Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Jaki ultrazoom?

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Odp: Jaki ultrazoom?

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Nie dla wszystkich - jest dość duża grupa odbiorców dla których czym dłuższy zoom tym lepszy - raczej marketingowcy mają dobrze zdiagnozowane zapotrzebowanie rynku. Dla osób obserwujących ptaki to świetne rozwiązanie. Chodzi nie tyle o ładne, poprawne fotki, a o zdjęcia dokumentacyjne, które się analizuje dopiero przed komputerem, przeglądając niemal każdą lotkę, i wtedy dopiero jest możliwa identyfikacja ptaka. Nieraz mieliśmy sytuację, że lornetki [a nawet lunety nie wystarczały], a fotki pomogły. Poza tym stanowią dowód w przypadku gatunków rzadkich.
    Kurczę, jakoś nie mogę zobaczyć w takiej roli superzooma z matrycą 1/2,3 cala... Poza tym według tego, co mówisz, osoby potrzebujące takiego zooma raczej należą do mniejszości. Ja bym obstawiała, że marketingowcy świetnie kreują potrzeby, tak samo jak jest z megapikselami z telefonach czy gigahercami w prockach tychże.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Kurczę, jakoś nie mogę zobaczyć w takiej roli superzooma z matrycą 1/2,3 cala... Poza tym według tego, co mówisz, osoby potrzebujące takiego zooma raczej należą do mniejszości. Ja bym obstawiała, że marketingowcy świetnie kreują potrzeby, tak samo jak jest z megapikselami z telefonach czy gigahercami w prockach tychże.
    Czy należą do mniejszości to nie wiem, na pewno jest to dość duża grupa. Może w Polsce nie tak liczna jak w innych krajach, ale nawet u nas jest kilka ogólnopolskich list dyskusyjnych, kilku dystrybutorów sprzętu obserwacyjnego najlepszych na świecie marek optycznych, SMS serwis powiadamiania o rzadkościach czasopismo Ptaki Polski ....

Swego czasu był modny digiscoping, ale to trudna technika i dość skomplikowane używanie sprzętu, a ultrazoomy świetnie się sprawdzają, tym bardziej, że są coraz dłuższe

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Chyba się nie bardzo zrozumieliśmy :P Ja nie deprecjonuje w żaden sposób grupy społecznej, do której należysz, twierdzę natomiast, że wśród posiadaczy ultrazoomów tylko niewielki odsetek z nich faktycznie potrzebuje 40- czy 50-krotnego zooma. Jeśli jedynymi nabywcami tego typu aparatów mieliby być obserwatorzy ptaków, to producenci dawno poszliby z torbami
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Chyba się nie bardzo zrozumieliśmy :P Ja nie deprecjonuje w żaden sposób grupy społecznej, do której należysz, twierdzę natomiast, że wśród posiadaczy ultrazoomów tylko niewielki odsetek z nich faktycznie potrzebuje 40- czy 50-krotnego zooma. Jeśli jedynymi nabywcami tego typu aparatów mieliby być obserwatorzy ptaków, to producenci dawno poszliby z torbami
    Ja właśnie nieudolnie chcę przedstawić, że jest ich dużo, a nawet b.dużo. Na zachodzie to potężny rynek, np. Królewskie Towarzystwo Ochrony Ptaków (Royal Society for the Protection of Birds, RSPB) - brytyjska organizacja ma ponad 1 milion członków. Nie każdy z nich oczywiście kupuje ultrazooma, ale wielu ma.

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    E-520/E-620 + ZD70-300. Światła nie zabraknie a jakość optyki nieporównywalnie lepsza od superzooooooomów.
    haaa - zrobię reklamę - chcę sprzedać swojego E520 + 14-14 + 70-300 + raynoxa dcr250 + filtry, torby, karty i inne duperele z zestawu, liczba klapnięć - 10632

a wracająć do tematu; ja swojego pierwszego Canona superzooma wybierałem na podstawie testów i opinii na http://www.dpreview.com/ - chyba dalej trzymają poziom, więc polecam stronkę.

pzdr
    Hołek
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Ja mogę polecić Panasonica FZ-200 ze stałym światłem F2.8
    Troszkę droższy od założonego pułapu cenowego ale może warto rozważyć

Szeroki kąt - odpowiednik 26 mm (przy proporcjach 4:3 nawet 25 mm)
    http://farm3.staticflickr.com/2873/1...1b60ed4c_o.jpg

Maksymalne tele (ta mała kuleczka na zdjęciu powyżej) - odpowiednik 624 mm
    http://farm6.staticflickr.com/5505/1...3dc54150_o.jpg