Strona 165 z 217 PierwszyPierwszy ... 65115155163164165166167175215 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.641 do 1.650 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Paffcio Zobacz posta
    Do myślenia i onanizowania się ekspozycją mam manulny średni format. Od wszystkomającego skomputeryzowanego nowoczesnego cuda techniki z wyuzdanym pomiarem oczekiwałbym większej kontroli nad ekspozycją. K200 mi to zapewniał (nie obchodzi mnie jak to robił), G5 lubi zawieść.
    Ja do myślenia wolę jednak używać rozumu zamiast aparatu. To naprawdę nie boli a mamy tu jeszcze świetne narzędzia proste w użyciu jak machanie cepem. Na pewno zaufanie algorytmom, które z białej jak i czarnej kartki robią podobnie (czy nawet identycznie) szarą jest dla mnie nie do przyjęcia i wielu sytuacjach się nie sprawdzi jak świetne by to algorytmy nie były. Celem jest zaspokojenie maksymalnie (?) dużej grupy z populacji. Dla jednych dane algorytmy może będą idealne (jak K200 dla Ciebie) jednak dla innych zdjęcia będą niedoświetlone (jak np cube007) a jeszcze innych prześwietlone. Aparat, który nie prześwietli żadnego zdjęcia jest dla mnie równie beznadziejny jak każdy inny.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Ja do myślenia wolę jednak używać rozumu zamiast aparatu. To naprawdę nie boli a mamy tu jeszcze świetne narzędzia proste w użyciu jak machanie cepem. Na pewno zaufanie algorytmom, które z białej jak i czarnej kartki robią podobnie (czy nawet identycznie) szarą jest dla mnie nie do przyjęcia i wielu sytuacjach się nie sprawdzi jak świetne by to algorytmy nie były.
    Ideą pomiaru matrycowego jest właśnie to, aby nie trzeba było myśleć o ekspozycji - on ma działać i zapewniać bez jakiejkolwiek ingerencji fotografującego dobrze naświetlone zdjęcia - i pomiar jest tym lepszy, im mniejszy jest procent sytuacji w których sobie nie poradzi i ekspozycja będzie wadliwa. Osoba, która o ekspozycji myśli powinna używać innych narzędzi takich jak pomiar punktowy i centralno-ważony - dzięki temu, że działają w sposób łatwo przewidywalny i można jeszcze przed wykonaniem zdjęcia określić, jakich korekt trzeba użyć by ekspozycja była poprawna. Przy pomiarze matrycowym dokładne przewidzenie korekty jest bardzo trudne - jeśli w ogóle możliwe - ze względu na nieznajomość stosowanych w aparacie algorytmów wyliczania ekspozycji których producenci nie publikują.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Ideą pomiaru matrycowego jest właśnie to, aby nie trzeba było myśleć o ekspozycji - on ma działać i zapewniać bez jakiejkolwiek ingerencji fotografującego dobrze naświetlone zdjęcia - i pomiar jest tym lepszy, im mniejszy jest procent sytuacji w których sobie nie poradzi i ekspozycja będzie wadliwa. Osoba, która o ekspozycji myśli powinna używać innych narzędzi takich jak pomiar punktowy i centralno-ważony - dzięki temu, że działają w sposób łatwo przewidywalny i można jeszcze przed wykonaniem zdjęcia określić, jakich korekt trzeba użyć by ekspozycja była poprawna. Przy pomiarze matrycowym dokładne przewidzenie korekty jest bardzo trudne - jeśli w ogóle możliwe - ze względu na nieznajomość stosowanych w aparacie algorytmów wyliczania ekspozycji których producenci nie publikują.
    Dlatego w penach i omdach mamy krzywą, którą możemy sobie uregulować zaobserwowane niedogodności. Jeśli nam "zazwyczaj" przepala, to obetnijmy światła o 2 lub 3 punkty. Będzie spokój.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Dlatego w penach i omdach mamy krzywą, którą możemy sobie uregulować zaobserwowane niedogodności. Jeśli nam "zazwyczaj" przepala, to obetnijmy światła o 2 lub 3 punkty. Będzie spokój.
    Ta krzywa ma też wpływ na plik RAW ?
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Robię tylko w RAW-ach i wygląda że tak.
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Robię tylko w RAW-ach i wygląda że tak.
    A mnie się wydaje, że nie i tylko ma wpływ na jpg, oraz na to w jaki sposób wywoła RAW-a program firmowy OV3. Czyli jak w puszce ustawisz tą krzywą na światła -2 po wczytaniu do OV3 program już na wstępie tak ustawi aby wywołać .jpg. Nie mylę się chyba, że masz (miałeś) na -2 ustawione światła. Mam jeden Twój .orf z E-PL5 i po wczytaniu go do OV3 program automatycznie ustawia tak:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzywe.jpg
Wyświetleń:	351
Rozmiar:	13,4 KB
ID:	146336

