Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 209

Wątek: Co to jest gniot?

dzarro
    Gość

Odp: Co to jest gniot?

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    PS I
    Jestem za konkursem

PS II
    Mam swoja propozycje, ktora w chociaz w sposob szczatkowy moze przyblizyc "niezorientowanym" pojecie gniota:
    (gotow tez jestem ja zglosic do konkursu)
    To ja jeszcze dodam swoje trzy grosze. Skoro mają to być meta-gnioty czy też parodie gniotów - jak w zamieszczonym przykładzie - to może, w toku dyskusji albo w podsumowaniu, pokazywać potem przykład pozytywny(albo przykłady). Tzn. pokazujemy swoją wizję gniota, który jest nieudolnym naśladownictwem, podróbą czegoś wartościowego ale nieszablonowego, poszukującego. A w toku dyskusji pokazujemy zdjęcia(może swoje - a może raczej nieswoje), które dla nas są przykładem, czegoś rzeczywiście frapującego, z czego potencjalni autorzy gniotów próbują zrzynać bez zrozumienia i umiejętności.
    Inaczej mówiąc - pokazujemy skrzypka, który nie umie grać, a potem - jak gra Mat Meneri.
    W innym przypadku możemy tylko zrobić dobrze Mitkowi vel Czesiowi i dojść do skrajności, że wszystko co nie jest widoczkiem albo zdjęciem ładnej dziewczyny jest gniotem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    W innym przypadku możemy tylko zrobić dobrze Mitkowi vel Czesiowi i dojść do skrajności, że wszystko co nie jest widoczkiem albo zdjęciem ładnej dziewczyny jest gniotem.
    Zdjęcie ładnej dziewczyny może być megagniotem i fajnie, gdyby taki znalazł się w ewentualnym konkursie
    A widoczek... mmm... już teraz bym miała parę pomysłów

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Zdjęcie które wstawił Mirek moim zdaniem NIE jest gniotem, gdyż z założenia nie jest zdjęciem aspirujacym do czegokolwiek ...
    Wreszcie jakaś próba definicji!
    Gniot aspiruje do czegoś.
    Pewnie autorowi wydaje się, że przedstawia jakąś wartość, może nawet jest arcydziełem

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    edorko, moim zdaniem gniot jest czymś trudnodefiniowalnym. To co dla niektórych będzie oczywistym gniotem, dla innych może nim nie być. Tym bardziej jestem ciekawa konkursu, bo pokazałby nasze postrzeganie gniota
    I tu właśnie jest bezcelowość takiego konkursu.
    Co on ma na celu? Wyłonienie gniota w ocenie autorów czy oglądaczy?
    Sama zauważyłaś, że gniot jest trudno definiowalny więc inaczej go postrzegać będą autorzy, inaczej oglądacze.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Zatem zwycięży gniot uniwersalny, gniot dla mas, jednym słowem - wszechgniot!

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Teraz wyobraz sobie np. skrzypka, ktory gra przed widownia i nie ma zielonego pojecia, ze falszuje jak diabli.....
    A co, kiedy jest to skrzypek w rodzaju Mata Maneri ...
    Ne wiem kto to jest Mat Maneri (zakładam jednak, że skoro padło jego nazwisko, to musi być wirtuozem a nie jakimś Cześkiem) i nie wiem co, kiedy on będzie fałszował.

Tzn. pokazujemy swoją wizję gniota, który jest nieudolnym naśladownictwem, podróbą czegoś wartościowego ale nieszablonowego, poszukującego.
    Inaczej mówiąc - pokazujemy skrzypka, który nie umie grać, a potem - jak gra Mat Meneri
    Czekaj! Czy dobrze zrozumiałem
    Skrzypek, który nie umie grać- po prostu fałszuje. Mat Maneri, kiedy fałszuje- gra w sposób nieszablonowy, poszukujący?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Ne wiem kto to jest Mat Maneri (zakładam jednak, że skoro padło jego nazwisko, to musi być wirtuozem a nie jakimś Cześkiem) i nie wiem co, kiedy on będzie fałszował.

