Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Wątek: [OlyTest] M1 w lesie...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] M1 w lesie...

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta

... cięcie....

Jak już wspomniałem o naświetlaniu i balansie bieli.
    Tutaj mam mieszane uczucia. Bo jeśli chodzi o porównanie z M5 to w typowych scenach rodzinno/wycieczkowych mam wrażenie, ze M1 nieco prześwietla zdjęcia, moim zdaniem około 0.3EV. Zdjęcia z M5 w tych samych warunkach były ciemniejsze (wg, mnie dobrze naświetlone) niż z M1, które to ma tendencje do przepaleń.
    Natomiast w porównaniu z E5, M1 lepiej sobie w tym względzie radził, nie miałem problemów z poprawnym naświetlaniem, przy E5 musiałem się jednak więcej nakombinować.
    Podobnie z WB tutaj w porównaniu do M5 nie było zastrzeżeń, uważam że w obu puszkach jest fenomenalny. Za to E5 niestety nie radził sobie w sytuacjach gdzie M1 poprawne ustawił temperaturę barwową (co nie oznacza że jest zły, po prostu jest nieco gorszy niż w M1). Oczywiście dla tych, którzy robią w raw'ach nie ma to znaczenia, jednak piszę to co zauważyłem w praniu
    ..... cięcie ....
    tak sobie myślę, że jeśli aparat ma do pomiaru ekspozycji i balansu bieli całą matrycę to może to precyzyjniej zrobić niż aparat który do tego celu posługuje się dodatkowym czujnikiem
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Czas pomału kończyć wywody związane z testem. W ostatnim rozdziale przed podsumowaniem opiszę moje wrażenia dotyczące autofokusa.
    Miałem ciężki orzech do zgryzienia by to jakoś sensownie opisać i do tego ubrać w odpowiednie słowa.

Może zacznę od tego, że na zlocie pobawiłem się chwil parę M1 i testowałem AF, oraz szybkostrzelność. Wtedy panowały dosyć dobre warunki oświetleniowe i AF nie miał problemów z trafianiem i szybkością. Sprawdzałem na szkłach z dużego systemu (ZD150 i ZD90-250), w miarę szybko i bezbłędnie trafiał w nieruchome obiekty. Potestowałem też kulejący jak do tej pory w systemach bezusterkowych tryb AF-C (wg, mnie tryb ten do tej pory nie istniał), i byłem miło zaskoczony gdyż potrafił „ciągnąć” AF zbliżający się do mnie niezbyt szybko samochód. Naprawdę na tej podstawie można było już zacząć rozmowę o trybie AF-C w bezlusterkowcach. Na sam koniec przetestowałem tryb seryjny, i nieco rozczarowało mnie to, że blokował ostrość na pierwszej klatce i całą resztę robił na tej zblokowanej wartości (tryb H dla 10kl/s).
    Pamiętając o tym co wyżej napisałem wypożyczając sprzęt chciałem trochę mocniej potestować go w nieco cięższych warunkach. I tak jak pisałem na wstępie mam mieszane uczucia. Raz zachwycał mnie AF innym razem głęboko rozczarowywał, ale do rzeczy.
    System autofokusa M1 wymyślony jest tak, by ze szkłami m4/3 działał w oparciu o detekcję kontrastu, natomiast dla szkieł 4/3 oraz trybu AF-C działał w oparciu o detekcję fazy. Body samo rozpoznaje co ma zapięte i dobiera tryb, więc tutaj nie ma żadnych problemów.
    Dla kontrastu mamy dostępne do wyboru 81 punktów z podziałem: wszystkie punkty, grupa punktów (9 obszarów), pojedynczy punkt (normalny bądź mały).
    Dla fazy natomiast 37 punktów z podziałem: wszystkie punkty, grupa punktów (9 obszarów), jeden punkt (normalny bądź mały).
    Tradycyjnie mamy do wyboru również kilka trybów pracy AF: MF, AF-S , AF-C, AF-S+MF, AF-C+MF, AF-C+tr (sledzenie).

Jeśli chodzi o ogólną szybkość i celność, to w większości sytuacji system w trybie AF-S działał poprawnie. Z obiektywami m4/3 w typowych sytuacjach (spacery, rodzinka itd.) M1 to szybka maszynka do robienia sweet fotek Dodać należy, iż można włączyć różne wspomagacze (wykrycie twarzy, źrenicy itd.) to w dobrych warunkach, na scenach kontrastowych zapiernicza, aż miło, i tutaj nie mam raczej nic do zarzucenia. Schody się robią gdy nieco większe wyzwania dla AF następują.
    Problemy zaczynają się gdy mamy do dyspozycji mało kontrastowe sceny, bądź jeśli chcemy coś wyłowić z dosyć zaśmieconej sceny, bądź sam obiekt jest lichych rozmiarów. Bardzo często albo autofokus nie może ustawić ostrości, albo jest ona zupełnie nie tam gdzie trzeba.

