Strona 200 z 217 PierwszyPierwszy ... 100150190198199200201202210 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.991 do 2.000 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoluka Zobacz posta
    Koledzy i koleżanki, chciałbym Was prosić o podpowiedź. Segreguję sobie programy graficzne na iOS i chcę sprawdzić czy któreś z nich nie degradują jakości JPEG, jak radzilibyście mi to sprawdzić? Czy sama waga pliku jest wyznacznikiem?
    Najprościej jak umiem, upraszczając nieco. JPG jest formatem stratnym. Jeżeli taki plik edytujesz, obrabiasz - poddajesz ponownej dekompresji/kompresji, co generalnie wiążę się z utratą jakości. Im bardziej taki plik skompresujesz (czyli wynikowo im waży mniej) tym strata jakości (utrata informacji) będzie większa. W programach graficznych przy zapisywaniu pliku zwykle można ustawić stopień kompresji (degradacji jakości). W formacie JPG chodzi o to żeby plik wyglądał dobrze "ważąc" mało. W fotografii przy obrabianiu zdjęć znacznie lepiej posługiwać się plikami w formatach bezstratnych. Ważą więcej, ale zawierają więcej informacji istotnych w procesie obróbki np. przy próbie odzyskania świateł, pociągnięcia cieni, czy radykalnej zmiany balansu bieli. Reasumując - jeżeli obrabiasz foty - lepiej użyj formatu bezstratnego. Każda ingerencja w JPG to degradacja jakości (utrata pewnych informacji) chociaż nie zawsze to widać. Oczywiście dopóki oglądasz zdjęcia, nie edytujesz ich, nie ma mowy o stracie jakości (względem stanu początkowego).
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 22.01.16 o 18:15
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Jeżeli ktoś czytał kilka stron temu o awarii mojego egzemplarza to:
    - wysłano do serwisu do Gdańska i Pragi 5 stycznia i już dziś wrócił
    - okazało się, że brak reakcji na koło zmiany trybów wynikało z uszkodzenia fizycznego mechanizmy wewnątrz aparatu. Coś się złamało i element został wymieniony.
    - wszystko dziala ok, brak ingerencji serwisu. Wszystkie koła trybów działają jakby lepiej(jak nowe)
    - bardzo profesjonalny i sprawny proces

Od razu przy okazji w cyfrowe.pl przetestowalem 45 1.8...super Przekonał mnie do tego, że jako posiadacz 20 1.7 jest sens posiadania i 45ki.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Najprościej jak umiem, upraszczając nieco. JPG jest formatem stratnym. Jeżeli taki plik edytujesz, obrabiasz - poddajesz ponownej dekompresji/kompresji, co generalnie wiążę się z utratą jakości. Im bardziej taki plik skompresujesz (czyli wynikowo im waży mniej) tym strata jakości (utrata informacji) będzie większa. W programach graficznych przy zapisywaniu pliku zwykle można ustawić stopień kompresji (degradacji jakości). W formacie JPG chodzi o to żeby plik wyglądał dobrze "ważąc" mało. W fotografii przy obrabianiu zdjęć znacznie lepiej posługiwać się plikami w formatach bezstratnych. Ważą więcej, ale zawierają więcej informacji istotnych w procesie obróbki np. przy próbie odzyskania świateł, pociągnięcia cieni, czy radykalnej zmiany balansu bieli. Reasumując - jeżeli obrabiasz foty - lepiej użyj formatu bezstratnego. Każda ingerencja w JPG to degradacja jakości (utrata pewnych informacji) chociaż nie zawsze to widać. Oczywiście dopóki oglądasz zdjęcia, nie edytujesz ich, nie ma mowy o stracie jakości (względem stanu początkowego).
    Tak wiem, że to format stratny. Niedoprecyzowalem, chodzi mi o to że mam JPEG z puszki i wrzucam do programu. Czy program mimo, że ma ustawiony IQ na 100% może degradować obraz? JPEG wyeksportowany z LR na kompie waży więcej niż ten sam JPEG zaimportowany do PS-a na iPadzie i zapisany z jego poziomu. To mnie dziwi.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    mam JPEG z puszki i wrzucam do programu.
    Co to znaczy? Dokonujesz jakiś zmian w obrazie?
    Czy program mimo, że ma ustawiony IQ na 100% może degradować obraz?
    Jeżeli dokonujesz jakiś zmian w pliku JPG to bezpowrotnie usuwasz z niego informacje. JPG wiąże się ze stratną kompresją, nawet jeżeli jakość ustawisz na maksymalną.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    JPEG wyeksportowany z LR na kompie waży więcej niż ten sam JPEG zaimportowany do PS-a na iPadzie i zapisany z jego poziomu. To mnie dziwi.
    Nic w tym dziwnego, JPEG z LR ma niższą kompresję. Jak sobie ustawisz jakość <100, to zwiększysz kompresję i odchudzisz plik.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak nawet bez zmian w obrazie tylko przepuszczeniu przez program JPEG jest lżejszy. Tak się zastanawiam, rozważam bo jestem ciągle w drodze i niezmiernie rzadko mam możliwość obróbki fotografii w LR na komputerze. Przez to niejednokrotnie lezą miesiącami a nawet na zawsze nieobronione. Ciągnie mnie do przerzucenia się na tryb aparat fotograficzny + iPad i obróbka mobilna. Niektórzy chwalą sobie takie rozwiazanie np. Hendrik Hazeu na swoim blogu. No ale z drugiej strony gonimy za najlepszymi aparatami i obiektywami a z drugiej mogę niweczyć tą jakość używaniem JPEG.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Co znaczy "przepuszczenie przez program"? Samo otworzenie i wyjście bez zapisania? Czy otworzenie i zapisanie (mimo braku zmian)?

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Otworzenie i zapisanie bez zmian

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Z każdą taką operacją tracisz część danych.

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    Jeżeli ktoś czytał kilka stron temu o awarii mojego egzemplarza to:
    - wysłano do serwisu do Gdańska i Pragi 5 stycznia i już dziś wrócił
    - okazało się, że brak reakcji na koło zmiany trybów wynikało z uszkodzenia fizycznego mechanizmy wewnątrz aparatu. Coś się złamało i element został wymieniony.
    - wszystko dziala ok, brak ingerencji serwisu. Wszystkie koła trybów działają jakby lepiej(jak nowe)
    - bardzo profesjonalny i sprawny proces

Od razu przy okazji w cyfrowe.pl przetestowalem 45 1.8...super Przekonał mnie do tego, że jako posiadacz 20 1.7 jest sens posiadania i 45ki.
    Wysyłali do jakiego serwisu w Gdańsku? Mój sprzęt wysyłali do Wólki Kosowskiej, tam jest główne centrum logistyczne UPS a później dopiero do Czech.