Strona 162 z 217 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.611 do 1.620 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Riczard Zobacz posta
    Witam, mam taki problem z moim OM-D E-10 otóż jak robię zdjęcia z lampą błyskową zewnętrzną na krótkich czasach tj np 1/400 to górna połowa zdjęcia wychodzi czarna. Bez znaczenia jest gdzie jest lampa czy z boku czy na górze. Proszę o poradę co może być nie tak.
    Pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez ayu Zobacz posta
    To jest na pewno za krótki czas. Trzeba włączyć synchronizację z krótkimi czasami ale spada wtedy moc lampy.
    Trochę mnie dziwi, że w ogóle można ustawić tak krótki czas z lampą, która najprawdopodobniej nie obsługuje synchronizacji z krótkimi czasami (HSS). W panasie tak nie ma.
    Podejrzewam, ze z lampą systemową Olympusa po ustawieniu czasu poniżej synchronizacji (krótszego) automatycznie w lampie włącza się (powinien sie włączać? ) tryb HSS i zdjęcie wyjdzie bez wspomnianego defektu ? (górna połowa zdjęcia wychodzi czarna)
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 28.04.15 o 17:35
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar luzaczek82
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Ja posmarowałem bagnet jednego z obiektywów bardzo delikatnie wacikiem z minimalną ilością wazeliny technicznej (z dala od styków) a następnie dokładnie go wytarłem mikrofibrą nasączoną izopropanolem.
    Na to bym nie wpadł,ale dzięki może kiedyś skorzystam.Wczoraj macałem E-M10 z uchwytem ecg 1 normalnie niebo a ziemia,chyba będzie kolejny zakup

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Podejrzewam, ze z lampą systemową Olympusa po ustawieniu czasu poniżej synchronizacji (krótszego) automatycznie w lampie włącza się (powinien sie włączać? ) tryb HSS i zdjęcie wyjdzie bez wspomnianego defektu ? (górna połowa zdjęcia wychodzi czarna)
    Nie włącza się automatycznie, trzeba lampę przełączyć w tryb HSS (w Olku FP się to nazywa). Gdy lampa jest w normalnym trybie nie da się ustawić czasów poniżej synchronizacji. W przypadku lampy niesystemowej krótsze czasy da się już ustawić ale efekt taki, że część jest klatki ciemniejsza/czarna. Sprawdzane na EM5, PL600R i Yongnuo YN-560-II.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    A ja mam do Was pytanie... mam ja sobie Lumixa G5, aparacik całkiem wdzięczny, ale wkurza mnie w nim tendencja do przepaleń świateł. Od pewnego czasu chodzi po mnie Oleczek OM-D M10 (no bo śliczny, bo seksy, bo lubię Olki, bo wciąż jeszcze używam OM2n i OM2sp...). Czy według Was warto zamieniać Panaska na Olka? Czy matryca w Olkach będzie znacząco lepsza pod względem kontroli przepaleń? Jpegów z puszki nie używam, a tylko RAWy.

--
    Pozdrawiam,
    Paweł

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Jak dla mnie E-M10 też nieco przepala, nierzadko zdarza mi się ustawić -0,3 albo -0,7EV. Ale generalnie Olek niedoświetla o 1EV i potem w wołarkach obsługujących ORF-y podbija ekspozycje o 1EV.
    Wystarczy wywołać ORF-a w wołarce, która nie ma zaszytego profilu E-M10 (np. dcraw) i będzie o 1EV ciemniej na starcie.

Czy się opłaca wymieniać? Jak jakości zdjęć nie. Dla nieco mniejszych rozmiarów, stabilizacji matrycy, dodatkowych funkcji jak Live composite czy wifi, dwóch kółek - moim zdaniem tak. Wadą może być ekran LCD uchylny tylko w jednej płaszczyźnie (akurat mi to bardziej pasuje), mniejszy EVF, trochę inny sposób sterowania aparatem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Kurcze, to co piszesz o przepaleniach w E-M10 nie nastraja mnie pozytywnie Nie oczekuję od m43 tego, co daje mi Pentax K5, ale mimo wszystko rozpiętość dynamiki mogłaby być lepsza. Lumixa kupiłem jako aparacik do brania tam, gdzie nie chce mi się nosić dslr'a, ale widzę, że nie ma bata, jak się chce mieć bdb jakość to trzeba się nanosić...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Paffcio Zobacz posta
    A ja mam do Was pytanie... mam ja sobie Lumixa G5, aparacik całkiem wdzięczny, ale wkurza mnie w nim tendencja do przepaleń świateł. Od pewnego czasu chodzi po mnie Oleczek OM-D M10 (no bo śliczny, bo seksy, bo lubię Olki, bo wciąż jeszcze używam OM2n i OM2sp...). Czy według Was warto zamieniać Panaska na Olka? Czy matryca w Olkach będzie znacząco lepsza pod względem kontroli przepaleń? Jpegów z puszki nie używam, a tylko RAWy.
    Także zauważyłem tendencję do przepaleń w G5. Co nieco dziwne ta tendencja jest większa przy pomiarze światła matrycowym niż przy centralnym ważonym. Mam tu na myśli głównie zdjęcia plenerowe z jasnym niebem, gdzie są duże kontrasty w kadrze.
    Często stosuję korektę, czasem więcej niż 1EV. Robi się to całkiem szybko i wygodnie dźwigienką przy spuście migawki, obserwując na żywo histogram. Moim zdaniem nie warto zamieniać ale jestem tu stronniczy
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Ja już się prawie napaliłem, a Wy mi tu takie... "nie warto zmieniać"... ech...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Ja zmieniłem z G3 na E-M10 i jestem bardzo zadowolony. Mając kasę G5 też bym zmienił na E-M10, ale czy to racjonalna zmiana czy gadżeciarstwo to już ciężko mi obiektywnie ocenić

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria
    Wiesz, jakbym myślał racjonalnie, to nie miałbym w domu półki uginającej się od sprzętu m.in. dwóch aparatów średnioformatowych

Kasa na zamianę jest, tylko staram się sam przed sobą uzasadnić zakup

---------- Post dodany o 14:19 ---------- Poprzedni post był o 14:18 ----------

O tę jakość się pytam dlatego, że nie chcę potem żałować, a sample w sieci to tylko sample w sieci, niewiele wnoszą.