Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 121

Wątek: Byłem "tam" i widziałem "to"

| OlyJedi Awatar mareksopl
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Kolejne uwagi - wyżej windujące wymagania co do zdjęć Dobrze by było gdybyś miał w tle coś innego niż wypalone na biało niebo. Nie wiem tylko czy w twojej lokalizacji jest to możliwe - zależy na jakiej wysokości masz okno i co jest za nim.
    Poza tym wolałbym zdjęcia na których są tylko elementy naturalne ale nie widać samego karmnika - np. ptak czekający na gałęzi obok, ale sam karmnik już poza kadrem.
    Yes Master.
    Rozumiem intencję. Lepiej by było na łonie przyrody, ale tam za tym drzewkiem jest płot i podwórko sąsiada, które wolałbym ukryć. Tak więc ten śnieg przywitałem z ulgą. Ale faktycznie, nadal nie wygląda to urokliwie. Widziałem na Youtube film, w którym autor radził fotografować z samochodu. Auto niby jest obce w przyrodzie, ale jakoś tak nie straszy zwierząt jak człowiek. A od strony parkingu mogę miec nieco inne tło, ale znowu będzie białe niebo. Będę myślał nad inną lokalizacja karmika i zorganizowaniem schowanka, na wzór tego o czym wspomniał Lisiajamka.

Jeśli chodzi o karmik, to moja świadoma wina. Jestem lub byłem tak podniecony, że potrafię przywabić ptaki pod sam dom, że jestem lub byłem dumny z tej kulki kndedla dla sikorek. Ale rozumiem, trzeba dorosnąć
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Z tym 'Master' to gruuuba przesada - moje dokonania w dziedzinie fotografowania ptaków są znikome - twierdzę nawet że gdybym miał teraz pokazać dziesięć swoich zdjęć ptaków to wypadłyby zdecydowania gorzej od Twoich. Po prostu ptaki to nie moja specjalność. Miałem się za nie wziąć w ubiegłym roku - nawet dokupiłem obiektyw mZD100-400 więc nie mogę się wykręcać barkiem sprzętu, ale jakoś zapału zabrakło. Może w tym roku pójdzie lepiej, ale na razie w dziedzinie fotografowania ptactwa jestem teoretykiem i moje uwagi wynikają z wiedzy ogólnofotograficznej, obserwacji zdjęć innych oraz tego co w sieci na ten temat wyczytałem. Zatem zdecydowanie nie należę do kategorii mistrzów ptasiej fotografii.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Jesteś mistrzem lub nie, ale mi pomagasz, więc to sobie cenię. Ja też nie czuję się specjalistą od ptaków. Preferuję raczej włóczenie się i zdjęcia krajobrazowe. Obiektyw 100-400 APSC kupiłem, bo myślałem że wdrożę się do fotografii lotniczej, ale nie wyszło. A ptaki koło karmika to efekt tego, że poczułem fotograficzne wzmożenie, a na dworze -12 stopni.

Sójka to chyba najciekawszy gość. Niby drapieżnik, a bardziej płochliwy od tego drobiazgu, co wita u mnie na codzień.

85.

A to, to chyba rudzik. Wreszcie na na karmiku. Zmieniłem miejsce czatowania na samochód i przez otwarte okno oparłem obiektyw na lusterku.

86.

Pewnie to jeszcze nie to, ale frajda już jest. W najbliższy weekend przeniosę karmik w inne miejsce w ogrodzie, więc i może ujęcia będą trochę lepsze.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2683-rfc-web.jpg
Wyświetleń:	188
Rozmiar:	120,7 KB
ID:	260156   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2519-rfc-web.jpg
Wyświetleń:	198
Rozmiar:	172,1 KB
ID:	260155  
    Ostatnio edytowane przez mareksopl ; 10.01.24 o 22:25
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Sójka 85 - ostre światło, ale matryca aparatu bardzo ładnie sobie z nim poradziła. Przy okazji bardzo ładnie podkreślona została faktura piór na głowie i grzbiecie modelki. Niebo w tle też znacznie lepiej niż na poprzednich wyszło.
    Rudzik 86 - trochę psują efekt nieostre badyle na froncie po prawej i na dole.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Elbląg
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Sójka i rudzik bardzo fajne. Tak trzymaj - im więcej fotek, tym bardziej wyrobisz sobie swoje podejście do "ptasiej" fotografii. Ja bym pewnie bardziej kontrastowo zrobił obróbkę, ale to już totalnie indywidualna sprawa.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    87. "No i gdzie się pchasz maluchu, ja tu rządzę!"

88. "No i co? Nie musisz być najsilniejszy. Po prostu się nie poddawaj."

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2490-rfc-web.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	129,9 KB
ID:	260183   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2490-rfc-web.jpg
Wyświetleń:	146
Rozmiar:	165,1 KB
ID:	260184   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2637-rfc-web.jpg
Wyświetleń:	153
Rozmiar:	115,4 KB
ID:	260182  
    Ostatnio edytowane przez mareksopl ; 13.01.24 o 14:01 Powód: Namyślałem się
    popatrzna.blogspot.com

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Z tej pary bardziej mi odpowiada drugie. Na pierwszym nieostry kos z uciętymi piórkami ogona jest wprawdzie potrzebny do opowiedzenia historii ale zdjęcia nie zdobi. Na drugim mazurek jest też ładniej oświetlony.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    89. Nagle, pomijając mój karmik, przyleciało stado czyżyków i usiadło na jakichś chabaziach, koło garażu. Było mi nawet trochę wstyd przed sąsiadami, że nie posprzątałem, a tu widać że trzeba było zostawić.

90. Kolega zaniepokojony, ale nie ucieka. Jeszcze.

Tak, robię te zdjęcia przez okno w kuchni, ale otwarte. To całkiem miła i ciepła czatownia. Tylko nasz kot dostaje wścieku, bo nie wolno mu się zbliżać do okna, a tak by chciał.

Nazwa:	DSCF2904-rfc-web.jpg
Wyświetleń:	114
Rozmiar:	218,0 KB
ID:	260234   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2793-rfc-web.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	184,4 KB
ID:	260235  
    Ostatnio edytowane przez mareksopl ; 19.01.24 o 16:06
    popatrzna.blogspot.com

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Jeśli tak u Ciebie wyglądają czyżyki, to koniecznie daj mi namiar na dilera, też tak chcę
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Oj tam, oj tam. Całe życie nie interesowałem się ptakami. Ot, były wróbelki i kolorowe wróbelki. Aż tu nagle zacząłem się uczyć rzemiosła fotograficznego i się pomyliłem. Czyżyk i szczygieł oba są takie podobne przez te sz, cz, z. "Polska język trudna język".
    Ale obiecuję poprawę.
    A adres dilera zachowam dla siebie. Może mi się jeszcze przydać.
    popatrzna.blogspot.com