Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: Co do E-M10?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Co do E-M10?

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Z e-pl5 mogę Ci przesłać, e-pl3 nigdy nie miałem więc tutaj nie pomogę.
    Dzięki ale wolałbym porównanie tego samego kadru z takimi samymi ustawieniami (dobrze jakby ten sam obiektyw był) co by tą przepaść zobaczyć.
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Znajdź mój wątek, gdzie testowałem mZD 75. Tam są foty na śniegu z e-m5 i e-pl3. Te z e-pl3 śnieg maja tylko w postaci białej plamy.
    Jeśli to ten wątek: https://forum.olympusclub.pl/threads...mZD75-i-FL-600 to do pierwszych zdjęć (są z E-PL3) i śniegu nie mam zastrzeżeń. Przepaleń nie ma na śniegu. Dla mnie biała plama jest wtedy gdy składowe RGB maja wartość 255. Tam sporo do tego brakuje. Za to już nie raz widziałem z OMD M1 czy M5 przepalone całkowicie białe miejsca. Co oczywiście o niczym jeszcze nie świadczy.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 2.02.14 o 23:05
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Znajdź mój wątek, gdzie testowałem mZD 75. Tam są foty na śniegu z e-m5 i e-pl3. Te z e-pl3 śnieg maja tylko w postaci białej plamy.
    Cóz, spodziewałem się, że odzewu nie będzie i się nie pomyliłem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    No co Ci poradzę skoro e-pl3 nie mam i nigdy nie miałem
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Spokojnie kolego, ludzie też śpią i pracują. Ja jak pisałem, dawno temu pogoniłem e-pl3, ale przejrzę jak dotrę do domu (a jestem 350 km od niego), czy nie mam jeszcze jakiś bardziej wyraźnych zdjeć.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    AF w lustrzance lepszy? Zgoda jeżeli piszemy o sporcie i C-AF. W portrecie - moim zdaniem nie. Używałem trochę OM-D z 45 i 75mm. Jeżeli to są względnie ciasne portrety i użyć wykrywania źrenic to jest bajka. Można sobie nawet zmieniać lewe oczko, prawe. To jest naprawdę przydatny ficzer praktycznie eliminujący problem z lustrzankami, że ostrość jest na nosie czy uchu bo modelka się ruszyła, albo fotograf zgubił płaszczyznę przy przekadrowaniu, albo sprzęt ma lekki ff/bf.
    W 100% potwierdzam nie ma nic lepszego niż funkcja FD z opcją wyboru oko lewe/prawe. Nawet na E-P5 z Sigmą 30mm1.4 lub 35-100mm2.0 mam 100% celność na wybranej źrenicy - dużo lepiej niż z E-3.

---------- Post dodany o 14:43 ---------- Poprzedni post był o 14:40 ----------

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Jedno z drugim. Mam ustawione na "priorytet twarzy i oka" z wyborem na to oko, które jest bliżej.
    Jednak przykładowo zrobić w tym trybie zdjęcie włochatemu psu któremu część włosów zasłania źrenice oka to jest hardcore.
    Ogól psu twarz i będzie po kłopocie ... ewentualnie pisz do Olka o dodatkową opcję dla FD - o nazwie "twarz owłosionego troglodyty"

PS
    Idąc tym tropem to zaczniemy narzekać, że puszki Olka nie robią kawy ....

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    No co Ci poradzę skoro e-pl3 nie mam i nigdy nie miałem
    Nie miałem Ciebie na myśli.
    Spokojnie kolego, ludzie też śpią i pracują. Ja jak pisałem, dawno temu pogoniłem e-pl3, ale przejrzę jak dotrę do domu (a jestem 350 km od niego), czy nie mam jeszcze jakiś bardziej wyraźnych zdjeć.
    Spoko, tak młodzi chyba mówią. Też śpię, a akurat teraz nie pracuję. Pracowałem 29 lat i redukcja etatów, bywa i mnie dotknęło.
    Odniosłem się do Twojej wypowiedzi której w żaden sposób nie potwierdzają zamieszczone zdjęcia i tylko tyle.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Ja też czekam ... bo to już od ładnych kilku tygodni zwolennicy "przepaści" nie mogą swoich teorii podeprzeć fotkami. APZ obiecywał, ale już pewnie e-pl5 czye-pm2 dawno odesłał po testach

No i aby nie było offtop'a.
    12-40mm i 45 (lub 75mm) piękny zestaw ... ale mocno kolumbryniasty.
    Idąc w mniejsze gabarty to proponuję 14-42 (naleśnik) lub 12-32 jak bardzo na szerokim zależy, plus 17mm/1.8 na braki oświetleniowe, plus 45mm/1.8 na portret. Uniwersalnie, tanio i mała torebusia na klamoty wystarczy.

PS
    Mam 12-40mm2.8 no i zastanawiam się co z nim zrobić ... bo trochę gabarytami ludzi straszy. I na dodatek, jakąś większą torbę (od lustrzanki) musiałem odkurzyć.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 3.02.14 o 16:00

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Ja też czekam ... bo to już od ładnych kilku tygodni zwolennicy "przepaści" nie mogą swoich teorii podeprzeć fotkami. APZ obiecywał, ale już pewnie e-pl5 czye-pm2 dawno odesłał po testach
    Bym nawet powiedział od miesięcy i chyba się nie pomylę. OK, Apz obiecał, i pewnie jak się zrobi cieplej na pewno pokaże tą (tę) przepaść na przykładach.
    Jest wszak tej przepaści jednym z najzagorzalszych zwolenników.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.02.14 o 16:20

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Dzięki za odpowiedzi. Dało mi to sporo do myślenia.
    Na E-M10 trzeba jeszcze trochę poczekać, dlatego myślałem o opcji e-pm2+14-42+17f1.8+45f1.8. Z czasem zmieniłbym na lepszy korpus.
    Czy filmy z e-pm2 są dużo słabsze od tych z omd? Chodzi mi o gładki obraz z jasnymi szkłami w pomieszczeniach. Pomijam stabilizację obrazu.

Jd
    Gość

Jak chcesz dobre filmy to celuj w Panasa.

Uprawnienia umieszczania postów