Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Który lepszy

| OlyJedi Awatar krzysiek1902
    Mieszka w
    SŁUPSK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Który lepszy

Mam SP 500, a mam zamiar przejść na lustrzankę( ale którą ).
    Nikon czy Olympus, cena do 2500zł około.
    Pomożecie w wyborze ?
    Narazie pusto.

Laureat konkursu VIRTUAL PHOTO RALLY 2006/zdobywca dwóch nagród.

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Olympus

(E-400, E-500, E-410) - takie dostaniesz jeszcze nowe, ja bym z tej ekipy brał E-500

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Minimalnie przekraczając budżet - E-510, jeśli myślisz o nowym sprzęcie.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    NIKON ? Oczadziałeś ? Bierz Olka, będziesz wiedział o co kaman. PS. Fociłem wesele D70S z gold obiektywem Nikkora, obok mojego E510 z skromnym 14-42 i... NO MORE NIKON Cholernie skomplikowana obsługa, jakość wykonania, materiałów > szczególnie LCD, "150" pól autofokusa (po cholerę ? tylko wprowadza zamieszanie w trybie "auto", a wyłączenie go nie jest proste... Nic innego poza marketing. BTW "pola autofokusa" przez niewtajemniczoną publikę rozumiane są tak jak przez mojego freunde z Panasoniciem TZ-3: 10 pól autofouksa = 10 dowolnie wybranych ostrych miejsc na jednym zdjęciu) Pozdro
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver
    NIKON ? NO MORE NIKON Cholernie skomplikowana obsługa, jakość wykonania, materiałów > szczególnie LCD, "150" pól autofokusa (po cholerę ? tylko wprowadza zamieszanie w trybie "auto", a wyłączenie go nie jest proste... Nic innego poza marketing.
    Hmmm - sam fotografuję również Olkiem, jednak miałem okazję focić D70S i uczciwie muszę przyznać, że mam zupełnie inne odczucia. Obsługa mi nie przeszkadzała, AF Ok - szczególnie w porównaniu z Olkiem, jakość wykonania - nie wiem o co chodzi - D70S to akurat solidny i przyjemny aparat, ma oczywiście wady - jak każdy sprzęt. Poza tym pamiętajmy o jego wieku...
    Fakt faktem - w trybie AUTO chyba go nie używałem...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ktotek > mówię o polach AF w trybie auto, nie o trybie AUTO rozumianym jako ustawienie trybu robienia zdjęć. Jakość wykonania ? E510 bardziej mnie przekonuje jeśli o to chodzi, szczególnie LCD jest kiepski w d70s, ale to rzeczywiście wina wieku body > jest w tym temacie znaczny postęp. Po drugie > nie wiem czy masz dłonie ginekologa czy drwala > w moich E510 lepiej leży :P Co do działania AF to się nie wypowiadam, D70S miał SB-600 ze wspomaganiem AF (trzeba przyznać że po przełączeniu pola na stałe trafia niemal zawsze), a do Olka lampki nie mam Chociaż w tym przypadku PLUS dla NIKONA za wbudowane również w body wspomaganie AF, które pomaga jak nie mamy SB-ka na topie. W E510 też jest, ale z lampy i w dodatku baaaardzo wolne. Jeszcze jedno > niech autor poważnie myśli o E410 lub 510 > LV do makro, i stabilka w drugim to naprawdę bardzo przydatne funkcje. Tyle z autopsji, czekam na dalszy bieg wydarzeń
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Awatar _hawk_
    Mieszka w
    Kattowitz
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Re: Który lepszy

Cytat Zamieszczone przez krzysiek1902
    Mam SP 500, a mam zamiar przejść na lustrzankę( ale którą ).
    Nikon czy Olympus, cena do 2500zł około.
    A jakie odpowiedzi spodziewasz się uzyskać na forum Olympusa?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ciekawa teoria z tymi punktami AF w Nikonie... Jakie to szczescie, ze w Olku sa tylko 3 i mozna normalnie korzystac z AUTO AF! Ci z tymi Smarkami to maja dopiero problem...

Dobrze by bylo, bys chociaz napisal czego wymagasz od sprzetu... Jesli chodzi o lustrzanke, to z Nikona chyba tylko D40, albo D40x, ale one nie maja srubokreta, wiec trzeba sie dobrze przyjrzec potencjalnym przyszlym obiektywom, by nie miec potem przykrej niespodzianki. Mysle, ze najciekawsza propozycja do E-510 (LV i stabilizacja), jednak jest to troche wiecej niz 2500zl. Albo, jesli zalezy Ci na duzym zakresie ogniskowych to bierz E-410 w dual kicie, z cena bedzie akurat.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    krzysiek:

E-510+14-42. do tego dodatkowy BLM-1 (Hahnel) i karta CF SanDisk Extreme III 4GB. do nauki aż nadto a jak podmienisz obiektyw na 14-54 albo 11-22 to i monety na nim zarobisz. jeśli trafiłbyś E-330 gdzieś na wyprzedaży, to jeszcze lepiej...
    jeśli najkon, to zapomnij o D40 i D40x, bo najtańszy nikkor do tego kosztuje ponad 2000 pln a tańsze obiektywy nie będą miały AF, bo są na "śrubokręt".
    Pentax K100D też odpada, bo tandetny w obyciu, wolny jak cholera a histogram to normalnie renderuje zamiast pokazywać od razu.

tank_driver:

tak się składa że po razie macałem D70 i D80. chciałbym, nawet bardzo żeby OLEK dogonił żółtków z AF... zdajesz sobie sprawę, że nikony ostrzą na gładką powierzchnię?

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Suchar > chodziło mi raczej o ilość pól AF oraz o ich użyteczność, czy przypadkiem ich większa ilość w D70S w stosunku do E510 to aż taka zaleta. Po prostu uznaję że 3 to i tak o 2 za dużo, skoro z tego co czytałem większość osób (w tym ja) ostrzy na środkowym i przekadrowuje. A pamiętam że zanim znalazłem w menu opcję manualnego ustawienia punktu, trochę czasu minęło. Notabene, po wymianie aku > samoczynnie przeskoczył na "auto"

Krzysiek > racja, AF jest sprawniejszy niż w OLku > testowałem w trudnych warunkach (na zabawie weselnej > cholernie ciemna sala). Tylko tak jak pisałem, nie wiem jak by było po podpięciu do E510 FL-ki (podobno też da się ostrzyć na gładkich), do Nikona miałem SB600, a do OLka nic.

Nie odbierajcie mnie jako fanatyka > po prostu E510 bardziej mi leży niż D70S