Panie, Panowie, zapytam, bo w sumie nikt nigdy mi tego do końca nie naswietlił. Mianowicie, czym różni sie pomiar ostrosci matrycowy, gdzie tez mozna ustawic punkt pomiaru AF, od punktowego, gdzie na ekranie dochodzi dodatkowe kółeczko...
Panie, Panowie, zapytam, bo w sumie nikt nigdy mi tego do końca nie naswietlił. Mianowicie, czym różni sie pomiar ostrosci matrycowy, gdzie tez mozna ustawic punkt pomiaru AF, od punktowego, gdzie na ekranie dochodzi dodatkowe kółeczko...
Chyba pomiar ekspozycji, nie ostrości...
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Jak zwal tak zwal, wazne że wiadomo o co chodzichoć sprawdzilem i w instrukcji używają zamiennie słów ekspozycja oraz pomiar ostrości AF...
Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 6.04.14 o 17:17
luc4s ma rację - to kompletnie nie ma nic wspólnego z ostrością.
Jak chcesz poznać różnicę to zrób zdjęcie białego kwiatka.
porównanie tych trzech zdjęć da Ci odpowiedź
- najpierw jako pomiar matrycowy
- potem jako centralnie ważony (z dodatkowym kółkiem) jak piszesz
- i na koniec pomiar punktowy
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
To w E-M10 można ustawić gdzie robi pomiar światła punktowy, czy też zawsze mierzy na środku kadru?
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Przeglądałem instrukcję i nic takiego nie rzuciło mi się w oczy. Chyba trzeba mierzyć kołeczkiem w środku kadru i ew. zastosować blokadę ekspozycji.
Jak? Nie mylisz pomiaru światła z ustawieniem ostrości?
---------- Post dodany o 18:45 ---------- Poprzedni post był o 18:35 ----------
Instrukcja jest napisana specyficznym językiem (jak to instrukcje), niektóre sformułowania trochę kolą w oczy, np. "kołek blokady obiektywu" czy "przestrogi", ale nie widziałem takiej sytuacji o jakiej piszesz, byłby to ewidentny błąd.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA