Strona 96 z 217 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 2162

Wątek: E-M10 - OMD dla początkujących?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    I tu powstaje pytanie, jak działa ładowarka którą ładujesz - a jest z tym bardzo różnie. Optymalny proces ładowania akumulatorów litowo-jonowych opisany jest pod adresem http://batteryuniversity.com/learn/a..._ion_batteries. Uważam zresztą całą stronę http://batteryuniversity.com/learn/
    za znakomite i bardzo wiarygodne źródło wiedzy o doborze i eksploatacji akumulatorów.
    Dość istotny problem poruszyłeś. Nie wiem jak w E-M10 ale w E-M5 oryginalna ładowarka ładuje do 8,8V czyli 4,4V na ogniwo, co z jednej strony powoduje wzrost pojemności a z drugiej skraca żywotność akumulatora. Np. akumulatory do zastosowań militarnych ładuje się do 3,92 V aby wydłużyć żywotność, standard to 4,2V. Wnioski nasuwają się same, zresztą easy_rider wspominał, że oryginalna ładowarka psuje akumulatorki i coś w tym jest. Ja w każdym razie rozładowuję do momentu gdy zaświeca się ostrzeżenie w aparacie i jak na razie raczej na tym źle nie wyszedłem.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    ... Nie wiem jak w E-M10 ale w E-M5 oryginalna ładowarka ładuje do 8,8V czyli 4,4V na ogniwo, co z jednej strony powoduje wzrost pojemności a z drugiej skraca żywotność akumulatora. Np. akumulatory do zastosowań militarnych ładuje się do 3,92 V aby wydłużyć żywotność, standard to 4,2V. Wnioski nasuwają się same, zresztą easy_rider wspominał, że oryginalna ładowarka psuje akumulatorki i coś w tym jest. ...
    Przyznam aż tak nie wnikałem. W każdym razie w mojej oryginalnej ładowarce od Panasonica G1 podane jest napięcie wyjściowe 8,4V / 0,65A
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 12.05.14 o 21:37
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Przyznam aż tak nie wnikałem. W każdym razie w mojej oryginalnej ładowarce od Panasonica G1 podane jest napięcie wyjściowe 8,4V / 0,65A
    Generalnie te 8,4V to standard i chińskie ładowarki też tyle mają. Ładowarka do Olympusa BCN-1 ma podane (na spodzie - może ktoś sprawdzi jak to jest w tej do E-M10) 8,7V. Mierzyłem napięcie na naładowanym akumulatorze i było 8,8V.
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    (na spodzie - może ktoś sprawdzi jak to jest w tej do E-M10)
    8,35V/ 0,4A

Czuwaj!

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    8,35V/ 0,4A

Czuwaj!
    Czyli standard, nie forsują pojemności kosztem żywotności
    Szwarc, mydło i powidło

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Druga niedoróbka Olka w kwestii wskaźnika naładowania, to jest to, że wskaźnik jest pokazywany jedynie przy włączeniu zasilania w korpusie, potem już nie ma żadnej informacji o baterii - nawet po wybudzeniu z uśpienia nie pokazuje się info o baterii.
    W moim OMD EM10 wskaźnik baterii jest pokazywany cały czas Po wybudzeniu, przed zaśnięciem oraz w ciągu całej życiowej aktywności
    Po prostu jest tam sobie na stałe
    Faktycznie szkoda, że procentowo nie podaje ile jeszcze żywota zostało w baterii...

Z mojego (niedługiego na razie) doświadczenia z EM10 - gdy pojawiają się dwie kreski na wskaźniku baterii, to zostało ok 100 (?) zdjęć do "czerwonego alarmu" - pewnie gdy nie używa się zupełnie dużego LCD, to nieco więcej.

PS
    Posty 1,001 - O rrrany, to ja tyle gadam?! To się musi zmienić!
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 13.05.14 o 15:59

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Aktualnie na liczniku jest około 340 fotek i nadal widzę trzy kreski. Używany był głównie wyświetlacz, zostało wyłączone wi-fi, a stabilizacja uruchamia się dopiero po naciśnięciu spustu migawki, w tryb uśpienia aparat przechodzi po 1 minucie. Dam znać, ile jeszcze wyciągnie, ale wygląda na to, że jest co najmniej tak samo, jeśli nie lepiej jak w e-pl2.
    Podsumowując obserwacje żywotności akumulatora: maluch zrobił 540 zdjęć i nakręcił 15 minut filmów do momentu "czerwonego alarmu", po pojawieniu się dwóch kresek cyknęłam grubo ponad 100 fotek. Nie narzekam
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Podsumowując obserwacje żywotności akumulatora: maluch zrobił 540 zdjęć i nakręcił 15 minut filmów do momentu "czerwonego alarmu", po pojawieniu się dwóch kresek cyknęłam grubo ponad 100 fotek. Nie narzekam
    Wygląda na to, że miałem pecha W sumie dobrze.

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Wygląda na to, że miałem pecha W sumie dobrze.
    Może dostałeś świeżą baterię, ten typ osiąga pełna wydajność po kilku cyklach ładowania.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Mieszka w
    Morąg
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem i od dzisiaj posiadaczem E-M10. Niestety mam z nim mały problem. Przy próbie uruchomienia Wi-Fi w oknie "Przygotowanie połączenia Wi-Fi" wyświetla mi się komunikat "Uruchamianie Wi-Fi" a po chwili otrzymuję komunikat "Zatrzymanie Wi-Fi" i aparat wychodzi z menu. Potrzebna jest jakaś dodatkowa konfiguracja czy jest to problem z aparatem?