Strona 188 z 217 PierwszyPierwszy ... 88138178186187188189190198 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.871 do 1.880 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Timelapsy to nawet nie trzeba w dużych ilościach :P Dlatego z taką radością odnotowałam, że nowy EM10 ma elektroniczną migawkę
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    W LR 5 i wyżej po prostu wchodzisz w opcję kadrowania (skrót klawiszem R) i wyświetla Ci się oryginalne zdjęcie skadrowane do proporcji, jakie ustawiłeś w aparacie. O tak to wygląda:
    Dzięki realniasty'a,
    Zakładam, że masz rację co do twojego body - OMD E-M10, niestety w innym aparacie, tak to nie wygląda łatwo (np z EPL2 zostaje mi ciągle kwadrat...).

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sawa Zobacz posta
    Dzięki realniasty'a,
    Zakładam, że masz rację co do twojego body - OMD E-M10, niestety w innym aparacie, tak to nie wygląda łatwo (np z EPL2 zostaje mi ciągle kwadrat...).
    Z EPL2 nie jest tak łatwo, ale też się da. Potrzebna jest wtyczka ze skryptem, nawet na Forum kiedyś była o tym mowa. Miałam ten aparat i korzystałam z tego rozwiązania.

edit: MAM! http://tim.jagenberg.info/projects/deaspect/
    Ostatnio edytowane przez realnasty ; 7.09.15 o 15:00

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Sawa
    Mieszka w
    Pruszcz Gdanski
    Siła reputacji
    120
    Moja galeria
    Z EPL2 nie jest tak łatwo, ale też się da. Potrzebna jest wtyczka ze skryptem, nawet na Forum kiedyś była o tym mowa. Miałam ten aparat i korzystałam z tego rozwiązania.

edit: MAM! http://tim.jagenberg.info/projects/deaspect/
    tak, nawet ja sam to na naszym forum wrzucałem, z LR4 działało, ale nie chce z LR6...

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    tak, nawet ja sam to na naszym forum wrzucałem, z LR4 działało, ale nie chce z LR6...
    A to mendy... Jeszcze coś takiego trafiłam: http://labs.adobe.com/downloads/lightroomplugins.html, ale to wymaga konwersji do DNG, co zmniejsza atrakcyjność rozwiązania. A jak nie to, to zostaje grzebanie w EXIFie :/

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Ja mniemam, na podstawie własnych doświadczeń, że LR 'czyta' korekcję z jpg/exif umieszczonego w RAWach.
    Jeśli body robi korekcję, to on to 'akceptuje' jako daną wejściową.
    Czy można to wyłączyć?
    Powiem tak, mnie niezbyt interesuje skąd LR bierze informacje jaką ma wykonać korekcję dla np. obiektywów Olympusa czy Panasonica. Czy z EXIF zaszytego w RAW jotpega, czy z samego RAW-a. Faktem jest, że taką korekcję robi pomimo iż na swojej liście - tu przykładowo z Nikona:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	korekcja obiektywu.jpg
Wyświetleń:	808
Rozmiar:	63,6 KB
ID:	156650

nie ma marki Olympus/Panasonic. Czy można ją wyłączyć pytasz, nie znam sposobu, nigdy się nie spotkałem i mi ta automatyczna korekcja akurat nie przeszkadza.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria
    Ja mniemam, na podstawie własnych doświadczeń, że LR 'czyta' korekcję z jpg/exif umieszczonego w RAWach.
    Jeśli body robi korekcję, to on to 'akceptuje' jako daną wejściową.
    Czy można to wyłączyć?
    Nie wiem. Wiem, że tak samo mam problem z plikami RAW, które mimo, że z matrycy 4/3, to są prezentowane w LR jako 3:2.
    Czy to też można wyłączyć (LR6.x) ?? Może ktoś coś podpowie?
    pozdrawiam,
    U mnie to wygląda tak, jak mam RAW-y wyświetlone w bibliotece, to w prawym dolnym rogu miniatury wyświetla się ikona kadrowania, jeśli zdjęcie zostało zrobione z innymi proporcjami obrazu. Po zaznaczeniu miniatury, po prawej mam info jakie są wymiary obrazu i jakie wymiary kadrowania.

Nazwa:	lr_kadr_1.jpg
Wyświetleń:	530
Rozmiar:	158,3 KB
ID:	156684

Po najechaniu kursorem na strzałkę na prawo od kadrowania mogę od razu przejść do edycji kadrowania obrazu.

Nazwa:	lr_kadr_2.jpg
Wyświetleń:	548
Rozmiar:	176,6 KB
ID:	156685

I tu widać cały obraz, wraz z zaznaczeniem kadrowania, które mogę sobie zmienić.

Nazwa:	lr_kadr_3.jpg
Wyświetleń:	544
Rozmiar:	180,5 KB
ID:	156686
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Z tego, co wyczytałam, szukając jakiegoś rozwiązania, Adobe (w odpowiedzi na liczne skargi użytkowników - sprawa nie dotyczy tylko Olków) wreszcie to naprawił i sytuacja wygląda tak jak w poście powyżej. Niestety, usprawnienie dotyczy jedynie aparatów wydanych po jego wprowadzeniu - właściciele starszych modeli (nie tylko PENów, ale też EM5) muszą kombinować naokoło.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Z tego, co wyczytałam, szukając jakiegoś rozwiązania, Adobe (w odpowiedzi na liczne skargi użytkowników - sprawa nie dotyczy tylko Olków) wreszcie to naprawił i sytuacja wygląda tak jak w poście powyżej. Niestety, usprawnienie dotyczy jedynie aparatów wydanych po jego wprowadzeniu - właściciele starszych modeli (nie tylko PENów, ale też EM5) muszą kombinować naokoło.
    Coś jest na rzeczy, przyznam, że nawet nie wiedziałem o tej funkcji w LR. Działo ona u mnie w LR4.4 (tylko nie z moimi RAW-ami )
    W sprzedaży LR4 pojawił się (tak na szybko co znalazłem) w marcu 2012r. Aparat Panasonic G5 miał premierę w lipcu 2012, teoretycznie to usprawnienie powinno działać, jednak nie działa.
    Możliwe, że to usprawnienie zostało dodane jednak później w którymś uaktualnieniu LR4 (ostatnie LR4.4 w lipcu 2013). Nie powiem to może być przydatne, choć 99% zdjęć w sumie i tak wykonuje na max. dostępnej rozdzielczości matrycy (tj. w formacie 4:3), a dopiero później ewentualnie kadruję.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

M10 ma Wi-Fi, czy jest jakiś sposób, może jakiś nieoficjalny soft, który umożliwi mi skuteczny transfer zapisanych zdjęć do komputera?
    Oczywiście bez wyciągania karty.