Strona 10 z 217 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Co zauważyłem na plus:
    Patrząc na powyższą listę wychwyconych plusów stwierdzam że tak źle nie jest. Teraz minusy wychwycone:
    1. Wideo wyłącznie 30p (brak 25p i 50p)
    2. brak wejścia na mikrofon
    - to Minusy dla filmujących - ja mam dziurę jack w EM-1 i w życiu jeszcze w nią nic nie wpychałem oprócz szpilek i agrafek

30fps też nie bardzo wiem o co w tym chodzi. wiem, że gorzej ale jako niefilmującego całkowicie mnie to ziębi
    To niezaprzeczalne minusy ale jak ktoś robi zdjęcia a nie filmy to to olewa całkiem

1. tylko dwa Fn klawisze.
    Może jest jak w EM5 / EM1 czyli, ze programujesz klawisze strzałek i przycisków funkcyjnych jest więcej
    jak w EM5 niby tylko fn1 fn2 a programujesz guzik nagrywania i część strzałek po swojemu. Jeśli w 10rtce tak jest to git
    1. brak 1/8000
    tak, ale z drugiej strony.... na 1139 zdjęć losowo wybranych z EM-1 na czasie 1/8000 mam zrobione 9 zdjęć a w sumie nawet bardziej tak wyszło niż była to rzeczywista potrzeba - nie każdemu ta 1/8000 jest tak potrzebna choć lepiej mieć niż nie mieć

1. slot na kartę (tylko jedną oczywiście) chowany na dole razem z baterią - utrudnienie dla osób korzystających ze statywu.
    Tak choć znów mi przykładowo przy statywie SIRUI T025 z głowicą C10 w ogóle to nie wadzi bo szybkozłączka jest tak założona że bez jej wykręcania a nawet bez zdejmowania aparatu ze statywu wymieniam kartę. Jeśli komuś szybkozłączka przeszkadza to oczywiście ma utrudniony dostep do karty a nie do baterii
    Z doświadczenia jednak wiemy, że w czasie gdy sobie zapełniasz jedną kartę 16 / 32 czy 64 GB częściej wymienia się baterie zwaszcza na mrozie
    1. wizjer z EM5
    2. brak 5 osiowej stabilizacji z em5
    Tak, Tak - no ale skoro tańszy musi miec mniej. ale tak na minus na bank
    1. brak AP-2 - posiadacze dodatkowych akcesoriów jak MAL-1, SEMA-1, VF-4 mogą schować je do szafy.
    Tajest.

| OlyJedi
    Mieszka w
    pod Krakowem
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

ciekaw jestem czy zostało poprawione filmowanie
    X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

ad. czasu 1/8000
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    tak, ale z drugiej strony.... na 1139 zdjęć losowo wybranych z EM-1 na czasie 1/8000 mam zrobione 9 zdjęć a w sumie nawet bardziej tak wyszło niż była to rzeczywista potrzeba - nie każdemu ta 1/8000 jest tak potrzebna choć lepiej mieć niż nie mieć
    Może u Ciebie tak jest, ale Ty w większości pewnie robisz pejzaże, więc obiektywy przymykasz, a spróbuj zrobić coś jak portret np 45/1,8 przy pełnym otworze to zobaczysz że 1/4000 to trochę za mało.

Ale ja to rozumiem, tańszy OMD nie może mieć wszystkiego. Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego kiedyś, dosyć drogi E-M5 nie dostał szybszej migawki. Ale to już nieważne, E-M5 powoli odchodzi do przeszłości.

a wracając do E-M10...

może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi w tekście:

Cytat Zamieszczone przez optyczni
    Uzupełnieniem systemu FAST AF jest to, że aparat E-M10 może fotografować sekwencyjnie przy 8 klatkach na sekundę, pokonując 4-5 klatek na sekundę większości rywali w swojej kategorii
    tak poszukując bezpośrednich rywali dla E-M10 wychodzi mi coś takiego:
    http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1844&add3=1795
    a w tym towarzystwie nowy Olympus nie jest najszybszy....

porównując zaś do E-M5 w aspekcie zdjęć seryjny - starszy brat jest nieco szybszy, może zarejestrować dłuższą serie w RAWach ale w JPG to młokos ma wyraźną przewagę.

