Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 209

Wątek: Co to jest gniot?

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Odp: Co to jest gniot?

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Gniot jest to odwrotnie proporcjonalne w odbiorze dzieło artystycznie doskonałe, gdzie z opinią ogółu adresatow do których jest skierowane, nie zgadza się autor, twierdząc, że nie mają racji. Przeciez to proste.

Zgadzam sie - im bardziej autor gniota nadstawia swoja piers w samo-gnioto-obronie, tym wieksza jego wartosc w skali pogniecionej
    Bez autora gniosty samoistnie odchodza w gniotoniebyt i tylko urazona duma posiadacza brody nadaje mu drugie, jakze czesto, barwne i burzliwe zycie

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    He, he, dobre Ale coś w tym jest. Każdy ma swój indywidualny gust, swoją estetykę. Dla mnie na przykład zdjęcia Anne Geddes to kicz (gniot estetyczny) pierwszej próby i nic na to nie poradzę - nie znoszę takich zdjęć, w których dzieci traktuje się jak rekwizyty, dosłownie.

Jedni lubią operę, inni disco polo. Ale może to i dobrze, że nie wszyscy lubią to samo - nudno by było
    Skoro prace Anne Geddes to gnioty, to az boje sie zapytac o opinie na temat tforczosci Andy'ego Warhol'a, na ten przyklad.....
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Nie chciałbym rozwalać ciekawej debaty ale pozostając w ramach semantycznych roztrząsań - "gniot" jako słowo, dla mnie jest kuzynem "kupy".
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    Nie chciałbym rozwalać ciekawej debaty ale pozostając w ramach semantycznych roztrząsań - "gniot" jako słowo, dla mnie jest kuzynem "kupy".
    Jakbys mogl doprecyzowac konsystencje, to wiedzielibysmy na czym, nieopatrznie, stoimy....najlepiej wedlug 6-cio stopniowej Bristolskiej skali uformowania tejze....kupy....
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 7.02.14 o 03:10
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Próbowałem z ciekawości znaleźć coś na temat gniot-kupa, a trafiłem na coś takiego
    Technika

Gniot, w obróbce plastycznej, ubytek przekroju ciągnionego lub walcowanego materiału od h0 do h (gdzie: h0 - wymiar przed odkształceniem, h - wymiar po odkształceniu). Rozróżnia się:
    - gniot bezwzględny
    - gniot względny
    - gniot rzeczywisty (logarytmiczny)

Zobacz również: Ciągnienie, Odkształcenie
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Sepi pozamiatał
    Szkoda że wrzuciłeś ten wstęp o glinie

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta

Skoro prace Anne Geddes to gnioty, to az boje sie zapytac o opinie na temat tforczosci Andy'ego Warhol'a, na ten przyklad.....
    \

Produkty pani Anny są raczej odpowiednikiem "pańskiej skórki" . Na pytanie czy to jest szczytowe osiągnięcie sztuki cukierniczej to już każdy musi sobie odpowiedzieć sam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Tu chyba jednak wkraczamy w sferę kiczu, a wątek mówi o gniotach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Zgadzam sie - im bardziej autor gniota nadstawia swoja piers w samo-gnioto-obronie, tym wieksza jego wartosc w skali pogniecionej
    Bez autora gniosty samoistnie odchodza w gniotoniebyt i tylko urazona duma posiadacza brody nadaje mu drugie, jakze czesto, barwne i burzliwe zycie
    Chyba się ogolę

Jeśli "gniot" ma tak pejoratywne skojarzenia, to jak by się poczuli absolwenci Greater Noida Institute of Technology, gdyby wiedzieli co to słowo u nas znaczy.
    The question is, who cares?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

A tak co do gniotów jeszcze. Z nowym rokiem sobie obiecałem, że zacznę surowo, nie sugerując się kto dzieło popełnił i zgodnie z własnymi odczuciami oceniać foty w naszej galerii. Acha.. i unikać jak ognia wszechobecnej oceny "4".. której się używa tak "dla spokojności", nie za dużo kiedy dzieło nie jest fajne, a zarazem nie za mało żeby nam się kolega/koleżanka forumowa nie obraziła.

Pozdrawiam
    T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    A tak co do gniotów jeszcze. Z nowym rokiem sobie obiecałem, że zacznę surowo, nie sugerując się kto dzieło popełnił i zgodnie z własnymi odczuciami oceniać foty w naszej galerii. Acha.. i unikać jak ognia wszechobecnej oceny "4".. której się używa tak "dla spokojności", nie za dużo kiedy dzieło nie jest fajne, a zarazem nie za mało żeby nam się kolega/koleżanka forumowa nie obraziła.
    Albo 0, albo 5. Jakaś metoda to jest
    The question is, who cares?