Mam zestaw z 14-42IIR - tu grip niepotrzebny. Ale wczoraj podpiąłem pentaksowe FA 77mm i aż się prosi o pewniejszy chwyt, a przecież nie jest to jakoś specjalnie ciężkie szkło...
Mam zestaw z 14-42IIR - tu grip niepotrzebny. Ale wczoraj podpiąłem pentaksowe FA 77mm i aż się prosi o pewniejszy chwyt, a przecież nie jest to jakoś specjalnie ciężkie szkło...
PENTAX
Do cięższych obiektywów (w moim przypadku to już ZD 14-54) grip się przydaje. 17-nastki, 20-stki czy inne 25-tki nie potrzebują wsparcia. To samo z Zuiko 50 f/1.8.
Z tym gripem to indywidualne odczucia. Taki nawyk, że dobry chwyt musi być.
Karolu, mam podobne do hadesa odczucia. Robię ostatnio PEN-em z bardzo ciężkim szkłem i grip by się przydał. Do szkiełek typu mikro jest zbędny.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Po trzech dniach mogę stwierdzić, że jest to średni aparat. Nie fruwa, nie parzy kawy, nie ma internetu. Nie wiem jak można było coś takiego wyprodukować, eh.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Dobrze, że do E-M10 w ogóle można grip dokupić
GX1 niestety nie ma gripa, a zdarza się fotografować takim zestawem:
m43 E-M10, GX1, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, 75/1.8, 14-42PZ, 45-150 | N FX
Też to zauważyłeś. Jak tu żyć z prostokątnymi zdjęciami?
---
A tak na poważnie. Krótka refleksja po kilku dniach.
Świetnie ISO 3200, które w dodatku potrafię "zagłaskać". Kilka fajnych funkcji używanych od święta (HDR, timelaps) jest wbudowanych. AF przestał mnie zupełnie interesować - focus peaking jest nie do pobicia. Dwie rolki (nie wiem jak można bez tego żyć).
Minusem jest zasilanie, ale to jak wszędzie, znak czasów. Co raz lepsza technika, świetne funkcje, ale urządzenia potrzebują wydajnego zasilania.
---------- Post dodany o 12:19 ---------- Poprzedni post był o 11:38 ----------
Jakie zamienniki BLS-5 polecacie?
BLS-1ładuję normalnie w ładowarce do BLS-5
np od kolegi z forum co od czasu do czasu to ma w ofercie :
https://forum.olympusclub.pl/threads...5-Wroc%C5%82aw
Polecam się
W taki razie techniczne pytanie. Po co jest dodatkowy styk w BLS-5?