Strona 39 z 217 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Takie główne opcje sa po włączeniu aplikacji - geotagowanie to ostatnie pole - ale nigdy tego nie uzywałem
    O dzięki - konkret, specyfikacja podana na stronie Olka, nie wspomina o tym.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Wymyśliłeś już patent na przedłużenie zasięgu działania WiFI?
    jeszcze nie. Nie miałem czasu ale jestem pewien, że stosując jakieś repeatery porozkładane po drodze to się da zrobić łatwo.
    kumpel mówił że na swoim smartphone miał nawet 100 metrów. Ja mam jakąś tanią mizerotę ale też źle nie jest

---------- Post dodany o 19:36 ---------- Poprzedni post był o 19:35 ----------

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    O dzięki - konkret, specyfikacja podana na stronie Olka, nie wspomina o tym.
    bo to bardziej tutaj

http://oishare.olympus-imaging.com/

https://play.google.com/store/apps/d....oishare&hl=pl

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

... kumpel mówił że na swoim smartphone miał nawet 100 metrów.
    W otwartym terenie ma się rozumieć. E-P5 w górach osiągnął zawrotną odległość 25 metrów. Pozornie był poza zasięgiem większych zakłóceń.

Zasięg Wi-Fi to kompromis między zasilaniem, a potrzebami. A te ostatnie nagle się wzbogaciły bo aparat zaczął wysyłać w przestrzeń to co widzi. Kilka metrów przestaje wystarczać . Wi-Fi spełnia podstawową funkcje: kontrola kadru, kiedy aparat jest w rękach fotografującego, ale w miejscu niedostępnym dla jego głowy i oczu.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Ja wyciupałem tyle z em-1. Oczywiście patrząc na zdjęcie nia mam pojęcia czy to 30, czy 20 czy 50m

W zakładce zdalne sterowanie ( w ustawieniach OIShare) masz opcje TRYB i z live view można jeszcze przęłaczyć na "zdalne wyzwalanie migawki "
    To powinno zwiększyć jeszcze zasięg. Nie probowałem nie porównywałem. Moje szybkie sprawdzenie zrobiłem na Live View z Priorytetem Szybkości

Moim zdaniem 70 metrów powinno być do ugrania - ale pójdę w wolnej chwili na jakieś boisko i se to po prostu zmierzę
    Problem w tym, że wpływa na to na pewno to jaki jest smartphone. Ja w tych aparatch bym widział zewnętrzne gniazdo na antenę wifi że jak chcesz to se wkręcasz i zwiększasz jakoś zasięg. A sam myslę o jakimś wzmacniaczu sygnału Wifi coby mieć go gdzieś po drodze zasilanego jakimiś bateriami.

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

No to by było jakieś rozwiązanie z tymi antenami, ewentualnie repeaterem. Zobaczę jak nadejdzie E-M10. Na razie bawiłem się tylko w Wi-Fi na E-P5 (wspomniane 25 m). Na E-M1 nie było mi dane. Kiedy Jacek przywiózł go do Chełmna w zeszłym roku we wrześniu, to nie było jeszcze zaktualizowanej aplikacji w jabłkowym AppStore.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

antena zewnętrzna pewnie by dużo dała - tylko głupio wiercić w tych korpusach póki gwarancja się nie skończy i fajnie by było gdyby było wyjście firmowo robione.
    Repeater musi działać. Kwestia jak to skonfigurować i czy się da. No ale czemu by nie miało działać

i wtedy układ -

zwierzak..aparat.................................. ........repeater.................................. ................fotograf

zamiast

zwierzak..aparat.................................. ........fotograf

powinno być wystarczająco

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

I cały duch myśliwego z aparatem zaczyna przypominać pilota drona siedzącego po drugiej stronie globu .

Problem z repeaterem polega na jego zasilaniu. Trzeba by wybrać ten z zasilaniem 12V i zamiast zasilacza użyć akumulatora. To powinno się udać. Niedługo największym elementem zestawu fotografa będzie akumulator do wszystkich urządzeń.

---------- Post dodany o 09:11 ---------- Poprzedni post był o 09:06 ----------

Ja wyciupałem tyle z em-1. Oczywiście patrząc na zdjęcie nia mam pojęcia czy to 30, czy 20 czy 50m
    Jeśli to ogniskowa w granicach 35 mm (małoobrazkowa) to postać w na dalekim planie jest w granicach 50 metrów.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Takie główne opcje sa po włączeniu aplikacji - geotagowanie to ostatnie pole - ale nigdy tego nie uzywałem. wiem, że można nie wiem jak działa w teorii zaszywa info w exifie ale wstyd się przyznać nie próbowałem
    robiłem to z M1 działało. Po włączeniu tej opcji w programie w tablecie czy w innym urządzeniu zaczyna zapisywać trasę. Po skończonej sesji dajesz mu opcję żeby geotagował ( nie pamiętam czy w aparacie czy tablecie) coś sobie aparat mieli, że zajęty a potem że gotowe. Po sprawdzeniu na kompie pokazywał na mapie poprawnie, także chyba działa Mniej roboty niż z geoseterem.

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    I cały duch myśliwego z aparatem zaczyna przypominać pilota drona siedzącego po drugiej stronie globu .

Problem z repeaterem polega na jego zasilaniu. Trzeba by wybrać ten z zasilaniem 12V i zamiast zasilacza użyć akumulatora. To powinno się udać. Niedługo największym elementem zestawu fotografa będzie akumulator do wszystkich urządzeń.

---------- Post dodany o 09:11 ---------- Poprzedni post był o 09:06 ----------

Jeśli to ogniskowa w granicach 35 mm (małoobrazkowa) to postać w na dalekim planie jest w granicach 50 metrów.
    ogniskowa 25mm stałka więc jestem pewien przynajmniej tego

Żelowe akumulatory największym przyjacielem fotografa Jeszcze większym ogniwa LiPo

A co do pilotów drona - w armii jest postęp w fotografii też musi być.

zamieniamy to :

Na to:

Oczywiście tu myśliwy i tu myśliwy ale dron ma łatwiej niż partyzant z AK47

tylko się trzeba przezbroić A zdalne wyzwalanie w przyrodniczej i fotopułapki to też wielkie narzędzie, z którego warto korzystać

W wolnej chwili zrobie zdjęcie z zasięgiem EM-10 może w weekend mi się uda.