A czy LR sam wykrywa jakim szkłem jest zrobione zdjęcie czy jakos to ustawiamy?
Sam wykrywa i automatycznie bez Twojej wiedzy wprowadza korekcję. Nawet nie możesz tego wyłączyć.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
nie jestem w 100% pewien, ale korekcja może odbywać się już wcześniej - oprócz informacji o obrazie w pliku RAW są prawdopodobnie zapisywanie dane korekcji.
Mówicie, że np. RawTherapee nie koryguje RAWów Olka? Spróbujcie wywołać rawa w RT i w dcraw z parametrami -D -W -T, wydaje mi się, że będzie różnica
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Nie, nie dograłem sobie (jak ktoś poda linka skąd, jak to zrobić i za darmo to chętnie skorzystam).
Przykłady (zrzuty ekranu) chyba wystarczą bez komentarza ?
LR "bez korekcji":
DxO bez korekcji:
Oczywiście takich przykładów mozna zamieścić setki z różnych aparatów Olympusa czy Panasonika
a tu RAW jakbyś nie wierzył i chciał sprawdzić : olympus_epl5_01.orf
Pobrany z tej strony
PS. Tak trochę się dziwię, ze Administrator tego nie wie...i "dziwne"pytania zadaje
Ostatnio edytowane przez And.N ; 24.08.15 o 21:07
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Witam,
Czy z waszego doswiadczenia, to co widac w zalaczonym screenie, to normalna jakosc 14-42ez czy robie cos zle? Pozdrawiam
bez załączonego pliku RAW ciężko będzie coś powiedzieć. Ten obiektyw nie jest demonem jakości, są dość duże różnice pomiędzy centrum a brzegiem oraz pomiędzy różnymi kombinacjami ogniskowych i przysłon. Miałem Olympusa 14-42 I wersję, miałem Panasonica 14-45 i 14-42. Różnice między nimi są niewielkie, wszystkie obrazują podobnie.