Przykłady - zdjęcia prosto z aparatu w oryginalnym rozmiarze, tak by pokazać o co chodzi, także klikać do oporu.
    M1+mZD45mm
    Czubatka
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1260116.jpg
Wyświetleń:	588
Rozmiar:	1,02 MB
ID:	110167

Podobnie zachowuje się w detekcji fazy
    M1+ZD90-250
    Dzwoniec

Nazwa:	P1250033.jpg
Wyświetleń:	587
Rozmiar:	804,4 KB
ID:	110166

Jednak można się pobawić i próbować do skutku, jak obiekt cierpliwy to da rade, zwłaszcza w fazie
    M1+ZD90-250
    Kwiczoł

Nazwa:	P1250026.jpg
Wyświetleń:	586
Rozmiar:	1,02 MB
ID:	110165

Na następny ogień poszedł AF-C, tutaj niestety też za różowo nie jest. O ile mamy do czynienia z dosyć jednostajnym ruchem (np. poruszające się w naszą stronę niezbyt szybko auto) to AF śledzi obiekt, i słychać, że sobie przeostrza. Jednak tak jak w przypadku AF-S kłopoty zaczynają się dla podobnych sytuacji, oraz takich gdy ruch obiektu jest nieprzewidywalny. Niestety tutaj poległ, i jeszcze jest sporo na tym polu do poprawy. Dodam, że i tak do tej pory jest najlepiej działającym AF-C jeśli chodzi o bezlusterkowce, a w porównaniu z E5 jest nieco gorzej.
    Na sam koniec zostawiłem tryby seryjne, M1 posiada: tryb pojedynczy, tryb H i tryb L. Tak jak na początku pisałem tryb H to tryb gdzie aparat strzela 10kl/s, niezły wynik, jednak szkoda, że tak się dzieje dla raz zblokowanej ostrości. Byłem przekonany i zniesmaczony po teście zlotowym i przeczytaniu instrukcji, że tak jest dla każdego trybu. Bardzo miło rozczarowałem się, że jednak aparat potrafi inaczej
    Dla trybu L (6kl/s) aparat jednak próbuje ciągnąć AF w ustawieniu AF-C, coprawda raz lepiej raz gorzej, ale jednak. Oczywiście z tymi samymi uwagami jak dla wcześniejszych trybów, miewa spore kłopoty, co ilustruje kilka klatek poniżej, no ale taki już jego urok

M1+ZD90-250
    Myszaki.

Nazwa:	P2020113.jpg
Wyświetleń:	549
Rozmiar:	1,01 MB
ID:	110168Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2020114.jpg
Wyświetleń:	552
Rozmiar:	1,00 MB
ID:	110169Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2020115.jpg
Wyświetleń:	535
Rozmiar:	1.019,3 KB
ID:	110170Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2020116.jpg
Wyświetleń:	528
Rozmiar:	1.012,8 KB
ID:	110171

Kończąc ten przydługi wywód, tak jak pisałem miewałem chwile radości i złości. Jednak ogólną ocenę raczej pozytywną. Tryb AF-C jest, i można już o nim rozmawiać w kategoriach działania.
    Zauważyłem też dosyć dziwną i ciekawą przypadłość. Otóż wiele razy zdarzyło się, iż aparat po ustawieniu i potwierdzeniu ostrości robił fotę na której nic nie było ostre, albo było nie to co trzeba. Dziwne też sytuacje następowały gdy chciałem zrobić serię zdjęć, aparat błądził i błądził i w końcu nie ustawił nic, ja zwalniałem spust migawki, i po jakiś 2-3 sekundach sam robił zdjęcie, zaiste dziwna sytuacja, zwłaszcza że to nie raz, i nie dwa miało miejsce.
    Napiszę jeszcze o buforze, z szybką karta (Sandisk exterme 8 i 16GB prędkość zapisu 95mb/s) w trybie zdjęć seryjnych H, przy ustawieniu Raw+JPG nie zdarzyło mi się bym zapchał bufor, tutaj wielkie brawa.

To na tyle, zostało jeszcze ogólne podsumowanie, i myślę że pojawi się jeszcze kilka fotek

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Dobra robota
    Co do AF to szkoda trochę że nie można wymusić włączenia fazy dla szkieł m43 w trybie AF-S, wiem że niby można się zawsze przepiąć na AF-C, ale jednak czasem by się to przydało.

