Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 75

Wątek: Program typu Lightroom

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Odp: Program typu Lightroom

alvent, ahutta ma rację. Na siłę można próbować udowodnić wszystko. Ale chyba nie tędy droga. OEM to OEM i zaklinanie rzeczywistości nic nie da...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Uhm, kupujesz laptopa z "gratisowym" Windowsem w komplecie, sprzedajesz laptopa i Windowsa możesz dalej używać?
    "Mogę z nim zrobić co zechcę" jest obwarowane zapisami licencji, a w każdym przypadku oprogramowanie w wersji OEM, czyli takie "dodawane" do sprzętu jest do niego przywiązane jak Jaś do Małgosi.
    Windows z laptopem jest jednak bardziej "związany" Tu musiały być oddzielne płyty czy płyta CD. W cenie aparatu był koszt oprogramowania również. Jeśli aparat zostałby skradziony, zagubiony to oprogramowania nie można używać? (tak się tylko zastanawiam ) Oczywiście dowód zakupu, fakturę na swoje dane osobowe należy posiadać.

Co do programów do RAW przyznam próbowałem wiele różnych i triali i darmowych. Najbardziej intuicyjny interfejs (mimo j.ang) i funkcjonalność jak dla mnie ma Lightroom.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jeśli aparat zostałby skradziony, zagubiony to oprogramowania nie można używać? (tak się tylko zastanawiam )
    W warunkach licencji lub tej promocji, w ramach której LR dodawano do sprzętu powinno być to jasno opisane. Poza tym tu wyszła sprawa zakupu samego LR, który był dodawany do aparatu jako element kompletu. W tym momencie wcale mnie nie dziwi, że na płytach często są nadruki "nie do sperzdaży osobno".
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

OEM przypisany jest do sprzętu, z którym został zakupiony. Kradzież, zniszczenie, zgubienie itp. z automatu wygasza licencję.
    Podsumowując:
    - chcesz mieć spokój - kup wersję boksową,
    - lubisz hazard - OEM jest dla Ciebie.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    OEM przypisany jest do sprzętu, z którym został zakupiony. Kradzież, zniszczenie, zgubienie itp. z automatu wygasza licencję.
    Podsumowując:
    - chcesz mieć spokój - kup wersję boksową,
    - lubisz hazard - OEM jest dla Ciebie.
    Akurat mam wersje pudełkową LR4 także mam spokój
    Zastanawiałem się tylko hipotetycznie. Jak pisał Ahutta powinno być to jasno określone w licencji. Bardzo prawdopodobne, że jest tak jak piszesz o tym wygaszeniu licencji.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria

Odpowiadając na pytanie:
    Czy warto wydać 500 pln na LR 5 (box/download)?
    1. wersja ewaluacyjna jest pełna, i jest zdaje się na dni trzydzieści - zdecydowanie można sprawdzić możliwości i czy się podoba - czy nie.
    2. MOje zdanie - warto, jeśli okaże się ,że jest ci potrzebne. Narzędzie 'wołające', z 'efektami', można dokupić lub znaleźć darmowe presety (gotowe *.bat file do obróbki), świetnie odszumia, dosyć łopatologiczny, do tego ma katalogowanie zbiorów zdjęć.

Ja używam 4.x, wersja pudełkowa, była atrakcyjna promocja przed wypuszczeniem LR5.

pozdrawiam,

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Może faktycznie się zagalopowałem z tą wersją OEM Lightrooma, ale googluję sobie po stronach, szukam ile jest w tej nielegalności prawdy. Jeżeli ktoś orientuje się w przepisach prawnych może, mógłby mi pomóc, a znalazłem dwa takie przypadki w UE na temat oprogramowania OEM.
    http://www.spidersweb.pl/2012/07/lic...edliwosci.html
    http://prawo.rp.pl/artykul/576551.html
    Może ktoś bardziej biegły ode mnie mógłby się do tego odnieść, zaprzeczyć bądź zgodzić się z tym.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Zgadza się. W przytoczonych linkach jest konkretne stanowisko sądu podważające próby zablokowania możliwości odsprzedaży oprogramowania jaką stosują producenci. Pozostaje tylko jedno "ale", to są orzeczenia niemieckiego sądownictwa. Gdyby nasze sądy wydały analogiczne wyroki, wtedy można by się pokusić o zastosowanie tego. Idąc dalej, wyroki te nie dotyczą każdego przypadku odsprzedaży oprogramowania, a jedynie konkretnych spraw, które pojawiły się na wokandzie.

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

W Polsce nie ma tzw. precedensu. Nawet jeżeli jeden wyrok będzie korzystny inny może być zupełnie odmienny.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    W Polsce nie ma tzw. precedensu. Nawet jeżeli jeden wyrok będzie korzystny inny może być zupełnie odmienny.
    Nie ma, ale stosuje się powołanie na wcześniejsze analogiczne sprawy i ich wyroki. Szczególnie w sprawach podatkowych Co nie zmienia faktu, że i tak sędzia może wydać diametralnie inny wyrok.