Strona 30 z 217 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Przepraszam, że pociągnę offtopa, jakbym miał błyskać na imprezach, do fisha (innych szkiełek zresztą też) spróbowałbym podpiąć ring flash. Widziałem fajną galerię z takiego połączenia (nie mogę się teraz doszukać) - efekt był bardzo dobry, do tego te qrwiki w oczach .
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Przepraszam, że pociągnę offtopa, jakbym miał błyskać na imprezach, do fisha (innych szkiełek zresztą też) spróbowałbym podpiąć ring flash. Widziałem fajną galerię z takiego połączenia (nie mogę się teraz doszukać) - efekt był bardzo dobry, do tego te qrwiki w oczach .
    Faktycznie, bardzo ciekawy pomysł. Tyle że Samyang ma na stałe przytwierdzoną osłonę przeciwsłoneczną, więc chyba się nie uda...
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Ostatnim modelem z taką funkcjonalnością był E-5 i to psim swędem, gdyż cały projekt SDK (a tym samym Olympus Studio i sterowanie aparatem z PC) został zamknięty już w styczniu 2010 roku, a E-piątka weszła na rynek na jesieni 2010. Zdecydowanie wątpię, żeby reaktywował coś, co dawno zamknął. Również wątpię, żeby OIS został napisany na systemy mobilne inne, niż Android i iOS.
    Przy coraz popularniejszych tabletach na windowsie (na pełnym i coraz doskonalszych (jak choćby asus t100 ) wersja pecetowa bardzo by się przydała do zdalnej obsługi, podglądu itd, Ostatnio szukałem programu do zdalnego podglądu i wyzwalania e-pl5 z PC'ta myślałem że podobnie jak w canonach nie jest problem obsługa po usb, a tu niespodzianka, czyli, że żaden PEN ani OMD nie jest obsługiwany po usb jeśli chodzi o podgląd obrazu na żywo?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez oly2020 Zobacz posta
    [...] a tu niespodzianka, czyli, że żaden PEN ani OMD nie jest obsługiwany po usb jeśli chodzi o podgląd obrazu na żywo?
    Dlaczego niespodzianka? Jak napisałem wyżej, projekt SDK został oficjalnie zamknięty w 2010 roku i przestał być rozwijany. A co do tabletów z mobilnym Windowsem - ? (to tylko ja osobiście mam wątpliwości, a co przyniesie przyszłość - zobaczymy).

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Question Odp: E-M10 - OMD dla początkujących? - o interwałometrze

Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    Jacku, a jest wbudowany interwałometr?
    Tak. Można wyregulować liczbę klatek (do 999), interwał między ujęciami (od 1 sek.
    Z tymi 999 klatkami to dla mnie ciekawostka...
    1. akumulator starcza na około 320 zdjęć,
    2. nie ma wejścia na zasilacz sieciowy,
    3. ani opcji gripa z drugim akumulatorem.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących? - o interwałometrze

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Z tymi 999 klatkami to dla mnie ciekawostka...
    1. akumulator starcza na około 320 zdjęć,
    2. nie ma wejścia na zasilacz sieciowy,
    3. ani opcji gripa z drugim akumulatorem.
    To jeszcze zależy jakie zdjęcia poklatkowe wykonujemy. Inny będzie pobór prądu jak aparat ma rejestrować 2 klaki w ciągu minuty a inny jak wykonujemy ich 40 w ciągu minuty. Materiał (Raw, Jpg) też ma znaczenie.
    Wykonywałem Canonem s100 500 zdjęć beż żadnego problemu i jeszcze miałem zapas energii.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Te 320 to pewnie wg normy gdzie czesc zdjęć jest z wbudowana lamp, ilość zdjęć w dużej mierze zależy od tego jak długo wyświetlacz pracuje, w serii zrobisz 1500 zdjęć w jpgu bez problemów, gdzie wyświetlacz sluzy do kadrowania a nie przeglądania każdego zdjęcia przez 10 sekund, w trybie timelaps jeśli da się wyłączyć wyświetlacz to i 2500 zdjęć da się zrobić

---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post był o 19:18 ----------

Dlaczego niespodzianka? Jak napisałem wyżej, projekt SDK został oficjalnie zamknięty w 2010 roku i przestał być rozwijany. A co do tabletów z mobilnym Windowsem - ? (to tylko ja osobiście mam wątpliwości, a co przyniesie przyszłość - zobaczymy).
    pisałem o tabletach z widowsem prawdziwym, desktopowym, miałem okazje potestować i nie jest tak zle jak mówią ludzie którzy nie mieli okazji dłuższy czas poużywać i poznać systemu, mi się o wiele bardziej podoba niż tablet z androidem, Szkoda ze olympus nie wypuścił pogromu który by obsługiwał e-m10 po wifi, ale mam nadzieje ze kiedyś program powstanie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

test ilości zdjęć na akumulatorze są robione zdaje się z włączonym LCD i połową zdjęć z błyskiem, więc pewnie da się wyciągnąć więcej. Wyczytałem w necie ciekawą rzecz, mianowicie E-M5 ma wyświetlacz LCD OLED, który jak jest wyłączony (pracujemy tylko na EVF) nie pobiera energii. Ekran LCD z E-M1 i prawdopodobnie E-M10 pomimo wyłączenia wciąż jest podświetlany i pobiera energię. Wydaje się to dziwne.

Szkoda ze olympus nie wypuścił pogromu który by obsługiwał e-m10 po wifi, ale mam nadzieje ze kiedyś program powstanie
    ale przecież współpraca z Androidem i iOS jest po wifi. Trochę dziwne, że Olkowi nie chce się chociażby przeportować programów z systemów mobilnych na wersję dla PC.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Wyczytałem w necie ciekawą rzecz, mianowicie E-M5 ma wyświetlacz LCD OLED, który jak jest wyłączony (pracujemy tylko na EVF) nie pobiera energii. Ekran LCD z E-M1 i prawdopodobnie E-M10 pomimo wyłączenia wciąż jest podświetlany i pobiera energię. Wydaje się to dziwne.
    Jak na mój gust to jest trochę inaczej. I LCD i AMOLED jak jest wyłączony, to jest wyłączony. Nie zaobserwowałam obecności podświetlenia przy wygaszonym wyświetlaczu w przypadku PENa. Z tym, że AMOLED działa na takiej zasadzie, że świecą tylko te piksele, które wyświetlają kolor, czarne są "uśpione", co może wpływać na oszczędność energii. Jednak jednocześnie wyświetlanie białego pobiera nawet trzykrotnie więcej energii niż w przypadku LCD. Może o to chodziło?
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez oly2020 Zobacz posta
    Te 320 to pewnie wg normy gdzie czesc zdjęć jest z wbudowana lamp, ilość zdjęć w dużej mierze zależy od tego jak długo wyświetlacz pracuje, w serii zrobisz 1500 zdjęć w jpgu bez problemów...
    Dokładnie, słuszna uwaga.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb