Ostatnio edytowane przez dobas ; 4.02.14 o 18:07
Zamówiłem panasa gx7+20. Z naleśnikiem wydaje się być dość zgrabnym zestawem. Dokupię coś dłuższego do portretów i będzie ok.
Myślę, że do zdjęć będzie równie dobry jak oly, a zyskam lepsze video.
Dziękuję wszystkim za rady.
Dobry wybór jeśli chodzi o wideo. Olek do pięt nie dorasta jakością wideo, choć źle nie jest (wg mnie jest przyzwoicie) mało tego żadne lustro APSC nie ma szans z GX7 - chyba widziałem już wszystkie filmy z porównaniem łącznie z Canonem 70D. Nie ma bata na Panasonica. Z FF jedynie Canon może konkurować. Nikon kiepściuchny.
Myślałem o GX7 naprawdę bardzo poważnie. Po wzięciu do ręki, lepiej się go trzyma niż EM5. Ekran LCD w GX7 miażdzy jakościowo EM5 - niestety wizjer (pomimo pięknej specyfikacji, bo przecież niewiele mniejszy niż w EM1 dodatkowo prawie taka sama rozdzielczość) jest fatalny. Nie wiem jak to możliwe, ale mniejszy wizjer i o mniejszej rozdzielczości w EM5 jest bardziej miły dla oka, sprawia wrażenie większego i pracującego bardziej płynnie.
Jeśli poprawią wizjer w następcy GX7 to jestem na TAK, ale obecnie jestem na NIE.
Olek ma dla mnie lepsze menu i guzikologię, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jest przyjemniejszy do robienia zdjęć.
Mam już też porównanie z EM1. W Katowicach w FJ w Silesii jest jedna sztuka gdyby ktoś był zainteresowany i miał niedaleko.
Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.
Jak różne mogą być opinieNa fotopolis o wizjerze GX7 tak napisali:
"Sam wizjer jest po prostu rewelacyjny, daje duży jasny obraz zdecydowanie lepszy od amatorskich lustrzanek wyposażonych w układy luster. Sprawdza się zarówno w dobrych jak i złych warunkach oświetleniowych. Pozwala nam swobodnie ostrzyć manualnie, a dodatkowo możemy skorzystać z funkcji focus peaking, dzięki czemu jest to jeszcze prostsze. W wizjerze możemy oczywiście wyświetlić identyczny zestaw informacji jak na ekranie - menu i menu podręczne, a także przeglądać zdjęcia. Wizjer delikatnie odstaje od tylnej ścianki dzięki czemu muszla przylega dobrze do oka. Reasumując w tym momencie jest, to najlepsza tego typu konstrukcja w systemie Mikro Cztery Trzecie."
Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.02.14 o 18:04
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Czyli wizjer GX7 jest lepszy od amatorskich lustrzanek, a gorszy od OMD... proste![]()
Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.02.14 o 18:10
Były: Olympus E-30, ZD 14-54 II, ZD 50 2, ZD 35 3.5, ZD 9-18, E-510 (dual kit)
Są: Olympus E-Pl3, 14-42IIR, Panasonic GX7, mZD 45 1.8, mZD 12-40/2,8, Panas 20/1,7II, mZD 15/8, mZD 60/2.8.
Według specyfikacji jaką znalazłem (na optycznych) to GX7 ma 1.39x.
Panasy serii G mają to powiększenie 1.40x
OMD M5 i 10 maja 1.15x
OMD M1 ma 1.48x
Być może coś jednak jest na rzeczy z wielkością obrazu w wizjerze w GX7, a zwątpiłem nieco po tym teście gdzie strOOs pisze: .."Otrzymałem VF-2 na czas testów i jakość obrazu była bardzo dobra (pewnie w VF-4 jest jeszcze lepiej), a sam wizjer ma powiększenie zbliżone do tego co mam w G5 (GX7 jednak ma dużo mniejszy obraz)"...
Według specyfikacji tylko 0,01 różnicy pomiędzy serią G panasów i GX7, a wizualnie dużo mniejszy obraz w GX7? Nie wiem jak z proporcjami boków w wizjerze gx7, podobnoż 3:2 (16:9 ?) i po wybraniu 4:3 w aparacie po bokach (w wizjerze) są czarne paski stąd obraz jest (wydaje się?) mniejszy.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.02.14 o 21:37