Timelapsy to nawet nie trzeba w dużych ilościach :P Dlatego z taką radością odnotowałam, że nowy EM10 ma elektroniczną migawkę![]()
Z EPL2 nie jest tak łatwo, ale też się da. Potrzebna jest wtyczka ze skryptem, nawet na Forum kiedyś była o tym mowa. Miałam ten aparat i korzystałam z tego rozwiązania.
edit: MAM! http://tim.jagenberg.info/projects/deaspect/
tak, nawet ja sam to na naszym forum wrzucałem, z LR4 działało, ale nie chce z LR6...
A to mendy... Jeszcze coś takiego trafiłam: http://labs.adobe.com/downloads/lightroomplugins.html, ale to wymaga konwersji do DNG, co zmniejsza atrakcyjność rozwiązania. A jak nie to, to zostaje grzebanie w EXIFie :/
Powiem tak, mnie niezbyt interesuje skąd LR bierze informacje jaką ma wykonać korekcję dla np. obiektywów Olympusa czy Panasonica. Czy z EXIF zaszytego w RAW jotpega, czy z samego RAW-a. Faktem jest, że taką korekcję robi pomimo iż na swojej liście - tu przykładowo z Nikona:
nie ma marki Olympus/Panasonic. Czy można ją wyłączyć pytasz, nie znam sposobu, nigdy się nie spotkałem i mi ta automatyczna korekcja akurat nie przeszkadza.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
U mnie to wygląda tak, jak mam RAW-y wyświetlone w bibliotece, to w prawym dolnym rogu miniatury wyświetla się ikona kadrowania, jeśli zdjęcie zostało zrobione z innymi proporcjami obrazu. Po zaznaczeniu miniatury, po prawej mam info jakie są wymiary obrazu i jakie wymiary kadrowania.
Po najechaniu kursorem na strzałkę na prawo od kadrowania mogę od razu przejść do edycji kadrowania obrazu.
I tu widać cały obraz, wraz z zaznaczeniem kadrowania, które mogę sobie zmienić.
![]()
The question is, who cares?
Z tego, co wyczytałam, szukając jakiegoś rozwiązania, Adobe (w odpowiedzi na liczne skargi użytkowników - sprawa nie dotyczy tylko Olków) wreszcie to naprawił i sytuacja wygląda tak jak w poście powyżej. Niestety, usprawnienie dotyczy jedynie aparatów wydanych po jego wprowadzeniu - właściciele starszych modeli (nie tylko PENów, ale też EM5) muszą kombinować naokoło.
Coś jest na rzeczy, przyznam, że nawet nie wiedziałem o tej funkcji w LR. Działo ona u mnie w LR4.4 (tylko nie z moimi RAW-ami)
W sprzedaży LR4 pojawił się (tak na szybko co znalazłem) w marcu 2012r. Aparat Panasonic G5 miał premierę w lipcu 2012, teoretycznie to usprawnienie powinno działać, jednak nie działa.
Możliwe, że to usprawnienie zostało dodane jednak później w którymś uaktualnieniu LR4 (ostatnie LR4.4 w lipcu 2013). Nie powiem to może być przydatne, choć 99% zdjęć w sumie i tak wykonuje na max. dostępnej rozdzielczości matrycy (tj. w formacie 4:3), a dopiero później ewentualnie kadruję.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
M10 ma Wi-Fi, czy jest jakiś sposób, może jakiś nieoficjalny soft, który umożliwi mi skuteczny transfer zapisanych zdjęć do komputera?
Oczywiście bez wyciągania karty.