Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: Program typu Lightroom

Krystyna1975
    Gość

Odp: Program typu Lightroom

A jak się sprawa ma w przypadku tzw. triali? Też nie można ich wykorzystywać w celach zarobkowych? Np. komuś trafiła się jedna sesja do obrobienia (na co dzień nie zajmuje się profesjonalną fotografią) i chciałby w tym celu wykorzystać bezpłatny 30 dniowy trial - może czy nie?

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    A jak się sprawa ma w przypadku tzw. triali? Też nie można ich wykorzystywać w celach zarobkowych? Np. komuś trafiła się jedna sesja do obrobienia (na co dzień nie zajmuje się profesjonalną fotografią) i chciałby w tym celu wykorzystać bezpłatny 30 dniowy trial - może czy nie?
    ja nie wiem, lecz wtedy warto poświęcić dużo czasu na przeczytanie całej licencji podczas instalacji i pewnie będzie tam pkt. traktujący o tym
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    ja nie wiem, lecz wtedy warto poświęcić dużo czasu na przeczytanie całej licencji podczas instalacji i pewnie będzie tam pkt. traktujący o tym
    Patrz, nie pomyślałam o tym. Dzięki za odpowiedź. Faktycznie, formy wykorzystania powinny być w licencji na instalację i użytkowanie.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

na koniec, wymieniłem kilka zdań z "pomocą" w canonie i potwierdzili że jest to promocja polegająca na dodaniu "prezentu" do aparatu, bez żadnych zobowiązań czy ograniczeń. Nie jest to zakup programu przeze mnie lecz gift.
    Nie pozostaje więc nic innego jak przeczytanie warunków licencji. Obawiam się, że jednak będzie zapis o braku możliwości odsprzedaży osobno.
    Osoby pracujące na infoliniach niestety nie zawsze mają pełną wiedzę... dlatego warto uzyskać pisemną odpowiedź.

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Nie pozostaje więc nic innego jak przeczytanie warunków licencji. Obawiam się, że jednak będzie zapis o braku możliwości odsprzedaży osobno.
    Osoby pracujące na infoliniach niestety nie zawsze mają pełną wiedzę... dlatego warto uzyskać pisemną odpowiedź.
    takiego scenariusza nie przerabiałem i nie brałem nawet pod uwagę.
    ale dla mnie nie ma większego problemu, trochę dzielimy włos na 4 (czworo).
    ten kto ma legalną licencję to ją używa. Po pierwsze primo - nikt nie przyjdzie mu do domu i nie będzie szukał canona. Po drugie primo - nikt nie przyjdzie mu do domu bo ma legalną licencję i przejdzie przez wszystkie "szukacze" które filtrują nielegalne programy.
    chyba zeszliśmy trochę z tematu, co kupić Panie premierze, co kupić?
    ja już poleciłem autorowi lr
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

ale dla mnie nie ma większego problemu, trochę dzielimy włos na 4 (czworo).
    ten kto ma legalną licencję to ją używa. Po pierwsze primo - nikt nie przyjdzie mu do domu i nie będzie szukał canona. Po drugie primo - nikt nie przyjdzie mu do domu bo ma legalną licencję i przejdzie przez wszystkie "szukacze" które filtrują nielegalne programy.
    chyba zeszliśmy trochę z tematu, co kupić Panie premierze, co kupić?
    ja już poleciłem autorowi lr
    Czy będą szukać tego nie wiemy. Osobiście byłbym "za" tym, aby OEM był wersją, którą można dowolnie dysponować.
    Pisząc o swoich wątpliwościach mam bardziej na myśli stosowanie się do zapisów licencji, a nie jej naginanie zgodnie naszym "widzimisie". Osobiście jestem bardzo "cięty" na politykę licencyjną Adobe (cenowa również, ale to już inna sprawa).

---------- Post dodany o 14:21 ---------- Poprzedni post był o 14:04 ----------

Na opakowaniu jest informacja: Not to be sold separately.

Właśnie znalazłem foto wspomnianego Lightroom'a dodawanego przez Canon'a. Co niektórzy sprzedawcy na allegro zasłaniają tą informację... tragedia.
    Ostatnio edytowane przez petreq ; 8.02.14 o 15:24

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Co niektórzy sprzedawcy na allegro zasłaniają tą informację... tragedia.
    Cóż, nic nie poradzisz na cwaniactwo co po niektórych.
    Licencja edu jest też dla studentów studiów podyplomowych
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Dla zainteresowanych - powróciła 30% zniżka na zakup Lightroom'a 5 w sklepie Adobe.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Ja wrócę do tematu profili barwnych w Lightroomie. Zainstalowałem sobie najnowszego LR 5 wraz z aktualizacją 5.3 i jestem miło zaskoczony, ponieważ aktualna wersja "odczytuje" kolory z Rawa dokładnie tak samo jak robi to aparat Dodatkowo mamy do wyboru profile barwne takie jak w aparacie czyli Muted, Neutral, Vivid, Portrait oraz standardowy Adobe.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Gdzie są te profile, bo ja ich nie widzę?
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra