Strona 5 z 34 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 331

Wątek: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14 mm f/2,8 PRO

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    W Twojej galerii często pojawiają się bardzo miłe widoczki, pomyślałem, ze może będziesz chciał go zakupić, aby móc więcej objąć.
    Tracę szerokim na rozdzielczości, lepiej zrobić panoranę i posklejac programowo z pionowych kadrów. Moim zdaniem. Poza tym szeroko można w Bieszczadach, Niskich Tatrach, gdzie jest rzadsze zaludnienie, w Małopolsce zaraz nazbierasz do kadru domów i słupów...

Do panoram sferycznych jeszcze nie doszedłem. Choć robiłem w tę strone pierwsze kroki.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Tracę szerokim na rozdzielczości, lepiej zrobić panoranę i posklejac programowo z pionowych kadrów. Moim zdaniem. Poza tym szeroko można w Bieszczadach, Niskich Tatrach, gdzie jest rzadsze zaludnienie, w Małopolsce zaraz nazbierasz do kadru domów i słupów...

Do panoram sferycznych jeszcze nie doszedłem. Choć robiłem w tę strone pierwsze kroki.
    Zgadzam się, ale jak już coś nabierzesz to zawsze można wykonać kadrowanie. Ja mimo wszystko chyba się zdecyduję. Pozdrawiam i dobrej nocy.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Ale taki szeroki kąt to nie tylko krajobraz. Ja używam do zdjęć np. Podczas zebrań wiejskich. Sala ciasna więc szerokość się przydaje a działka jasności więcej to miły bonus. Tam zawsze światła brakuje
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Taki szeroki kąt jednak może dać nam zniekształcenia ludzi. Choć oczywiście czasem trzeba go zastosować.
    Stawiam na cenę o 1/3 wyższą od Panasonica.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Daje zniekształcenia, ale można próbować to opanować, zresztą czasami dużo ważniejsze jest udokumentowanie wspomnianego przykładowego zebrania niż wartości artystyczne zdjęcia
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Ale właśnie dla zniekształceń kupuje się takie szerokie cacka. Efekt artystyczny już jest "zaimplementowany"...
    PENTAX

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarovit Zobacz posta
    Ale właśnie dla zniekształceń kupuje się takie szerokie cacka. Efekt artystyczny już jest "zaimplementowany"...
    Całkowicie się z Tobą zgadzam, tylko mnie te efekty nie szczególnie się podobają, kto potrzebuje, umie wykorzystać, kupi i bedzie się cieszyć tym szkłem.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Krystyna1975
    Gość

Dla efektów, to chyba się "fisza" kupuje, a od klasycznego szerokiego kąta wymaga się raczej poprawności geometrycznej. Dla mnie wzorem pod tym względem jest ZD 9-18. Mimo wszystko kupiłam jednak M.Z.D 9-18 z uwagi na gabaryty i cenę. Jednak lepiej się z PENem komponuje niż jego starszy brat.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    Dla efektów, to chyba się "fisza" kupuje, a od klasycznego szerokiego kąta wymaga się raczej poprawności geometrycznej. Dla mnie wzorem pod tym względem jest ZD 9-18. Mimo wszystko kupiłam jednak M.Z.D 9-18 z uwagi na gabaryty i cenę. Jednak lepiej się z PENem komponuje niż jego starszy brat.
    Wpadnij na któryś zlot, postaram się o któreś 7-14 natenczas, spróbujesz i wyrobisz sobie pogląd.
    W wątku ze zdjęciami m4/3 są linki do nowojorskich zdjęć JerryR.

Za chwile wrzucę kilka linków. Inne sama poszukaj. Te poniżej z Lumixa 7-14.

https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post845688

https://forum.olympusclub.pl/threads/77737-Zabawa-z-μ-4-3-ZDJĘCIA?p=848405&viewfull=1#post848405

https://forum.olympusclub.pl/threads/77737-Zabawa-z-μ-4-3-ZDJĘCIA?p=852827&viewfull=1#post852827

Ostatnio edytowane przez apz ; 16.02.14 o 22:42

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wpadnij na któryś zlot, postaram się o któreś 7-14 natenczas, spróbujesz i wyrobisz sobie pogląd.
    Będzie ciężko, bo jestem niezmotoryzowana, ale planuję być na tegorocznych targach FVF w Łodzi. Może będzie okazja potestować E-M10 z najnowszym 7-14. Planuję też wybrać się do Torunia - mam tam fajną bazę noclegową w Fort IV.