Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Jaki statyw do m43

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria

Odp: Jaki statyw do m43

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Ja jako cel główny założyłem małą wagę statywu (głównie na podróże) przy w miarę dobrym wykonaniu i parametrach oraz niska cena. Padło na Hama Traveller Mini Pro, 720gram, dobra stabilność, mała wysokość użytkowania (praktycznie 0 cm od poziomu gruntu - użyteczne przy macro). Udźwig fabryczny 4kg wydaje się być realnym parametrem.
    Link do opisu http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hama-s...ro-statyw.html
    Oj, mam obawy, że ten statyw przy 'praktycznie od 0cm od poziomu gruntu' raczej się nie sprawdzi - nogi być może da się rozłożyć zupełnie płasko, ale minimalną wysokość ograniczy długość kolumny centralnej (na podanej przez Ciebie stronie podawana jest minimalna wysokość 39.5cm). Być może da sie odwrócić o 180 stopni kolumnę centralną, ale operowanie podwieszonym między nogami statywu tuż nad ziemią obróconym 'do góry nogami' aparatem to z punktu widzenia ergonomii czarna rozpacz. Do fotografowania przy gruncie trzeba szukać statywu ktory oprócz szeroko rozstawialnych nóg ma też możliwość zamocowania głowicy bez kolumny środkowej, lub obracana kolumnę środkową - np. coś takiego:http://www.giottos.com/pro_view2.aspx?nId=8&TypeId=86. Statywy z obracana kolumną środkową robi też kilka innych firm - z bardziej u nas popularnych np. Benro
    (ale pewnie jeszcze parę innych sie znajdzie - od dosć dawna nie śledziłem rynku).
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 4.02.14 o 20:47
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Głowica nie chodzi płynnie
    W moim egzemplarzu chodzi milion razy lepiej niż we wszystkich Manfrotto razem wziętych (a mam ich sporo).

Za to szybkozłączka... ale na ten problem znalazłem rozwiązanie

No i płytka 200PL zapewnia zgodność z innymi statywami Manfrotto...
    dobry pomysł chyba pójdę tą drogą.
    Jacek

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Oj, mam obawy, że ten statyw przy 'praktycznie od 0cm od poziomu gruntu' raczej się nie sprawdzi - nogi być może da się rozłożyć zupełnie płasko, ale minimalną wysokość ograniczy długość kolumny centralnej (na podanej przez Ciebie stronie podawana jest minimalna wysokość 39.5cm). Być może da sie odwrócić o 180 stopni kolumnę centralną, ale operowanie podwieszonym między nogami statywu tuż nad ziemią obróconym 'do góry nogami' aparatem to z punktu widzenia ergonomii czarna rozpacz. Do fotografowania przy gruncie trzeba szukać statywu ktory oprócz szeroko rozstawialnych nóg ma też możliwość zamocowania głowicy bez kolumny środkowej, lub obracana kolumnę środkową - np. coś takiego:http://www.giottos.com/pro_view2.aspx?nId=8&TypeId=86. Statywy z obracana kolumną środkową robi też kilka innych firm - z bardziej u nas popularnych np. Benro
    (ale pewnie jeszcze parę innych sie znajdzie - od dosć dawna nie śledziłem rynku).
    Nie twierdzę, że możliwość zbliżenia obiektywu do 0 cm od ziemi w statywie za 100zł to szczyt ergonomii. Priorytetem dla mnie było znalezienie małego, lekkiego i taniego statywu na dalekie podróże. Z wielu analizowanych i własnoręcznie "macanych" ten model najbardziej przypadł mi do gustu. Przede wszystkim jest lekki (720gram z głowicą fabryczną), stabilny, mały i tani. W czasie wyjazdu zdał egzamin z aparatem typu NEX, PEN z obiektywem typu kit zoom, 17mm/1.8, Sigma 30mm2.8 ... Słaby punkt to fabryczna głowica, więc po powrocie uzupełniłem go o lepszą głowicę, teraz jak dla mnie amatora nie potrzeba nic więcej.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Ja zmieniłem głowicę na Sirui G-10
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar maver1ck
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Ja zmieniłem głowicę na Sirui G-10
    Hej,
    A ktoś porównywał stabilność 025 vs 1205X ? Wzrost wagi 200g no i brak tej magicznej srodkowej kolumny.

UPDATE:
    Czy ma ktoś T025 w Warszawie, żeby pomacać ?
    Ostatnio edytowane przez maver1ck ; 5.02.14 o 11:57

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maver1ck Zobacz posta
    Hej,
    A ktoś porównywał stabilność 025 vs 1205X ? Wzrost wagi 200g no i brak tej magicznej srodkowej kolumny.

UPDATE:
    Czy ma ktoś T025 w Warszawie, żeby pomacać ?
    No ja mam.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Dzięki koledze Bancowi udało się dzisiaj T-025 pomacać.
    Wyniki pomiarów.
    Waga - 620g. Waga z głowicą - 820g.
    Rozmiar po złożeniu - 31 cm.
    Wady: rzeczywiście brak możliwości złożenia kolumny centralnej niekorzystnie wpływa na stabilność. Jutro T-1205X.

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Z małych lekkich acz stabilnych statywów swego czasu wybrałem SLIK Sprint mini [ link 1] [ link 2 ] i statyw sprawdził sie w 100%, mam go z 6-7 lat i jest świetny, nawet z dużą lustrzanką daje rade jak mu się rozłoży szerzej nogi linki powyżej są do wersji II, ja mam pierwszą, przypadły mi do gustu SLIKI, po małym kupiłem także duży 340dx i tak samo jestem bardzo zadowolony.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Z ciekawości zajrzałem czy faktycznie nie ma nic innego. No i znalazłem to:
    http://www.bhphotovideo.com/c/produc...er_tripod.html

Główna różnica to możliwość demontażu głównej kolumny.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

No i udało się kupić Sirui w Hong Kongu.