Mam pytanie - czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się co nie co w tworzeniu panoram ?
Mam pytanie - czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się co nie co w tworzeniu panoram ?
A o co pytasz konkretnie? Z czym masz problemy?
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Wczoraj pierwszy raz rozlozylem maszt. Na probe zrobilem kilka zdjec w mojej bazylice - niestety. troche sie zniechecilem i nie wiem gdzie popelnilem blad.
Tu sa zdjecia ktore wykonalem masztem https://plus.google.com/photos/117167405144243077756/albums/5977628339048549089?authkey=CPHwv4DBmdaGqAE
a tu efekt działania Pano, generalnie zaden program z ktorego skorzystalem nie dal akceptowalnych rezultatow.
Probowaleś to wrzucic do Microsoft ICE ? Dość sprytnie sobie radzi, w mojej galerii jest Wawel nocą, składany przez niego z 18 rawow.
Ostatnio edytowane przez sepi19 ; 7.02.14 o 14:47
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Tez kiepsko - pominął klatki - chyba za trudne jak na poczatek
Hugina próbowałeś? Niestety nie znam tego programu ale pozwala on na definiowanie punktów wspólnych dla sąsiadujących zdjęć przez co można wymusić odpowiednie deformacje. Pytaj Bodzipa i hadesa.
Mi kiedyś pomogło ręczne korygowanie zniekształceń zdjęć przed wrzuceniem do ICE. Pogiętych skleić nie chciał.
Tak patrzę na to zdjęcie z wiszącą amboną... i się zastanawiam, dlaczego ją widzę tylko na jednym zdjęciu ? Czy aby na tych zdjęciach nie ma zbyt mało części wspólnych ?
edit : źle spojrzałemJuż widzę, że są.
Ostatnio edytowane przez via ; 7.02.14 o 16:09
544 i 548 w ogóle nie pasują do tej panoramy![]()
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Jarek_gd - czemu tak ? Robione byly tak samo jak pozostale. Czy kat obrotu jest wazny ? Ze np. jedno zdjecie - 30 stopni - drugie zdjecie - 35 stopni - trzecie zdjecie - 40 stopni ?
Kąt obrotu na pewno będzie zależał od ogniskowej, ważne żeby były spore zakładki. W przypadku fiszaja zawsze wystarczało mi 6 klatek lub 8 klatek, czyli oprót co 60 i 45 stopni. Składam w Huginie i jedynie w przypadku kadrów gdzie dużo się dzieje na pierwszym planie miałem problemy. Czasem rzeczywiście wystarczało ręcznie pomóc programowi wskazując punkty wspólne na sąsiadujących klatkach (im więcej punktów tym lepiej), czasem nawet to nic nie pomagało - w przypadku gdy na pierwszym planie miałem ażurową barierkę, przez którą widać było plan dalszy. Tutaj Hugin nie dał rady.
Pozdr