To podobnie jak w puszce ustawisz odszumianie na standard to program OV3 też tak ustawi aby wywołać .orf. Inne programy niezależne do wywolania RAW tych ustawień (jak np. odszumianie, krzywe) nie biorą pod uwagę więc na sam .orf nie maja wpływu.
    Czyli jak nie chcesz miec przepalonego RAW-a pozostaje tradycyjnie - korekta ekspozycji, obserwacja histogramu, włączone ostrzeżenie o przepaleniach.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.05.15 o 15:09

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    A mnie się wydaje, że nie i tylko ma wpływ na jpg, oraz na to w jaki sposób wywoła RAW-a program firmowy OV3. Czyli jak w puszce ustawisz tą krzywą na światła -2 po wczytaniu do OV3 program już na wstępie tak ustawi aby wywołać .jpg. Nie mylę się chyba, że masz (miałeś) na -2 ustawione światła. Mam jeden Twój .orf z E-PL5 i po wczytaniu go do OV3 program automatycznie ustawia tak:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	krzywe.jpg
Wyświetleń:	351
Rozmiar:	13,4 KB
ID:	146336

To podobnie jak w puszce ustawisz odszumianie na standard to program OV3 też tak ustawi aby wywołać .orf. Inne programy niezależne do wywolania RAW tych ustawień (jak np. odszumianie, krzywe) nie biorą pod uwagę więc na sam .orf nie maja wpływu.
    Czyli jak nie chcesz miec przepalonego RAW-a pozostaje tradycyjnie - korekta ekspozycji, obserwacja histogramu, włączone ostrzeżenie o przepaleniach.
    Możesz mieć rację.
    Faktem też jest że zazwyczaj przepałów nie mam, lub może podświadomie ich unikam
    ...
    Ale równie dobrze możesz nie mieć racji, bo korekta ekspozycji też nie powinna wpływać na RAW-a, a wpływa

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ...Ale równie dobrze możesz nie mieć racji, bo korekta ekspozycji też nie powinna wpływać na RAW-a, a wpływa
    Dlaczegóż to korekta ekspozycji miałaby nie wpływać na RAW-a? Przecież korekta ekspozycji to nic innego jak zmiana czasu naświetlania, przysłony lub iso. W zależności od tego w jakim trybie fotografujemy. W trybie A np. (preselekcja przysłony) korekta ekspozycji wpływa na czas.
    Coś Ci się pomyliło panie Bogdanie
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 1.05.15 o 16:00

korekta ekspozycji też nie powinna wpływać na RAW-a, a wpływa

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Średnio na jeża się to sprawdza, w jakimś (na ogół dużym) procencie sytuacji. Tyle że ja nie chcę aby mi z mroku zrobiło dzień, szary śnieg w słoneczny dzień, białe słońce na tle (prawie) czarnego kadru i tak dalej można wymieniać. Inne pomiary też czasem się sprawdzą, czasem nie. Po co zgadywać, przecież histogram czy sygnalizację przepalonych miejsc możemy mieć przed oczami, kółko korekty mamy pod palcem, użycie tego jest trywialnie proste i przynosi bardzo dobre efekty. Przewidzenie korekty gdy robimy zdjęcia w zbliżonych warunkach też, wcale nie jest takie trudne, możemy to zrobić na podstawie pierwszego czy kilku pierwszych zdjęć.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja