie zobaczymy. Z jednej strony zastąpi go E-M10, a z drugiej E-PL7. Ale mniejsza o to... Jest pewna różnica, gdy mamy aparat wart 3 zł, sprzedawany za 4,5 tys (vide E-M5) - ludzie pomarudzą, ale dozbierają te 1,5 tysiaka i w końcu kupią, to jeszcze nie jest taka bariera finansowa. A co innego, gdy trzeba dopłacić drugie tyle do czegoś, co już i tak jest drogie. Przypominam, że nie rozmawiamy o kefirze, który powinien kosztować 2 zł, a sprzedawany jest za 4 zł - nawet bym nie spojrzał na jego cenę, tylko wziął ten, po który łatwiej sięgnąć. Mówimy o zupełnie innej skali wydatków.

Jak 7-14/2,8 będzie dobry, to wystarczy że Dobas zdjęcia przywiezie zdjęcia z Nepalu i obiektyw będzie się sprzedawał.
    Wśród fanów marki sprzeda się niezależnie od tego, jakie zdjęcia przywiezie Dobas. Wśród zdecydowanej większości ludzi, którzy nie wyznają kultu marki, a są zainteresowani szerokokątnym obiektywem, raczej się nie sprzeda. A Dobas z całą pewnością przywiezie świetne zdjęcia, ale jak na nie popatrzysz, to i tak nie będziesz w stanie stwierdzić, czy były zrobione koszmarnie drogim Zuiko, czy tanim jak barszcz Samyangiem czy innym Tamronem.

Zauważ że to nie jest masówka. Dla masowego odbiorcy jest lekki, składany 9-18
    Nie przekonuje mnie ten argument. Niech sobie produkują obiektywy dla elit w bandyckiej cenie, nie mam nic przeciwko. Ja jednak poproszę obok tego o dobrą masówkę w przyzwoitej cenie.

ps. żeby nie było - nie tylko Olympus zadziwia cenami. Pamiętasz pewnie jak kiedyś dyskutowaliśmy o optyce do A7.
    Ja akurat nie naskakuję na Olympusa, bo on ma ceny z reguły dobre, w najgorszym razie akceptowalne, nawet jeśli wysokie. Po prostu zadziwia mnie bezczelność producentów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar maver1ck
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

Ja akurat nie naskakuję na Olympusa, bo on ma ceny z reguły dobre, w najgorszym razie akceptowalne, nawet jeśli wysokie. Po prostu zadziwia mnie bezczelność producentów.
    Ja mam wrażenie, że jednak ceny m43 się nieźle trzymają.
    Szczególnie jak porównuje do Fuji. (gdzie cena korpusu po roku potrafi być równa 1/3 ceny nowego).
    Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 30.05.14 o 11:07

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Szczególnie jak porównuje do Fuji. (gdzie cena korpusu po roku potrafi być równa 1/3 ceny nowego).
    Ja też mam podobne wrażenie.

Tym nieminiej 7-14 to bedzie rzadko kupowane szkło właśnie z powodu PRO.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Piszesz o cenach sprzętu na rynku wtórnym? Jeśli ktoś traktuje fotografię jako inwestycję, to może mieć to dla niego znaczenie. Ale wtedy radziłbym kupić Leikę M - cena używki może być nawet wyższa, więc odsprzedamy ją z zyskiem.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Też mam takie wrażenie. Ot, taka polityka cenowa Olympusa ... chociaż nie jest ona taka sama na całym świecie U nas, w Polsce, z okazji przynależności do UE, przegięcie cenowe jest wyjątkowo bolesne.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Zauważ że to nie jest masówka. Dla masowego odbiorcy jest lekki, składany 9-18
    Który powinien kosztować około 1000 zł, patrząc na jego 'jakość' wykonania.

---------- Post dodany o 11:28 ---------- Poprzedni post był o 11:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Piszesz o cenach sprzętu na rynku wtórnym? Jeśli ktoś traktuje fotografię jako inwestycję, to może mieć to dla niego znaczenie. Ale wtedy radziłbym kupić Leikę M - cena używki może być nawet wyższa, więc odsprzedamy ją z zyskiem.
    Tak.
    W innych systemach (Canon, Nikon) nie jest tak źle (patrząc na to za ile udało mi się Canona sprzedać).

EDIT:
    I tak, żeby zakończyć.
    Można uznać, że system ma normalne ceny, kiedy ceny używanych szkieł oscylują w okolicach 2/3 cen nowych.

Jak jest dużo taniej to IMHO ceny są mocno zawyżone.
    Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 30.05.14 o 11:38

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

Też jestem zdania, że olek poza total amatorką w stylu 9-18 i super Pro 7-14/2.8 powinien coś mieć pomiędzy, np takie 7-14/4. To samo dotyczy 12-40. Brakuje w tym systemie szkiełek pół pro. Korpusy są, szkieł nie ma.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Też jestem zdania, że olek poza total amatorką w stylu 9-18 i super Pro 7-14/2.8 powinien coś mieć pomiędzy, np takie 7-14/4. To samo dotyczy 12-40. Brakuje w tym systemie szkiełek pół pro. Korpusy są, szkieł nie ma.
    Ja poproszę 8-18/4 za około 3000 z możliwościa mocowania filtrów.
    Jutro byłbym w sklepie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Widać, "głębokość" rynku na produkty m43 made by Olek jest tak "wielka", że Olkowi taka koncepcja nie sprawdza się w kalkulacjach . Lepiej chyba narzekać na przesadzone ceny, niż na wycofanie się Olka z rynku foto, nieprawdaż?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Widać, "głębokość" rynku na produkty m43 made by Olek jest tak "wielka", że Olkowi taka koncepcja nie sprawdza się w kalkulacjach . Lepiej chyba narzekać na przesadzone ceny, niż na wycofanie się Olka z rynku foto, nieprawdaż?
    Wiadomo, że dobrze się dzieje, że w ogóle się dzieje Cena pewnie spadnie za jakiś czas do rozsądniejszego poziomu. Wszak obiektywu jeszcze nie ma w sklepach, a podana wartość była domniemana na podstawie przecieków.