---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post był o 16:34 ----------

przy okazji: na DPreview jest kilka zdjęć z E-M10 w tym wraz z obiektywem 25/1,8

http://www.dpreview.com/previews/olympus-om-d-e-m10/6
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ad. czasu 1/8000

Może u Ciebie tak jest, ale Ty w większości pewnie robisz pejzaże, więc obiektywy przymykasz, a spróbuj zrobić coś jak portret np 45/1,8 przy pełnym otworze to zobaczysz że 1/4000 to trochę za mało.
    Kurcze, aż sobie sprawdziłem: Mamiya RZ67 ma najkrótszy czas migawki 1/400 s. I jak tym portrety robić, Panienko Przenajświętsza.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Kurcze, aż sobie sprawdziłem: Mamiya RZ67 ma najkrótszy czas migawki 1/400 s. I jak tym portrety robić, Panienko Przenajświętsza.
    1) a jakie miałeś czułości dostępne?
    2) jakie stosowałeś przysłony by głębia ostrości była większa niż na pięć rzęs na jednym oku?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Co zauważyłem na plus:
    1. Minimalne ISO: e-kwiwalent (czyli pewnie programowy) 100 dla AUTO ISO.
    Ten argument odkad opublikowano firmware 2.0 dla M5 jest nieaktualny

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 29.01.14 o 18:14
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    1) a jakie miałeś czułości dostępne?
    2) jakie stosowałeś przysłony by głębia ostrości była większa niż na pięć rzęs na jednym oku?
    Ale ja nie używam RZ67. Chciałem kupić - jako 10 body, ale odstraszył mnie brak opcji filmowania.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Filmowanie - zmowa ewidentna: 30fps i szczątkowe audio. Olek nigdzie nie ma zdjętych tych ograniczeń, nigdzie też nie ma manualnego audio ze wskaźnikiem wysterowania, a synchro z osobnym rejestratorem to dodatkowa robota. Wielka szkoda, bo jakościowo obraz filmowy (poza problemami z szybkimi scenami, za którymi nie nadąża kiepski kodek) wciąż wyprzedza wszystkie Nikony i Canony z wyj. 5DIII i pochodnych. Ewidentnie zmowa oligopolu foto (z panasem i sonym).
    Szkoda, czas leci, pieniądze przechodzą koło nosa. Choć ja i tak większość materiału robię olkiem, mimo tych problemów. Ale obraz jest śliczny, a całość mała i zgrabna.

Ciekawe jak będzie ze stabilizacją w praktyce? Chętnie poznałbym porównania, ale właśnie praktyczne.

| OlyJedi Awatar oly2020
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Pytanie, szczególnie do Kolegi Dobasa jakim właściwie akumulatorem jest zasilany?, na jednych stronach jest BLS-5 a na innych BLN-5 i opcjonalnie BLS-5, dziwne to określenie, jak jest w praktyce z akumulatorkami? BLS-1 najlepiej gdyby pasował czy może będzie tak jak w e-pl5 gdzie srebrne były z BLS-5, a czarne BLS-1, ale oczywiście pasowały zamiennie w jednym jak i w drugim.
    Poza pytaniem o akumulator zostaje mi tylko jedno, brać czarną czy srebrną wersję ? ;D czy srebrne (takze e-m5) był w tym samym odcieniu co srebrne szkla np 45mm/1.8 - pytanie może dziwne wydać się komuś kto nie miał srebrnego e-pl5 - który to jest w zupełnie innym oddcieniu i "gryzie się" ze szklem, czy owy magnezowy korpus nie będzie się wycierał ? i pytanie czy w srebrnym czy czarnym? ktory kolor jest naturalnym magnezowego ? srebrny malowany na czarno czy czarny na srebrno ? w srebrnym malowaniu plastiku szkla 45mm/1.8 niestety wytarł się lekko na goru i wychodzi czarny...

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

oly2020, polecam oficjalną stronę Olympusa ze specyfikacją:
    http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...fications.html