Czekaj! Czy dobrze zrozumiałem
    Skrzypek, który nie umie grać- po prostu fałszuje. Mat Maneri, kiedy fałszuje- gra w sposób nieszablonowy, poszukujący?
    Nie - ale słuchacz przyzwyczajony do muzyki skrojonej pod masowe gusta może tak tę muzykę odbierać. Jeśli powie: lubię Vanessę Mae ale nie lubię współczesnej muzyki improwizowanej to wszystko jest OK. Jak powie, że Mae gra pięknie a Maneri kiepsko - to oczywiście też jest to jego prawo, ale osoby nieco bardziej kumate w temacie nie będą już takiej opinii brać na poważnie.
    Ten przykład akurat nie jest do końca dobrany dobrze pod "gniota" bo Mae umie grać na skrzypcach - osobną sprawą jest jak te umiejętności wykorzystuje(o ile jeszcze gra).

Gorzej kiedy takie umasowienie i sformatowanie wrażliwości sprawia, że ludzie zaczynają jako wartościowe postrzegać ewidentne gnioty, a potem miarę takiego gniota przykładają do rzeczy, których nie rozumieją:

Nie jest więc tak, że widz bez elementarnego przygotowania rozpozna fałszujące skrzypka albo fałszująca dziewczynkę, której jakiś głupi dorosły wmówił, że jest divą. I to jest mechanizm identyczny - jak w przypadku niektórych "piąteczek" w galerii. O tych muzycznych potworkach przecież niegłupi ludzie mówili, że się dobrze zapowiadają. Może po prostu nie ma osób, którzy znają się na wszystkim - jak ktoś ma smak do portretu w stylu glamour to nie koniecznie pozna się na innym rodzaju fotografii.

Skoro już się zrobił muzyczny off-top to jeszcze przykład pozytywny :

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Nie - ale słuchacz przyzwyczajony do muzyki skrojonej .....

Wybacz stary, ale nic kompletnie nie zrozumialem. A juz zupelnie nie moge odnazlezc powiazania z tematem i trescia watku....
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Troszkę optymizmu - gnioto i kiczoroby
    Jak peda księga naczelnego TWA - gniotoroby artystami będą a artyści ...
    Pozdrówka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Przecie u nas w galerii jest duzo gniotow.Typowe gnioty zaczynaja sie z tytulem gniota.Np:Kasia na ulicy,Gosia w parku.Czasem jest podane miasto i nazwa ulicy.Wtedy patrzac na gniota wiemy wszystko.A jeszcze jak Kasia czy Gosia smetnie spojrzy kierujac swoj wzrok lekko ku gorze to mamy gniota jak ta lala.Czesto tez przytula sie taka do muru i lekko noge unoszac oczami zagada-popatrz jaka jestem juz modelka.To ze gniotowa i na gniocie to nic,kariera juz otworem stoi.Pseudo obrobka ,gra w kolorki,nieumiejetnie usunieta dominata zwana tonacja dodaje przypraw takiemu gniotowi.A jeszcze jak na gniocie modelka ma na sobie wszystko co modelki mialy wczesniej i nie wazne,ze nie ten rozmiar,nie ten kroj, czy wcale nie pasuje,trynd nakazuje miec na grzbiecie
    Moze nie pokazujemy ich,zeby nie urazc,bo moze nie wypada.Osobiscie kiedys zwracalem na takie dziela uwage nadmieniajac delikatnie,ze w kierunku gniota zmierza.Ale mi sie oberwalo.Nawet mi napisano,ze kariere zlamac moge swoimi wpisami.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Zostawcie już tą Vanessę Mae w spokoju, ona na Olimpiadę pojechała i o skrzypcach pewnie nie myśli A jak za dużo Cześków i Mietków będzie o niej pisało to się jej to czkawką odbije i z medalu nici