Często mam tak że w gorszych warunkach E-PL5 + 45 1.8 się poddaje całkowicie, a EOS 5D + 50 1.8 daje radę.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

już dawno się tyle nie naczytałem
    ale z ciekawością i podziwem dla autora co do dokładności, staranności i jakości przekazu
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Ja również dołączę się do peanów. Super, że komuś się chce poświęcić tyle czasu, by napisać rzeczy, które mogą się potem wielu przydać.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Dzieki

Zanim zbiore mysli i spłodze podsumowanie, tymczasem coby sie nie nudzilo kilka fotek z E5+ZD90-250 (klikac do oporu po lepsza jakosc).
    Jak widac swiatlo i warunki nie rozpieszczaly, ale mysle ze cos widac na tych fotach

Modraszka:

Nazwa:	P1280262_2_1000_2.jpg
Wyświetleń:	549
Rozmiar:	697,7 KB
ID:	110203

Sosnówka:

Nazwa:	P1280275_1_1000_1.jpg
Wyświetleń:	514
Rozmiar:	797,1 KB
ID:	110204

Czubatka:

Nazwa:	P2020529_1_1000_1.jpg
Wyświetleń:	505
Rozmiar:	723,9 KB
ID:	110208

Trznadel:

Nazwa:	P1280345_1_1000.jpg
Wyświetleń:	532
Rozmiar:	377,2 KB
ID:	110205

Kowalik:

Nazwa:	P2020538_1_1000_1.jpg
Wyświetleń:	518
Rozmiar:	688,7 KB
ID:	110209

Myszołów:

Nazwa:	P1280412_1_1000.jpg
Wyświetleń:	535
Rozmiar:	443,6 KB
ID:	110206

Nazwa:	P1280414_1_1000.jpg
Wyświetleń:	532
Rozmiar:	429,4 KB
ID:	110207

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Czy może ktoś powiedzieć dlaczego tak dużo z was narzeka na brak AF-PD w E-M1 dla szkieł m4/3?
    AF-C praktycznie nie działa dla 4/3. Ja miałem kłopot by zrobić zdjęcie szkłem ZD 50-200 łabędziowi, który się specjalnie nie ruszał. Aparat potwierdzał ostrość i robił całkowicie nie ostre zdjęcie. Oczywiście po przełączaniu AF-S ten fenomen ustąpił.

Nyny, ciekawy test, dzięki

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Czy może ktoś powiedzieć dlaczego tak dużo z was narzeka na brak AF-PD w E-M1 dla szkieł m4/3?
    AF-C praktycznie nie działa dla 4/3. Ja miałem kłopot by zrobić zdjęcie szkłem ZD 50-200 łabędziowi, który się specjalnie nie ruszał. Aparat potwierdzał ostrość i robił całkowicie nie ostre zdjęcie. Oczywiście po przełączaniu AF-S ten fenomen ustąpił.

Nyny, ciekawy test, dzięki
    Nie mam doświadczenia z E-M1, więc nie wiem jak działa tam detekcja fazy z matrycy, ale jak już pisałem kilka razy mam cały czas porównanie z klasyczną lustrzanką i widzę że o ile Af kontrastowy świetnie sobie radzi gdy są dobre warunki, to jednak lustrzanka ma wyraźną przewagę w gorszych. Dlatego miałem nadzieję że faza w E-M1 pomoże w takiej sytuacji.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Ta jak wytłumaczyć powstanie tego pięknego zdjęcia Eddiego na ISO 1600?
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=25&pos=32

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Ok. Może inaczej i w swym stwierdzeniu poszedłem na skróty. Na ISO 800 trzeba odszumiać jednak już mocniej, a przy bardziej intensywnej obróbce w PSie szczegóły się zatracają. Stąd moje.. odczucie. Fakt, na surowych plikach jak pokazałem spadku ostrości per se nie ma, ale na pewno spada szczegółowość detali. Po zaaplikowaniu redukcji szumu robi się papka. Acha.. f/2 było ale w EXIFach to jest

T.

| OlyJedi Awatar Hrr
    Mieszka w
    Las Palmas
    Siła reputacji
    93
    Moja galeria

Bardzo prosto, pisałem już o tym wyżej. Dobrze naświetlona scena, mogło nie być tego światła dużo ( co tłumaczy potrzebę iso1600) ale było dobre, a i to na zdjęciu widać.
    Pozdrawiam

Zapraszam na Instagrama