żałować imho nie powinieneś. Można porównać chociażby E-M5 czy E-PL5 z tą samą matrycą co E-M10 na Opacznych:
http://www.optyczne.pl/190.8-Test_ap...s_tonalny.html
żałować imho nie powinieneś. Można porównać chociażby E-M5 czy E-PL5 z tą samą matrycą co E-M10 na Opacznych:
http://www.optyczne.pl/190.8-Test_ap...s_tonalny.html
c.a. 1 EV różnicy na iso200... nie jest to mało...
Z tymi przepaleniami w G5 rzeczywiście coś na rzeczy jest.
Przykładowo jpg prosto z aparatu. Priorytet przysłony, pomiar światła matrycowy, widoczne przepalenia (w RAW też są):
a tu podobny kadr tylko ustawiony pomiar światła centralny ważony:
Według DXO parametr - Landscape (Dynamic Range) wynosi dla:
G3 - 10,6 Evs
G5 - 11,6 Evs
E-M10 - 12,3 Evs
Przesiadając się z G3 na M10 zyskuje się sporo, nie dziwię się, że jesteś zadowolony
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ciekawy jestem tych wyników z DxO, bo np. taki Pentax k200 ma tam wymienioną rozpiętość w krajobrazie 11.4 Evs, czyli niższą niż G5, a jakoś nie pamiątam, by cokolwiek mi przepalił... może faktycznie trzeba spróbować ustawić na G5 pomiar CW zamiast matrycowego i zobaczyć co to da.
---------- Post dodany o 16:49 ---------- Poprzedni post był o 16:44 ----------
Ooo, co ja widzę, E-M5 jest teraz w cenie E-M10, kolejna zagwozdka co wybrać![]()
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Co Wy macie z tymi przepaleniami? Przecież jest histogram, sygnalizacja przepaleń, korekcja. Wystarczy tylko trochę myśleć i nie będzie przepaleń![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
mnie np. chodzi o DR. Jak dam korekcję na minus, by zlikwidować przepały, to potem mam nieciekawą zabawę z wyciąganiem cieni, które nie zawsze chcą się dać ładnie wyciągnąć
---------- Post dodany o 18:54 ---------- Poprzedni post był o 18:46 ----------
Nie nie, nic nie mylę. Piszę o korekcji na minus jako "workaround" dla kiepskiej dynamiki matrycy.
Tak czy siak nie umiem znaleźć odpowiedzi na pytanie, jak k200 będąc wg. DxO gorszym od G5 jest... od niego lepszym![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||