E-P3 nie szumiał, owszem. Za to E-M5 wyraźnie szumi jak tylko się wciśnie spust migawki do połowy.
Ciekawe, że E-M10 też szumi, może nawet głośniej, a przecież ma inny moduł stabilizacji.
Trzeba by porównać, najlepiej mając dwa obok siebie, albo jeszcze lepiej mierząc decybelomierzem.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Widocznie są różnice jednostkowe w egzemplarzach em5. Może i nie mam już idealnego słuchu, ale mój em5 nie szumiał zupelnie i właśnie dlatego dużym zaskoczeniem graniczącym z obawą był pierwszy kontakt z em10.
Tylko po wciśnięciu spustu do połowy.
Ten szum jest słyszalny jednak w moim egzemplarzu trzeba siedzieć w zamkniętym i cichym pomieszczeniu.
W normalnych warunkach nie będzie słyszalny.
potwierdzam słyszę szum w em5 gdy innego szumu brak. W dzień absolutnie to nieprzeszkadza
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Stabilizacja w obiektywach też szumi.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W e-m10 (w innych tez) można w parametrach ustawić czy stabilizacja dla zdjęć ma działąć po wciśnięciu do połowy, czy tylko w trakcie robienia zdjęcia, ale lekko słyszalny szum jest cały czas od momentu włączenia aparatu, nawet jak wyłączę zupełnie stabilizację, słychać to tylko w cichym otoczeniu, czy u Was tez tak jest? w trybie video stabilizacja działa ciszej niż w trybie foto, W trybie video myślałem, że będzie działała tylko stabilizacja "sprzętowa" ale okazuje się że działa i nie można jej wyłączyć osobno także stabilizacja programowa, obcinająca lekko kadr, w sumie szkoda bo 3-osiowa stabilizacja powinna wystarczyć, czasami szkoda "szerokości" obiektywu, oczywiście można wyłączyć całkowicie obie stabilizacje ale wtedy drgań niema chyba tylko filmując ze statywu.
Z każdym zdjęciem w gorszych warunkach oświetleniowych potwierdzają się moje wcześniejsze obserwacje, AF jest GORSZY niż w e-pl5, wyraźnie gorszy, gubi się, błądzi, czasem nie łapie, a przekładając ten sam obiektyw do e-pl5 łapie mometalnie ostrość (setki prób mam za soba i niestety powtarza się słabość w tym wzglęcie e-m10)
Ostatnio edytowane przez oly2020 ; 12.04.14 o 20:50
moje zdjęcia z E-M10
Galeria: wyścigi WSMP DSMP WPP Opole zdjęcia lotnicze
Zapraszam do mojego wątku