Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 209

Wątek: Co to jest gniot?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Odp: Co to jest gniot?

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Ewidentność gniota może być oczywista ale trudno definiowalna. Czy jest możliwe zdefiniowanie tegoż?
    Ewidentność gniota jest tak samo trudna do zdefiniowania jak ewidentność dobrego dzieła fotograficznego. (pomijam "patologiczne" przypadki) Przy tym nie znaczy, że tzw. "specjaliści" też wiedzą o co chodzi.
    Żeby być samokrytycznym u mnie też ich trochę w galerii jest. Ale przez sentyment są tam. (robię się sentymentalny na starość)
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

dzarro
    Gość

Moim zdaniem użyteczność takich dyskusji jest niewielka.

Można przykładowo prowadzić dyskusję na temat tego, czy frazowanie Marii Callas było wulgarne i czy nadużywała portamento (z góry zaznaczam, że tylko z grubsza kapuję co to jest to całe portamento). Taka dyskusja toczyła się parę lat temu na jednym niszowym forum muzyczno-audiofilskim. Oczywiście zarzuty do divy stulecia były kierowane w kontekście kunsztu innych wybitnych śpiewaczek operowych i nikt nie porównywał jej z Dodą czy nawet z solidnymi artystkami jak Whitney Houston albo Celine Dion. Jakby dyskusja toczyła się na jakimś forum ogólnym – i nie było żadnego punktu odniesienia - to ograniczałaby się pewnie do tego, czy opera jest nudna czy nie i dlaczego niektóre śpiewaczki są takie grube.
    Trudno na forum sprzętowym toczyć dyskusje co jest „gniotem” albo „kiczem” skoro potencjalni użytkownicy tych dyskusji mogą mieć skrajne rożne oczekiwania, wyobrażenia na temat fotografii, odmienne doświadczenie życiowe oraz – nie ma co ukrywać – bardzo różne kompetencje kulturowe.

Ponieważ przywołano na wstępie moje zdjęcie to – siłą rzeczy – muszę się powołać na własny przykład. Przywołane zdjęcie wzbudziło rozmaite reakcje. OK. – rozumiem to, że się komuś nie podoba oraz zarzuty techniczne czy kompozycyjne, ale trudno poważnie traktować fakt, że ktoś „odkrywa Amerykę”, że można robić zdjęcia śmietnika, fasady bloku czy sklepu ze smarami i to w dodatku po zmroku. Zrozumiałbym jakby ktoś powiedział, że widział dużo lepsze zdjęcia w tym stylu i że moje są tylko amatorskimi próbami … Sam mam zresztą takie wrażenie jak oglądam zdjęcia lepsze od swoich…zresztą który fotoamator ich nie ma? Ale jak mam poważnie odpowiadać na pytanie dlaczego robię zdjęcia okna przy Placu Hallera zamiast iść na starówkę i pstrykać Zamek Królewski? Jaki mam znaleźć mianownik dla poglądów, wedle których zdjęcia Zamku Królewskiego są super bo on jest tak fajnie, kolorowo podświetlony, a np. zdjęcia Todda Hido są nieciekawe - bo wszystko jest ciemne i ponure? Oczywiście, nigdzie nie jest powiedziane, że Hido musi się komuś podobać – ale trudno wyznaczać wzorce dla „gniotów” i „arcydzieł” przy tak drastycznej rozbieżności oczekiwań.

Zauważcie jak nikłym powodzeniem na Forum cieszą się wątki prezentujące ciekawe zdjęcia spoza tegoż Forum – na ogół wymierają po kilku, kilkunastu postach, a jeśli są odświeżane to raz na parę miesięcy. Skoro zainteresowanie fotografią z prawdziwego zdarzenia jest tak nikłe to gdzie jest pole do wyznaczania ocen – co jest wartościowe a co nie?

Fakt jest taki, że choć często psioczymy na wątki sprzętowe, to jest to forum sprzętowe i wątki tego rodzaju, przy wszystkich swoich wadach, są chyba jedynymi – gdzie od biedy można wyznaczyć jakieś wspólne punkty odniesienia dla uczestników dyskusji.

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Kicz to nie gniot.
    W moim odczuciu jest to gniot - gniot estetyczny, który może być nawet, choć nie musi, poprawny technicznie.

---------- Post dodany o 17:37 ---------- Poprzedni post był o 17:32 ----------

Ewidentność gniota może być oczywista ale trudno definiowalna. Czy jest możliwe zdefiniowanie tegoż?
    Ja stworzyłam na swoje potrzeby definicje gniota, które zresztą przedstawiłam w tym wątku, ale możesz mnie zabić, a nie powiem Ci ile cech negatywnych musi mieć zdjęcie, żebym określiła je gniotem. Po prostu to zależy od odbioru danego zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 6.02.14 o 19:17

barmichal76
    Gość

Dla mnie gniot nie ma nic wspólnego z niedoskonałościami technicznymi. Jeśli zdjęcie jest złe pod względem techniki to po prostu spiep..one zdjęcie. Co innego jeśli treść jest uboga, lub wręcz jej nie ma. Oczywiście jeśli kadr bez żadnej treści zostanie "ubogacony" techniczną masakrą - to jest ideał!

Pozdr

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

gniot powstaje jak sie cala wiedze o robieniu zdjec czerpie z forum (ogolnie).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Antyfotograficzna moc gniota jest tak silna, że nie znajdzie się osobnik, który podjąłby wyzwanie obrony dzieła.
    podoba mi się to określenie. Jest precyzyjne i jednocześnie na tyle uniwersalne z zastosowaniu, że mogłoby zostać definicją.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Pokaż mi gniota, a znajdę Ci na forum 5 osób, które podejmą się jego obrony

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Pokaż mi gniota, a znajdę Ci na forum 5 osób, które podejmą się jego obrony
    Ja mogę wskazać z aktualnej klubowej galerii nawet Ba, nawet trzy.. jak widzę.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Nie będę cytowal calego posta dzarro...ale podsunął mi pewne spostrzeżenie w kontekscie muzyki....czy mp3 to gniot w stosunku do oryginału? Ale jakiego oryginalu...dobrze nagranej płyty...czy kiepsko brzmiącego CD?
    Odnośnie zdjęć. .... w zasadzie popełniam same gnioty rodzinno wycieczkowe. Kilka procent , które wydaje mi się, że są lepsze ogladający kwituja stwierdzeniem dlaczego nie wszystko jest ostre. To taki przykład marnego focenia.
    Inne odniesienie..... czy (Pa)Jacykow to przykład gniota czy dzieła. ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alvent Zobacz posta
    czy mp3 to gniot w stosunku do oryginału? Ale jakiego oryginalu...dobrze nagranej płyty...czy kiepsko brzmiącego CD?
    Nie mówimy o kopiach lecz najprawdziwszych, oryginalnych gniotach