Strona 193 z 217 PierwszyPierwszy ... 93143183191192193194195203 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.921 do 1.930 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Faktycznie działa, jeszcze pokombinuje żeby zmiany AF na przycisk sobie przypisać. Dziękuje Wam za porady i wyrozumiałość na prawdę są dla mnie cenne. Jestem pozytywnie zaskoczony tym forum, wiedza jest w wielu miejscach ale szacunek dla początkujących w nielicznych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wszyscy się ciągle uczymy
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    ;(
    Mój M10 przed chwilą niestety doznał nieplanowanej usterki. Przed świętami.
    Szczęście w nieszczęściu, że mozna nim robić zdjęcia.
    Przestał reagować na zmianę trybów foto poprzez przekręcanie kółka trybów.
    Pozostało działające M, nie reaguje na A/S...nic.
    Zaktualizowałem firmware z 1.1 do 1.2. Niestety nic to nie dało.
    Jak doszło to usterki?
    Pstrykałem trochę fot testując świeży nabytek- Panasa 12-32. Robiłem na preselkcji przysłony. Podniosłem wewnętrzną lampę, nie zdążyłem pstryknąć a patrzę, że mam tryb S(na A?). Przekręciłem kółko trybów (nie pamiętam którą stronę) i przestawiło się na M. Od tej pory brak reakcji.
    Może ktoś miał podobny przypadek z OM-D? Macie jakieś pomysły na test czy od razu serwis?
    Kupowałem w cyfrowe- czy aparat oddaję bezpośrednio do sklepu czy odsyłam do serwisu?

Ostatnio kupiłem Nissina i40 więc gościł często na sankach i w RC- może "naruszył" elektronikę aparatu.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Spróbowałbym jeszcze resetu do ustawień fabrycznych (o ile nie był konieczny przy okazji aktualizacji firmware'u). A jeśli to nie pomoże - wyjąłbym z aparatu baterię na kilka godzin.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Bateria na pare godzin nic nie da bo ta wewnątrz korpusu działa znacznie dłużej. Zbliżone historie robiła mu kiedyś bateria wadliwa. Masz inna na wymianę by sprawdzić? Jest tez opcja wilgoci pod kołem wyboru trybów. Przedmuchaj suszarką

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Jadę dziś w długa trasę to wyjmę baterie. Mam 2- oryginalna i nieoryginalna (podczas wady był na nieoryginalnej). Wymienialem wczoraj baterie i restowalem ustawienia- bez sukcesu. Spróbuje z baterią i suszarką. Ogólnie dziwna wada. Z reguły robię na A (rzadziej S i M) więc kółko nie jest eksploatowane. Poza tym wada nastąpiła już przed jego przekreceniem na A. Z aparatem jak z jajkiem- dbam. Nigdy nie spadł, nie został zalany, nie leżał w wilgotnych miejscach. Jaki średni czas serwisu w Olku?:/

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Jeżeli tylko będziesz w stanie przedmuchać przestrzeń pod kółkiem to pomysł z suszarką może być skuteczny - faktycznie wilgoć pod kółkiem może powodować problemy z jego działaniem. Uważaj tylko aby nie przesadzić z temperaturą - suszarki potrafią grzać powietrze do dość wysokiej temperatury i widywałem już kawałki plastiku wypaczone wskutek zbyt silnego podgrzewania suszarką. Problem może wynikać też z kiepskiego kontaktu któregoś ze styków pod kółkiem - wskutek skorodowania, zanieczyszczenia lub zbyt słabego docisku styku - ale mam obawy, że wyczyścić tych styków bez zdemontowania pokrętła nie będziesz w stanie. Jeśli to korozja lub coś pod styki wpadło - są jakieś (niestety chyba niezbyt duże) szanse że pomoże kilkakrotne obrócenie pokrętła w jedną i drugą stronę - ale podejrzewam, że tego już próbowałeś.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    Z aparatem jak z jajkiem- dbam. Nigdy nie spadł, nie został zalany, nie leżał w wilgotnych miejscach.
    Ale kropla wody mogła na niego spaść przypadkiem w miejscu koła trybów. Co do ewentualnego suszenia, to poleca się kilkugodzinny postój w przewiewnym, suchym miejscu. Ewentualnie włożenie aparatu do worka z jakimś pochłaniaczem wilgoci (ale wentylacja chyba jest lepsza). Ostatecznie suszarka położona metr od aparatu, tak by dmuchała przez kilkanaście minut szerokim strumieniem ciepłego niezbyt gorącego powietrza w kierunku aparatu.

Ja jednak stawiam na coś trwałego, co uszkodziło mechanizm.

Cytat Zamieszczone przez redrum1906 Zobacz posta
    Jaki średni czas serwisu w Olku?:/
    2-3 tygodnie.

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Mój w ubieglym tygodniu wrócił z serwisu po niecałych 10 dniach od wysyłki. Ale święta idą.
    Polecam się

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoluka Zobacz posta
    Faktycznie działa, jeszcze pokombinuje żeby zmiany AF na przycisk sobie przypisać. Dziękuje Wam za porady i wyrozumiałość na prawdę są dla mnie cenne. Jestem pozytywnie zaskoczony tym forum, wiedza jest w wielu miejscach ale szacunek dla początkujących w nielicznych.
    Mam podobne odczucia , to Forum Zawodowców. Tylko tutaj autorzy znakomitych prac potrafią w najdrobniejszym szczególe opisać jak to zrobili, jakim sprzętem, parametry i okoliczności. Można ich zamęczać, powtarzać pytania już postawione i nadal nie przeganiają ( mam nadzieję że nie przesadziłem z tą wazeliną