Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Czytałem gdzieś że cena będzie na poziomie 1700 USDAle sprzęt profesjonalny to i cena pro. Będzie to jednak cena kilka razy niższa niż inne sprzęty nagrywające w 4K.
To inaczej, bo nie chce mi się szukać po dpreview: i GH1 i GH2 i GH3 w Polsce kosztowały około Piątki (w wersji z ciemnym omletem). GH4 to (analogicznie do PL43/1.2OIS) koszt około Ósemki.
To jest tylko sprzęt klasy prosumer, czytaj: trzy i pół klocka max!
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Hmm możesz mieć rację jednak jeśli wierzyć fotoblogii to niestety ale:
"W Wielkiej Brytanii Panasonic Lumix GH4 ma kosztować 1299 GBP za korpus (ok. 6500 zł). Zestaw z obiektywem 14-140 mm to wydatek 1749 GBP (ok. 8800 zł), a korpus i moduł filmowy kosztuje 2499 GBP (ok. 12500 zł). Tanio nie jest, ale to już niestety norma w tej klasie aparatów. "
Na prawdę?
Często wybierany do filmowania 5D mkIII ma gorszy bitrate i parametry kompresji a kosztuje więcej niż 3.5k. Co więcej ten "grip" umożliwia podłączenie zewnętrznego recordera i wyrzucanie 10bit 4:2:2.
Dla mnie ciekawe starcie w video to GH4 vs Blackmagic 4K (3k$ na dzień dobry).
Prawda jest taka, że poprzednie aparaty z serii GH to były aparaty z możliwością filmowania. Tutaj mamy raczej budżetową kamerę, dla niepoznaki zamkniętą w obudowie małego aparatu.
E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?
Ja tylko napisałem swoją opinię. Zawsze można odbić piłeczkę i napisać: 1D, tylko po co? GH4 nie stanieje. Sie zobaczy jak wygląda UHD -> HD.
Gdyby miał mar sensor już bym zamówił w przedsprzedaży.
fotopolis udostępnił:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...my-przykladowe
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)
Dzięki za link. Zastanawia mnie dlaczego w przypadku takiej kamery (na aparat to jest za drogie) pokazują fotki przykładowe.
Skoro już kliknąłem to powiem, że bardziej podchodzą mi te z fotopolo.
Podsumowując to co krąży w sieci od kilku dni/tygodni; filmowanie:
- nie filmować z poziomu trybów PASM tylko z ikonki Movie - lepsza jakość
- lBP mniej szumi od ALL-I
- Sandiski ExtremePro 95 MB/s o pojemności 64 GB dają radę z 4K
- J1900 (najnowszy Atom 4 rdzeniowy) spokojnie daje radę odtworzyć 4K z youtube czy vimeo
- edycja 4K to 16GB, 3770K i GeForce za około $800 jako opcja minimum.
Fajne podsumowanie, ciekawe rzeczy wyszły. Na szczęście nie trzeba mieć kart z kosmosu, za to pewnie trzeba będzie mieć kompa z kosmosu.
Ciekaw jestem jaka jest zalecana opcja sprzętowa do komfortowej pracy z edycją 4K, bo to podane za minimum do 4K uchodzi właśnie za optimum do FHD.
m43 E-M10, GX1, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, 75/1.8, 14-42PZ, 45-150 | N FX